avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1785 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ajutor!!! Contract de închiriere - contract încheiat ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ajutor!!! Contract de închiriere - contract încheiat doar cu unul dintre chiriaș - obligațiile celuilalt chiriaș??

Bună ziua!

Problema pe care doresc să o prezint este destul de complicată, mai ales pentru că nu am competențe juridice de niciun fel.

1. Am încheiat un contract de închiriere în calitate de chiriaș la data de 15.08.2009 pentru un apartament de 2 camere în zona centrală în Cluj-Napoca.

2. Mi-am găsit, după două săptămâni, coleg de apartament, deoarece nu puteam plăti suma aceasta. Proprietarul a fost informat încă de la semnarea contractului de acest aspect. Data de la care s-a mutat colegul de apartament a fost 01.09.2010, plătind, de atunci și chiria.

3. Inițial ne-am propus să semnăm un contract de subânchiriere pentru a avea acoperire mai ales datorită faptului că durata contractului cuprindea și perioada de vară când nu se desfășoară activitate universitară. Acest lucru înseamnă că, logic, s-ar ajunge să se plătească chirie și pentru lunile în care nu am sta în apartament.

4. Nu există, totuși, până la ora actuală, un act între mine și celălalt chiriaș sau între chiriaș și proprietar care să dovedească faptul că acesta locuiește în chirie și că achită lunar chiria. Este, pe de altă parte, înregistrat la administrația blocului.

5. Contractul pe care l-am încheiat cu proprietarul nu a fost înregistrat la administrația financiară.

Acum urmează partea dură.

Pe măsură ce se apropie vara și colegul de apartament începe să se simtă ca o pasăre aproape să fie eliberată, financiar vorbind, îmi propune tot felul de chestii cu privire la plata chiriei.

(a) Unul dintre acestea ar fi, chipurile, faptul că acordul scris dintre mine și proprietar nu ar avea nicio valoare juridică deoarece nu a fost legalizat la notar. Acest lucru nu este, evident, adevărat pentru că, din câte știu, se aplică legea părților cu condiția ca acel contract să nu aibă clauze în contra legislației în vigoare. Cu alte cuvinte, cu toate că recunoaște acest lucru, a evitat, în repetate rânduri să semnăm un contract de mână, să-i zicem chiar și de subînchiriere, prin care să existe, totuși, obligația de a achita chiar și pe perioada verii chiria aferentă.

Menționez și faptul că i-am explicat înainte să se mute că nu accept coleg de apartament decât dacă stă pentru o perioadă de cel puțin un an, perioada de validitate a contractului. A fost, logic, de acord. Acum mi se pare că încearcă se se eschiveze.

(b) Recent mi-a spus că ar trebui să vorbim cu proprietarul pentru a putea negocia chiria pe timp de vară, măcar la jumătate de preț dacă nu vom sta aici, concluzionând că nu i-ar conveni să plătească suma întreagă dacă nu stă acolo. Și acest lucru i-a fost explicat înainte să se mute. Mai exact faptul că și pe vară trebuie plătit.

6. Pentru achitarea chiriei încheiem un proces verbal semnat de mine și de proprietar, colegul de apartament înmânându-mi banii mie.

7. A fost percepută o garanție în valoarea unei chirii.

Întrebări

Ce pot face în această situație?

Cum pot îl pot constrânge pe colegul de apartament să plătească suma și pe perioada verii? Asta în ceea ce privește partea mea cu colegul de apartament.

Ar fi o soluție viabilă semnarea unui contract de subînchiriere având în vedere că nu este declarat la administrația financiară contractul principal?

Ar putea exista vreun alt acord între mine și colegul de apartament pentru a-l constrânge să respecte prevederile contractului? Nu de alta, dar nu aș dori nici să am de-a face juridicește cu proprietarul, pentru că atunci pe mine m-ar da în judecată și nu pe colegul de apartament sau cel puțin pe ambii.

Mai menținonez și faptul că inițial clauzele contractului erau bune, în sensul că intenționam să stau un an și să nu mă mai mut dintr-o chirie într-alta. Însă nu vreau să mă trezesc la mijloc și cu obligația de a plăti chiria integrală.

Pe partea cu proprietarul, aș dori să știu ce presupune rezilierea prezentului contract. Asta în cazul în care nu îl voi putea convinge pe colegul meu de apartament să plătească și va trebui să mă mut și eu din motive financiare, neputând achita suma integrală.

Mă găsesc prins între ciocan și nicovală și îmi reproșez faptul că am mers pe cuvântul dat și și că nu am consemnat nimic.

Vă rog să mă ajutați cu niște sfaturi. Sunt într-o situație disperată!

Mulțumesc!

Găsiți aici contractul în cauză: [ link extern ]
Cel mai recent răspuns: sebastianflaviu , utilizator 17:03, 26 Aprilie 2018
Vă mulțumesc foarte mult!

M-am luminat, totuși, față de situația pe care o aveam înainte!

Încă o chestie, totuși. Știu că acest aspect trebuie discutat și negociat pe cale amiabilă cu proprietarul, însă aș dori să știu cât e de justificată pretenția proprietarului ca chiriașul să participe bănește la instalarea unui contor de gaz.

Argumentul principal era că, în cazul în care nu doresc să mai locuiesc în acest apartament, îl va scoate la vânzare. Prin urmare, din punctul lui de vedere, această investiție la care să participe 100% bănesc nu este rentabilă, deoarece, „dacă îl vinde, îl vinde așa cum e”.

Apartamentul nu e ultimul răcnet. E ceea ce se înțelege prin „mobilat clasic” din anunțurile imobiliare.
Sper ca v-am ajutat sa va formati o privire de ansamblu cat mai apropiata de situatia pe care ati prezentat-o, mai ales ca in situatiile de gen singura solutie viabila (cel putin din punct de vedere financiar) este aceea de a apela intr-un fel si la buna creidinta a fiecaruia.
Litigiile izvorate din astfel de raporturi juridice, si in general, ar trebui privite ca ultima instanta din punctul de vedere al unei actiuni pe cale judecatoreasca.

Ca sa va raspund la ultima intrebare, consider ca imbunatatirile aduse imobilului, mai ales cele de genul prezentat de dvs, imbunatatiri ce tin strict de persoana proprietarului fara dispozitia caruia nu ati fi putut sa faceti dvs nimic, trebuiesc achitate de catre acesta.
Atata timp cat nu ati generat dvs un cost in sarcina proprietarului nu vad de ce sa suportati jumatate din contravaloarea instalarii unui contoar fara de care se poate locui fara probleme.
Reparatiile capitale cad in sarcina proprietarului, daca acest contoar este necesar, contravaloarea instalariia cestuia ii revine, consider, in totalitate.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
As face asa: acord proprietar sa subinchiriez; notificarea colegului la adresa lui de la mama de acasa ca de maine sa isi ia toate catrafusele si sa caute alt fraies sa-l tina gratis, atata timo cat nu vrea sa incheie contract.
Il anunt frumusel ca il dau in caz de neparasire a apt. in judecata pentru: jumate din chirie, jumate din cheltuieli, daune, cheltuieli evacuare etc.
Ii arat ca ii aduc si parintii in instanta ca persoane care il intretin chiar daca e major, ca e student si au datoria asta (nu conteaza ca obtineti sau nu...)
Nu ii spun de notificare, astept sa-l sune parintii! B-)
Dupa ce-l suna, ii pun in fata acelasi contract ca al meu cu proprietarul pe perioada de cand a venit el acolo si pana la 31.08 si semneaza sau pleaca. :D
Ba chiar ii arat o actiune in instanta model scos de pe net, completata cu datele noastre si-i zic: semnezi tu asta sau eu aialalta! Simplu, scurt, exact cum ne-am inteles.
Dealtfel il amenint inca din notificare cu asta, ca sa fie clar si sa nu spuna ca nu stia!

Sigur, pot fi magar, dar nu as fi, as proceda corect: asta a fost intelegerea, asta semnam; nu mai suntem de acord, tu pleci ca eu raspund fata de proprietar! :D
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eh, acum că mă uit peste nedumerirea mea, după câțiva ani, îmi dau seama că puteam să-i cer ca totalul sumei de achitat pe lunile de vară să-l împart la lunile de activitate universitară și rezultatul să-l adaug la chiria lunară. După asta, putea să facă ce dorea el: să stea sau să plece.

Dar, vorba aia: dă-i, Doamne, românului mintea cea de pe urmă.

Vă mulțumesc foarte mult. De soluționat mi se pare că am soluționat-o plătind integral. :))

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract inchiriere , locator-persoana juridica, locatar-persoana fizica hambra hambra O persoana juridica poate inchiria un imobil unei persoane fizice? Daca da, ce fel de contract este valabil si unde trebuie inregistrat? cu multumiri. (vezi toată discuția)
Contract inchiriere Iael Iael Buna ziua , Daca o persoana juridica ( care detine apartamentul in baza unui contract de comodat )inchiriaza unei alte persoane juridice , mai trebuie ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere - mai e valabil? IONELAP IONELAP Am preluat un spatiu comercial, utiliat. Proprietarul are pretentia ca in contractul de inchiriere pe care urmeaza sa-l semnam sa fie inclusa o clauza prin ... (vezi toată discuția)