avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata zile CO nefectuate pe anul 2009 in cazul ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata zile CO nefectuate pe anul 2009 in cazul desfacerii CMI

Buna,
Am si eu o neclaritate. Atunci cand se desface contractul de munca unui angajat, angajat care nu si-a efectuat zilele de concediu de odihna pe anul 2009, cum va fi platit acest drept?
Cel mai recent răspuns: nairam63 , utilizator 14:34, 18 Aprilie 2010
Nu inteleg, nici eu...vi se plateste concediu neefectuat, nu si cel efectuat...ce sa se plateasca la dublu?
daca efectuati concediul, acesta vi se plateste - cu 1000 ron de ex.
daca nu l-ati efectuat si nici nu il mai efectuati pana la inectarea contractului, atunci primit compensarea in bani a concediului la care ati avut dreptul dar nu a fost efectua t- adica tot 1000 ron

Diferentele sunt:
1. nu v-ati odihnit in concediu atunci cand ar fi trebuit
2. daca exista posibilitatea de a efectua CO inainte de a desfacerea CIM, atunci aceste zile sunt contributive la stagiul de pensie.
Sigur ca da. Prin faptul ca i se plateste concediul o singura data angajatul pierde de 3 ori:
1. Nu a efectuat concediul si prin urmare nu s-a odihnit.
2. Vechimiea in munca nu i-a fost inregistrata cu exact perioada de concediu neefectuta; cotizatiile salariale la pensie, sanatate si somaj nu au mai fost platite.
3. Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat nu o mai primeste deloc.

Practic se confunda dreptul constitutional de a avea parte la concediul de odihna platit cu plata in lei a zilelor de CO neefectuate (compensare prevazuta in codul muncii). Sunt 2 concepte diferite si trebuie judecate ca atare. Incerc sa fiu cat mai explicit, pe intelesul tuturor (dar totodata sunt indignat ca se intampla asemena confuzii.... sau poate special angajatorii fac acest lucru vazand ca angajatii... sindicatele... nu au curaj sa ia atitudine!!!)
Astept intrebari....pentru clarificari. Multumesc!
Vechimea in munca este inregistrata , intrucat pe acea perioada apare ca a muncit si nu ca a fost in CO, iar contributiile datorate statului sunt platite .

Compensarea in bani a CO neefectuta se face numai in cazul incetarii c.i.m.

Nu cred ca face cineva o confuzie intre prevederea constitutionala si alte prevederi care fac referire la concediul de odihna ... Constitutia pevede ca are dreptul la concediu de odihna platit, stabilit prin lege ... in acest caz, sunt aplicabile prevederile Codului Muncii si a celor acte normative care reglementeaza dreptul la concediu de odihna.
Si daca legea ar stipula clar ca nu poate fi dat un preaviz angajatului pana cand nu isi va efectua toate zilele de CO la care are dreptul.. cum ar fi situatia?
Nu crezi oare ca ar fi cu totul alta? Scrie datele pe hartie si judeca in ambele variante.

Alte discuții în legătură

Concediu odihna dupa pensionare maria-mihaela maria-mihaela Buna ziua. Lucrez intr-un liceu si am o femeie de servici care si-a depus dosarul de pensionare cu data de 1 februarie 2013. Din 29 apr.2013 a intrat in ... (vezi toată discuția)
Concediu neefectuat Gabi H Gabi H Buna ziua, va rog sa ma ajutati sa ma lamuresc in urmatoarea situatie : la incetare CIM conf codul muncii art 141 (4) \"compensarea in bani a CO neefectuat ... (vezi toată discuția)
Compensare concediu odihna in bani cristina29 cristina29 Buna ziua! Conform Codului Muncii, concediul de odihna neefectuat se compenseaza in bani doar la incetarea contractului de munca. Dar daca acest CO nu s-a ... (vezi toată discuția)