avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Inchidere leasinguri
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Inchidere leasinguri

Buna ziua
Am 2 contracte de leasing utilaje cu o societate dintr-o tara din comunitate. Contractele au fost incheiate inainte de data aderarii Romaniei, in anul 2005.
Cand s-au inchis, nu s-au facut si formalitatile vamale pentru inchiderea acestor leasinguri. Ca atare, in urma controlului ulterior al declaratiilor, am primit de la vama un proces de control prin care s-au calculat TVA, taxe vamale de plata. Intrebarea este urmatoarea: la ce valoare trebuia calculat TVA-ul? La valoarea inscrisa pe declaratie sau la valoarea reziduala? Vama mi l-a calculat la valoarea inscrisa pe declaratie (probabil datorita faptului ca nu avea de unde sa stie ce s-a intamplat cu utilajul respectiv).
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Fănel Plopeanu , Consultant asigurari 15:02, 16 Aprilie 2010
Eu cred ca vama a procedat corect si legal.
Nu contest actiunea vamii. Mi-e clar ca trebuia sa inchidem leasingurile. Probelam mea este legata de calculul TVA_ului. Ati putea argumenta, va rog frumos? Multumesc
ART. 139 Cod Fiscal
Baza de impozitare pentru import
(1) Baza de impozitare pentru importul de bunuri este valoarea în vamă a bunurilor, stabilită conform legislaţiei vamale în vigoare, la care se adaugă orice taxe, impozite, comisioane şi alte taxe datorate în afara României, precum şi cele datorate ca urmare a importului bunurilor în România, cu excepţia taxei pe valoarea adăugată care urmează a fi percepută.
(2) Baza de impozitare cuprinde cheltuielile accesorii, precum comisioanele şi cheltuielile de ambalare, transport şi asigurare, care intervin până la primul loc de destinaţie a bunurilor în România, în măsura în care aceste cheltuieli nu au fost cuprinse în baza de impozitare stabilită conform alin. (1). Primul loc de destinaţie a bunurilor îl reprezintă destinaţia indicată în documentul de transport sau în orice alt document însoţitor al bunurilor, când acestea intră în România, sau, în absenţa unor astfel de documente, primul loc de descărcare a bunurilor în România.
(3) Baza de impozitare nu cuprinde elementele prevăzute la art. 137 alin. (3) lit. a) - d).



Fara a intra in detalii ale rubricilor din Declaratii, opinez ca in materie de taxe Fiscul ia de bun in prima faza ceea ce declarati Dvs., deci daca ati mentionat ca valoarea bunului este valoarea initiala si nu cea reziduala, sunteti bun de plata.

Ideea de leasing are ca nucleu central transformarea operatiunii comerciale in doua tranzactii cu regim fiscal diferit:
- una financiara, nepurtatoare de TVA si accize, pe termen mai mare de 1 an;
- alta (optionala) = contract de vanzare-cumparare la valoare reziduala (care devine baza de calcul pentru taxe).

Undeva cred ca ati gresit in declaratii...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul tva in vama andreea_florentina andreea_florentina Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns daca se poate. In calculul tva de achitat in vama pentru produse sosite din statele unite se ia in considerare ... (vezi toată discuția)
Factura e-bay laurail laurail buna ziua! am achizitionat un produs din state prin intermediul e-bay-ului in valoare de 443 $. Singura factura pe care o am este cea emisa de site-ul ... (vezi toată discuția)
Taxa vamala aplicata corect? original original Povestea pe scurt....... Am comandat bunuri(imbracaminte) pe internet,din SUA,in valoare totala cu transport cu tot de $75 .Plata am efectuat-o anticipat ... (vezi toată discuția)