avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... acte necesare pentru a iesi din tara cu un insotitor ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

acte necesare pentru a iesi din tara cu un insotitor fara parinti

As vrea sa plec cu nepotul meu in varsta de 16 ani in Belgia si am nevoie de cineva care sa-mi spuna ce acte necesare imi trebuie pentru a iesi din tara cu el.Am inteles ca la venirea dinspre belgia spre romania imi trebuie o procura tradusa in limba franceza.Din informatiile mele in Belgia esti major la 16 ani.Deci, trebuie sa mai fac o procura tradusa? Astept cat mai multe raspunsuri .va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 20:12, 23 Aprilie 2010
Politistii de frontiera permit iesirea din tara unui cetatean roman minor daca este titular al unui document de calatorie individual (pasaport sau carte de identitate) si calatoreste insotit de o alta persoana fizica majora, numai daca persoana insotitoare prezinta o declaratie a ambilor parinti sau a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat minorul (prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila), a parintelui supravietuitor ori a reprezentantului sau legal, care cuprinde:
- acordul acestora cu privire la efectuarea calatoriei respective;
- statul (statele de destinatie);
- perioada in care urmeaza sa se desfasoare calatoria;
- datele de identitate ale insotitorului respectiv;
- extrasul de cazier judiciar al insotitorului;
Declaratia si certificatul de cazier judiciar, precum si oricare dintre documentele care au contribuit la aprecierea indeplinirii conditiilor exercitarii dreptului la libera circulatie se prezinta, in original si in fotocopie, Politiei de Frontiera din punctul de trecere a frontierei prin care se efectueaza iesirea din tara.
Din Romania in alta tara e nevoie de actele de mai sus. Atentie si cazierul daca nu sunteti parintele minorului.
In rest, din alta tara inapoi spre Romania, nu aveti nevoie de nici un act special.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Minori fara parinti la vama ter2 ter2 As vrea sa stiu ce acte ar avea nevoie un minor de 16-17 ani ca sa treaca granita insotit de un major dar care nu este nici tutore nici ruda . (vezi toată discuția)
Un minor cu varsta de 17 ani poate calatorii singur in franta? Alexandrakali Alexandrakali Buna ziua, Am 17 ani si doresc sa merg la fratele meu in Franta, fara parinti. Se poate sa calatoesc singura cu avionul? Si inca o nelamurire: Este necesar ... (vezi toată discuția)
Plecare minor in belgia MANOLACHE LAURA MANOLACHE LAURA Sora mea vrea sa mearga cu copilul meu minor,17 ani si 9 luni la rude in Belgia,ce documente sunt necesare? (vezi toată discuția)