La inceputul lunii martie am avut un accident.
Am decis sa apelez la polita Casco pe regres deoarece vinovatul era asigurat la o societate cu care service-ul meu (masina fiind in garantie) nu avea colaborare.
După o saptamana am fost anuntat ca masina este trecuta la dauna totala.
La inceputul acestei saptamani societatea de asigurari mi-a prezentat dosarul de dauna in care era trecuta valoarea epavei ( suma cu care sunt de acord) si diferenta de despagubire din partea societatii de asigurare.
Autoturismul a fost fabricat si achizitionat in luna iulie anul 2007 la valoarea de 12218 euro conform facturii.
La incheierea politei de asigurare CASCO la sfarsitul lunii iulie 2009 autoturismul a fost evaluat si asigurat pentru suma de 41400 ron, echivalentul a 9775 euro.
Am constatat ca in dosarul de dauna masina a fost reevaluata pentru suma de 8550 euro, suma cu care nu am fost de acord. La data accidentului autoturismul avea 2 ani si 7 luni si un rulaj de 13.100 km.
Nelamuririle mele sunt:
- Este legal ca autoturismul sa fie reevaluat sau eu trebuie sa primesc suma asigurata de 41400 ron, minus valoarea epavei.
- In cazul in care este legal sa se recalculeze valoarea autoturismului la data accidentului, se poate recalcula dupa ordinul 21/2009 al CSA (unde conform anexei 3 valoarea masinii la aceea data este diminuata cu 24 % fata de factura de achizitie) ?
- Exista un termen pentru solutionarea dosarului de dauna ? In contract este prevazut doar un termen de plata de 30 dezile de la solutionarea dosarului.
- Valuta politei de asigurare este in lei. Este legal ca acum sa mi se calculeze despagubirea in euro si platita in lei la cursul BNR din aceasta data ? (La data incheierii politei de asigurare 1 euro era 4,24 ron)
- Daca nu gasesc intelegere de la inspectorul de daune, cu cine pot sa iau legatura din cadrul societatii de asigurari pentru a rezolva problema cat mai rapid si pe cale amiabila. (pot sa cer sa vorbesc cu directorul societatii sau cu juristul societatii)
Iar amestecam lucrurile.Societatea a castigat licitatia si nu epava(masina inmatriculata).Instrainarea se face in baza unui act de vanzare/cumparare,pe baza caruia puteti radia/scoate masina de la impozitare.
Asiguratorul nu a recalculat ci a recunoscut suma asigurata pentru care s-a incasat/platit prima CASCO (ambele existente deja in polita)