avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... exceptii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

exceptii

in cazul in care trebuie invocate niste exceptii intr-un dosar fond, ar trebui scrise inainte si depuse cu 5 zile in instanta inainte de termen sau se sustin direct in fata instantei???
Cel mai recent răspuns: Marius Zaharia , Avocat 08:37, 23 Aprilie 2010
Buna ziua !
Problema este destul de complexa si o sa incerc sa va expun cateva probleme ce va intereseaza in acest sens.
Instanţa de judecatã poate invoca din oficiu (ex oficio) excepţiile absolute în orice moment al judecãţii, dar înainte de a se pronunţa asupra lor, trebuie sã le punã în discuţia pãrţilor pentru a respecta principiul contradictorialitãţii şi principiul dreptului la apãrare. Instanţa nu poate invoca din oficiu excepţiile procesuale relative. În cazul lor, ea poate doar atrage atenţia pãrţii interesate cã are posibilitatea sã le invoce.
Pãrţile iniţiale într-un proces civil sunt reclamantul şi pârâtul. În privinţa invocãrii excepţiilor procesuale, trebuie menţionat, în primul rând, cã pârâtul este cel care are interes, sã le foloseascã. El se aflã pe poziţie procesualã pasivã, fiind nevoit sã se apere faţã de pretenţiile formulate de reclamant în cerere de chemare în judecatã. El îşi poate constitui apãrarea pe mijloace procesuale de apãrare care, la rândul lor, pot fi apãrãri pe fond sau / şi excepţii procesuale. Pârâtul are posibilitatea sã formuleze, prin întâmpinare excepţiile procesuale, referitoare la cererea reclamantului, anume acele excepţii pe care le poate cunoaşte imediat dupã ce i s-a comunicat cererea de chemare în judecatã.
Excepţiile procesuale neinvocate prin întâmpinare vor putea fi ridicate de cãtre pârât, în anumite cazuri (dacã pârâtul nu este reprezentat sau asistat de avocat, precum şi atunci când întâmpinarea nu este obligatorie), la prima zi de înfãţişare, iar dacã la acest termen procedural reclamantul solicitã un termen pentru întregirea sau modificarea cererii pârâtul ar putea rãspunde printr-o întâmpinare, arãtând, printre altele şi excepţiile procesuale ce se impun faţã de cererea modificatã, desigur dupã ce aceasta din urmã i-a fost comunicatã.
Pârâtul trebuie sã invoce în aceste condiţii sub sancţiunea decãderii prevãzutã de art. 108 alin. 2 C.proc.civ., numai excepţiile relative întrucât excepţiile de ordine publicã pot fi invocate în orice stare a pricinii.
Cu stima !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exceptii si probe dupa interogatoriu adrianadamian2009 adrianadamian2009 Intrebare: In situatia in care la fond s-au administrat o parte din probe, dar reclamantul a solicitat interogatoriu si a fost admis, dupa interogatoriu se vor ... (vezi toată discuția)
Intampinare LIA_MAX LIA_MAX AM DE FACUT O INTAMPINARE IN CARE VREAU SA MA FOLOSESC DE ART.3 DECRET 167/1958 V-AS RUGA SA MA AJUTATI CU FORMULAREA CORECTA NU STIU CUM SA MA EXPRIM IN ... (vezi toată discuția)
Comunicare adresa daniar daniar bunaziua ma ajuta cineva pt cine este acest comunicat?in legatura cu dosarul ... in calitate de intimat va comunicam ca in termen de 25 zile de la primirea ... (vezi toată discuția)