avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... acordare diurna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

acordare diurna

Puteti sa-mi spuneti, va rog, da ca se acorda diurna in cazul unei delegatii in cazul in care ai cazarea si masa asigurata? transportul sa facut cu autoturismul intreprinderii, iar toata plimbarea a durat de joi dimineata (ora 7) pana sambata dimineata la ora 4.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:43, 4 Octombrie 2008
Daca scopul diurnei este acoperirea cheltuielilor cu masa, nu vad sensul acordarii ei in cazul unei delegatii in care salariatul are masa asigurata.
adinaadina a scris:

Puteti sa-mi spuneti, va rog, da ca se acorda diurna in cazul unei delegatii in cazul in care ai cazarea si masa asigurata? transportul sa facut cu autoturismul intreprinderii, iar toata plimbarea a durat de joi dimineata (ora 7) pana sambata dimineata la ora 4.

Va multumesc!



Da se acorda.
DI'URN//Ã - Sumă de bani, plătită cuiva de către întreprinderea sau instituţia unde lucrează, pentru acoperirea cheltuielilor zilnice, făcute în interes de serviciu într-o deplasare (delegaţie) în altă localitate.
In conformitate cu prevederile din Codul muncii, art. 44 alin. (2) 2) Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport şi cazare, precum şi la o indemnizaţie de delegare, în condiţiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Potrivit art. 45 din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010, salariatii unitatilor trimisi in delegatie in tara sau strainatate vor beneficia de urmatoarele drepturi:
a) decontarea cheltuielilor de transport, de asigurare si a costului cazarii, potrivit conditiilor stabilite prin contractele colective de munca la celelalte niveluri;
b) diurna de deplasare, al carei cuantum se stabileste prin negociere la nivel de ramura, grupuri de unitati sau unitate; nivelul minim al diurnei este cel stabilit prin actele normative ce se aplica la institutiile publice.

Cred ca mai repede se aplica H.G nr. 1.860 din 21 decembrie 2006 privind drepturile şi obligaţiile personalului autorităţilor şi instituţiilor publice pe perioada delegarii şi detaşării în alta localitate, precum şi în cazul deplasarii, în cadrul localităţii, în interesul serviciului, unde este prevazut modul de acordare a diurnei.
art. 30 (1) Persoanei detasate în afară localităţii în care isi are locul permanent de munca i se asigura, prin grija unităţii la care este detasata, cazarea gratuita în clădiri ori în spaţii închiriate de aceasta, în limita tarifelor legale. În aceste situaţii, cheltuielile de cazare în structurile de primire turistice nu se decontează.

Parerea mea este ca,find vorba de o delegare, in temeiul art.45 din CCMUNN pe anii 2007-2010 se aplica si HG nr.1860/2006 art.9:
Art. 9. - Persoana aflata în delegare sau detasare într-o localitate situata la o distanta mai mare de 5 km de localitatea în care îsi are locul permanent de munca primeste o indemnizatie zilnica de delegare sau de detasare de 13 lei, indiferent de functia pe care o îndeplineste si de autoritatea sau institutia publica în care îsi desfasoara activitatea.

Deasemenea se aplica art.10-12 din aceeasi HG, pentru a socoti numarul zilelor calendaristice in care persoana se afla in delegare si a efectua plata diurnei:
Art. 10. - Numarul zilelor calendaristice în care persoana se afla în delegare sau detasare se socoteste de la data si ora plecarii pâna la data si ora înapoierii mijlocului de transport din si în localitatea unde îsi are locul permanent de munca, considerându-se fiecare 24 de ore câte o zi de delegare sau detasare.
Art. 11. - Pentru delegarea cu o durata de o singura zi, precum si pentru ultima zi, în cazul delegarii de mai multe zile, indemnizatia se acorda numai daca durata delegarii este de cel putin 12 ore.
Art. 12. - Persoana care în perioada delegarii sau detasarii îsi pierde temporar capacitatea de munca beneficiaza, pe timpul incapacitatii, pe lânga indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, atât de indemnizatie de delegare sau detasare, cât si de decontarea cheltuielilor de cazare. Persoana respectiva nu primeste aceste drepturi în cazul internarii în spital sau al parasirii localitatii, cu exceptia celei detasate, care îsi pastreaza dreptul de cazare si pe timpul spitalizarii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Octombrie 2008
Avocat FLORENTINA ALBU, Avocat

Alte discuții în legătură

Diurna Cumpanasoiu Cumpanasoiu Daca am plecat in delegatie luni la ora 6 iar la ora 14.30 am inceput lucrul fiind schimbul 2 pe aceasta zi am dreptul la diurna? Mentionez cu sunt detasata in ... (vezi toată discuția)
Diurna minima? oanita28 oanita28 Buna, As dori sa stiu care este diurna minima pe care un salariat al unei companii private o poate primi pt deplasari in tara. Multumesc! (vezi toată discuția)
Diurna srl 2010 cristian_barna cristian_barna Pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, în interesul serviciului, care este suma ce se poate deconta zilnic si unde este reglementat ... (vezi toată discuția)