avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj tehnic
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj tehnic

O parte dintre angajatii unei societati din Galati cu capital privat sunt in urmatoarea situatie:
- decizie somaj tehnic dar patronul le-a spus ca trebuie sa vina la serviciu.pe aceasta perioada.
-printre cei care sunt in somaj tehnic se afla si administratorii-patroni,gestionarul,2 contabile.
Spuneti-mi va rog daca este posibil acest lucru,unde trebuie sa se adreseze cu plangere si mai ales ce mijloace de proba trebuiesc folosite
-care sunt urmarile somajului tehnic pt.angajat
-este posibil ca la reintoarcerea din somajul tehnic,dupa o perioada de activitate sa se foloseasca din nou aceeasi masura somaj tehnic in decurs de un an.
cum despre refuzul de a veni la serviciu nu se poate vorbi pt.ca au fost amenintati cu desfacerea contractului de munca cum credeti ca trebuie procedat/
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:44, 15 Aprilie 2010
1. Daca pe perioada somajului tehnic angajatii sunt chemati la lucru, trebuie sa se faca decizie de incetare a suspendarii contractelor de munca si sa se inregistreze la ITM. La o eventuala intrerupere a lucrului se face din nou suspendarea contractelor de munca pentru somaj tehnic.
2. Daca sunteti in somaj tehnic si va cheama la lucru fara sa inceteze suspendarea contractelor de munca va puteti adresa Inspectiei muncii cu sesizare, in scris.
3. Se pot desface contractele de munca prin desfiintarea postului, caz in care aveti dreptul la 20 de zile lucratoare preaviz (din momentul in care vi se inmaneaza instiintarea de preaviz, pe care o semnati de primire si din care opriti un exemplar), aveti dreptul la un salariu lunar brut ca suma compensatorie si va puteti depune dosarul pentru somaj (daca aveti 12 luni lucrate in ultimele 24)
Faceti o sesizare la ITM, deoarece, conform OUG 4/2010, referitoare la "somajul tehnic", este de datoria lor sa verifice cum se aplica legea:
Art. 3 - Conform competenţelor legale, Inspecţia Muncii şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, prin instituţiile lor teritoriale subordonate, vor controla periodic angajatorii care beneficiază de măsurile de protecţie socială prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dupa ccc pot beneficia de somaj? vaida valentin vaida valentin buna ziua pe data de 23.09.2010 trebuia sa incep munca dupa ce am stat acasa cei 2 ani de cic,cand am fost la mine la servici sa ma interesez cand incep au ... (vezi toată discuția)
M-a concediat in baza art.79(1).... mihai251979 mihai251979 Buna ziua! Am fost angajatul unei societati in domeniul constructiilor in perioada ianuarie-iulie anul curent.Pentru acelasi patron am lucrat si anul ... (vezi toată discuția)
Urgent!!!! cata272 cata272 Ce pot sa fac daca angajatorul nu vrea sa-mi acorde concediul de odihna desi se sfarseste un an calendaristic de cind sunt incadrata in munca la aceasta ... (vezi toată discuția)