avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... modalitate incetare raport de serviciu - pensionare ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

modalitate incetare raport de serviciu - pensionare anticipata

Buna ziua.
Cum inceteaza raportul de serviciu al unui functionar public care a depus la casa de pensii si a si obtinut decizia pentru pensionare anticipata, avand in vedere ca Legea 188/1999 a fost modificata la art.98 (1) lit d) prin Legea 49/19.03.2010:
"ART. 98
(1) Raportul de serviciu existent încetează de drept:
...............
d) la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare;"
Pana la aparitia legii 49/2010 era stipulat clar ca raportul de serv. inceteaza de drept ........ "la data comunicării deciziei de pensionare pentru limită de vârstă, pensionare anticipată, pensionare anticipată parţială ori invaliditate a funcţionarului public".
Multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 19:21, 27 Aprilie 2010
In cazul pensionarii anticipate/anticipate partial incetarea contractului are loc la data comunicarii deciziei. Decizia de incetare o prezentati la casa de pensii, indemnizatia pensiei o primiti da la data incetarii contractului.
Dar in acest moment, art.98 (1) lit d) din Legea 188/1999 nu mai prevede ca raportul de serv inceteaza de drept la data comunicarii deciziei, ci spune ca:
"ART. 98
(1) Raportul de serviciu existent încetează de drept:
...............
d) la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare;"
ceea ce ma face sa cred ca incetarea raportului poate avea loc prin acordul partilor (prin cerere depusa de functionarul respectiv catre conducatorul institutiei)
:-/
Da, raportul de serviciu nu mai inceteaza de drept in cazul categoriilor de pensie anticipata si anticipata partiala. El poate inceta in una din modalitatile prevazute in Legea nr. 188/1999, deci si prin acordul partilor.

:offtopic: Va rog sa nu mai deschideti si maine aceeasi discutie, contravine pct. 3.3 din Regulamentul de postare in Forum. Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumulare pensie limita de varsta (65 ani ) cu salariul de la o institutie de stat hodor dana hodor dana Buna ziua. As dori sa stiu daca pot ramane sa lucrez la institutia de stat, mi-am depus dosarul pentru pensie limita de varsta (am facut 65 de ani) pana cand ... (vezi toată discuția)
Pensionare temporara pentru boala mfiruta mfiruta Puteti,va rog, sa-mi spuneti daca in cazul pensionarii temporare pentru boala raportul de serviciu al functionarului public se poate suspenda si in ce ... (vezi toată discuția)
Incetare raport de serviciu tina_d tina_d Este legal ca unui functionar public sa-i inceteze raportul de serviciu inainte de aparitia deciziei de pensionare? Dosarul de pensionare a fost depus cu o ... (vezi toată discuția)