avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Intrerupere CM si Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Intrerupere CM si Indemnizatie crestere copil

Buna ziua,

In data de 20 martie 2010 mi-a expirat contractul de munca pe durata determinata. Actele pentru somaj mi-au venit tarziu, am reusit sa-mi depun actele doar cu data de 19 aprilie 2010.
Sunt insarcinata in saptamana a 6-a cu data probabila a nasterii in 18 decembrie 2010.
In conditiile in care am aceasta intrerupere pe CM beneficiez de Indemnizatia pentru crestere copil?

Am gasit urmatoarea lege:
Art. 4. - (1) Concediul ºi indemnizaþia lunarã pentru creºterea copilului, prevãzute de ordonanþa de urgenþã, se acordã persoanelor îndreptãþite, dacã acestea au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare, denumitã în continuare Codul fiscal, timp de 12 luni în ultimul an anterior datei naºterii copilului sau, dupã caz, de la data la care s-a realizat încredinþarea în vederea adopþiei, s-a aprobat adopþia ori s-a instituit plasamentul sau tutela.
(2) De drepturile prevãzute la alin. (1) beneficiazã ºi persoanele care realizeazã venituri supuse impozitului pe venit, dar care, potrivit legii, sunt scutite de plata acestora.
(3) În calculul celor 12 luni prevãzute la alin. (1) se includ ºi fracþiunile de lunã în care s-au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, precum ºi cele în care solicitanþii s-au aflat în una sau mai multe dintre situaþiile prevãzute la art. 1 alin. (2) din ordonanþa de urgenþã, considerate, în înþelesul ordonanþei de urgenþã, lunã întreagã.
(4) Prin fracþiune de lunã se înþelege efectuarea a cel puþin jumãtate din zilele lucrãtoare din acea lunã în care persoana îndreptãþitã a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal, ori s-a aflat în una sau mai multe dintre situaþiile prevãzute la alin. (7).
(5) Prin excepþie, se acceptã ca o singurã datã fracþiunea de lunã sã fie constituitã dintr-un numãr mai mic de zile lucrãtoare decât cel prevãzut la alin. (4)
.

Poate sa-mi spuna cineva va rog daca este valabila? Din cate inteleg eu ma incadrez la indemnizatie... Va rog mult sa ma lamuriti.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 20:01, 19 Aprilie 2010
1. Daca ati depus actele la Somaj pe 19.04.2010 (adica astazi) se pare ca v-ati incadrat in cele 30 de zile necesare pentru a putea primi indemnizatie de somaj de la data de 20.03.2010.
2. Cand ati depus actele nu v-a dat carnetul de somer in care scrie data inceperii si data perminarii perioadei de somaj?
3. Ce ati redat dvs. este art.4 din Normele de aplicare a OUG 148/2005 si este in vigoare la aceasta data.
1. Cei de la AJOFM spuneau ca nu ma incadrez la somaj din 20.03.2010, fiindca luna martie a fost din 31 de zile si am intarziat cu actele (trebuia sa le depun pana in data de 18.04.2010) si deci perioada de somaj va incepe din data de 19.04.2010. Acest lucru duce la o intrerupere de activitate de 11 zile in martie (8 zile lucratoare din 23, deci mai putin de jumatate) si 18 zile in aprilie (11 zile lucratoare din 21, deci mai mult de jumatate). Asta mi-au explicat ele.

2. Nu mi-au dat carnetul de somer pentru ca mai trebuie sa astepte confirmarea din judetul de unde are angajatorul sediul principal.

3. Daca aceasta Norma de aplicare este in vigoare insemna ca ma incadrez cu tot cu aceste zile de intreruperi la indemnizatie pentru crestere copil?

Multumesc din suflet pentru raspunsuri.
Daca este asa cum spuneti dvs. veti primi indemnizatie pentru CCC pana la 2 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu prenetel la barbati tataru loredana tataru loredana As dori sa aflu ce acte sunt necesare pentru ca un barbat sa poata beneficia de indemnizatia de crestere a copilului multumesc frumos (vezi toată discuția)
Somajul si indemnizatia de crestere a copilului natysam_11 natysam_11 Buna ziua Am si eu o problema si nu reusesc sa-ii dau de capat.Am fost angajata pana in data de 08.03.2010(ulrima data in cartea de munca).cand firma si-a ... (vezi toată discuția)
Dreptul la indemnizatie pentru ccc pana la 2 ani corinutza* corinutza* Buna ziua.Daca am fost in somaj si am terminat somajul in data de 29.03.2010 dar nu m-am angajat imediat ci in data de 19.08.2010,daca raman insarcinata la sf. ... (vezi toată discuția)