avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... dreptul la diurna?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

dreptul la diurna?

va salut. am si eu cateva nelamuriri in legatura cu acordarea diurnei. mai explicit: lucrez la o firma de distributie si 6-8 zile pe luna am alocata o alta zona pe un alt judet distanta fiind de 130 km fara km parcursi in respectivul judet, asa ca plec dimineata la 8 si ajung noaptea la 22 acasa si pt toate astea nu imi este decontat nimic, beneficiind doar de autoturismul de la firma si combustibil. mentionez ca in contractul de munca nu este stipulat nimic in legatura cu aceste deplasari. intrebarea mea este daca firma are oblicativitatea de a acorda aceasta diurna sau alte drepturi de deplasare? va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters42179 , utilizator 12:52, 17 Aprilie 2010
Aveti dreptul la diurna.
CCMN:
Art. 45. - Salariaţii unităţilor trimişi în delegaţie în ţară sau străinătate vor beneficia de următoarele drepturi:
a) decontarea cheltuielilor de transport, de asigurare şi a costului cazării, potrivit condiţiilor stabilite prin contractele colective de muncă la celelalte niveluri;
b) diurna de deplasare, al cărei cuantum se stabileşte prin negociere la nivel de ramură, grupuri de unităţi sau unitate; nivelul minim al diurnei este cel stabilit prin actele normative ce se aplică la instituţiile publice.

HG 1860/2006.
Art. 9.
Persoana aflata în delegare sau detasare intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 5 km de localitatea în care isi are locul permanent de munca primeste o indemnizatie zilnica de delegare sau de detasare de 13 lei, indiferent de functia pe care o indeplineste şi de autoritatea sau institutia publica în care isi desfasoara activitatea.
va multumesc . dar cum sa fac sa-mi cer aceste drept intrucat firma nici nu vrea sa auda de asa ceva spunand ca in contractul de munca sunt trecute 8 ore iar ca sa ma incadrez la 8 ore ar trebui doar sa ma duc pana acolo si sa ma intorc, pot sa-mi cer dreptul si retroactiv pe ultimul an?
Diurna este legata de delegatie si nu de cele 8 ore din contract. Este normal ca in cadrul delegarii durata sa fie mai mare de 8 ore.
Daca zilnic efectuati aceste deplasari puteti solicita un spor pentru lucru sisitematic peste program.
Un drept de natura salariala are drept de prescriptie de 3 ani si se obtine fie amiabil fie prin instanta, deci puteti, dar mai intai va trebui sa-l convingeti sa va acorde acest drept. Apoi vedeti daca cereti sau nu din urma.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diurna srl 2010 cristian_barna cristian_barna Pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, în interesul serviciului, care este suma ce se poate deconta zilnic si unde este reglementat ... (vezi toată discuția)
Acordare diurna adinaadina adinaadina Puteti sa-mi spuneti, va rog, da ca se acorda diurna in cazul unei delegatii in cazul in care ai cazarea si masa asigurata? transportul sa facut cu ... (vezi toată discuția)