avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 245 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... renuntarea la succesiune se face pentru toata masa ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

renuntarea la succesiune se face pentru toata masa succesorala sau numai pentru bunurile dezbatutela un miment dat?

buna ziua.
La dezbaterea unei succesiuni, persoanele care renunta la succesiune, mentionate ca renuntatori, in certificatul de mostenitor, sunt renuntatoare la toata masa succesorala actuala si viitoare, sau numai la masa succesorala dezbatuta la acel moment si cuprinsa in certificatul de mostenitor.
Ma gandesc la situatia dezbaterii succesiunii pentru casa inainte de 1990, cand au fost niste renuntatori la succesiune si ulterior dupa 1995, apare titlul de proprietate pentru terenuri agricole.Renuntatorii la casa mai au dreptul si participe la dezbaterea succesiunii pentru teren?:-/ . Dar in cazul in care renuntatorul la casa apare in titlul de proprietate, ca si mostenitor? daca puteti sa-mi dati si un act normativ care reglementeaza acest lucru (...)Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: daniela badiceanu , utilizator 13:49, 13 Aprilie 2010
buna ziua.
se renunta la tot, nu doar la o parte din bunurile mostenirii.
multumesc. dar imi puteti da un text legal unde se mentioneaza asta?
Art. 696. - Eredele ce renunta este considerat ca n-a fost niciodata erede.

Art. 697. - Partea renuntatorului profita coerezilor sai; daca este singur, succesiunea trece la gradul urmator.

Caracterele actului de optiune succesorala:

■Unilateral - reprezinta manifestarea de vointa a unei singure persoane si poate fi facut si prin reprezentare;
■Voluntar – succesibilul are dreptul la libera alegere;
■Irevocabil – intervine in mod absolut in cazul mostenitorului care a acceptat pur si simplu;
■Indivizibil – nu se poate accepta sau renunta in parte;
■Declarativ de drepturi – optiunea produce efecte retroactive, de la data deschiderii mostenirii;
■Nesusceptibil de modalitati – daca optiunea este facuta sub termen sau conditie, intervine sanctiunea nulitatii absolute a actului.
Daca sunt renuntatori, nu puteau cere reconstituirea dreptului de proprietate dupa 1990 (si nici nu puteau figura, in mod legal, pe titlul de proprietate). Daca sunt neacceptanti, exista o decizie a ICCJ care le permite acestora sa solicite reconstituirea dreptului de proprietate pentru terenuri, in baza legii 18/1991, de la autorii a caror mostenire nu au acceptat-o.
La momentul cand s-au facut cererile, cererea a facut-o proprietarul, iar pana la momentul intocmirii pv de punere in posesie, a decedat ramanand mostenitorii, si din aceasta cauza au fost trecuti. proprietarul apare ca defunct. Comisia locala nu a avut cunostinta de existenta certificatului de mostenitor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare partiala a titlului de proprietate stoicav_72 stoicav_72 Buna ziua. Va rog, daca puteti sa ma ajutati in lamurirea unei probleme legata de o mostenire. In data de 20.12.1977 tatal decedeaza.Defunctul are 4 ... (vezi toată discuția)
Renuntarea la mosteniere YRY COMPANY SRL YRY COMPANY SRL Buna ziua, am o intrebare, daca in anul 1985 dintr-un numar de 5 frati, doi dau declaratie notariala ca renunta la mostenirea dupa parintii decedati, acum dupa ... (vezi toată discuția)
Situatie succesiune-titlu de proprietate Ion1944 Ion1944 In 1986 dupa decesul tatalui a fost facuta succesiunea X devenind mostenitor cu cota intraga (doar pt casa, terenul fiind in proprietatea statului), fratii y ... (vezi toată discuția)