avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 628 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... impozit aferent veniturilor din chirii
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

impozit aferent veniturilor din chirii

Buna ziua.Multumesc intai pentru raspusurile primite pana acum si va rog sa ma mai ajutati inca odata.Ma intereseaza sa aflu ce impozit se plateste aferent unui venit rezultat din inchirierea unui imobil?Mai precis ce impozit se plateste anual pentru perceperea unei chirii lunare de 500 RON?Va multumesc.Si pentru toti consultantii,adminii,moderatorii,pentru toti ce-i care fac acest site sa functioneze si sa vina in sprijinul nostru,al utilizatorilor,sincere si bine meritate...=D>=D>=D>
Cel mai recent răspuns: flavius1980 , utilizator 14:17, 3 August 2012
Conform legislatiei in vigoare veniturile din cedarea folosintei bunurilor - in cazul nostru din inchirierea unui imobil - se impoziteaza cu 16% ( art. 43 din Codul fiscal)
Perioada de impozitare a veniturilor obtinute este anul fiscal care in Romania coincide cu anul calendaristic.
Suma pe care o incasati de la chirias este venitul brut iar pentru a se ajunge la venitul net se va deduce o cota de 25% (art. 62 din Codul fiscal).
Aceste 25 de procente sunt considerate cheltuieli realizate de catre proprietar pentru intretinerea imobilului inchiriat.
Dupa scaderea celor 25% din suma incasata (venitul brut) de la chirias se obtine venitul net la care se aplica cota de 16% ce reprezinta impozitul datorat.
In 15 zile de la incheierea contractului de inchiriere acesta trebuie inregistrat la administratia finantelor publice in raza caruia se afla domiciliul proprietarului.

Calcul
La 500 lei chirie lunara= 6000 lei anual brut
deducere 25%=6000x25%=1500 lei
venit net =6000-1500=4500 lei
impozit 16%=4500x16%=720 lei/an sau 60 lei/luna.
Buna ziua,
In urma modificarilor intervenite in Codul Fiscal, va rog sa imi comunicati daca modalitatea de calcul a impozitului pe veniturile din chirii ale unei persoane fizice se calculeaza in continuare conform explicatiilor de mai sus.
De asemenea, as dori sa stiu cum anume se plateste acest impozit si ce declaratii trebuie completate.
Cum se calculeaza impozitul in cazul in care chiria este stabilita in EUR si se plateste in RON la cursul BNR din data platii?
Exista posibilitatea ca acest impozit sa fie platit de chirias? Sau, in contractul de inchiriere se va mentiona suma X din care scazand (eventuala deducere si) impozitul, locatorul sa incaseze o suma neta egala cu cea solicitata pentru chirie?
Va multumesc,
Ultima modificare: Vineri, 3 August 2012
flavius1980, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mijloace fixe care fac parte din chirie ZZLLAA ZZLLAA In ce masura propietarul trebuie sa plateasca defectiuniile de la o centrala termica in conditiile in care aceasta s-a predat chiriasului in stare normala de ... (vezi toată discuția)
Contributii la cnas !!! tm67oni tm67oni Buna ziua. Am inteles ca cetatenii straini ( sau cu dubla cetatenie, stabiliti in strainatate ) trebuie sa plateasca contributii cas ( sau cass, nici nu stiu ... (vezi toată discuția)
Impozit pe chirii - cedarea folosintei bunurilor vasilemb vasilemb Sa presupunem ca detin ca persoana fizica si inchiriez mai multe proprietati. Conform noului cod fiscal avem: Art. 83 (2) Daca am mai mult de 5 contracte ... (vezi toată discuția)