avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... incetare raport de serviciu
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

incetare raport de serviciu

Este legal ca unui functionar public sa-i inceteze raportul de serviciu inainte de aparitia deciziei de pensionare? Dosarul de pensionare a fost depus cu o luna inainte de implinirea varstei de pensionare, iar cei de la casa de pensii au spus ca decizia de pensie se va emite cam in 4 luni!!
Cel mai recent răspuns: tina_d , utilizator 14:44, 13 Aprilie 2009
Incetarea de drept a Contractului individual de munca

ART. 56
Contractul individual de munca inceteaza de drept:
............
d) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau, dupa caz, la data comunicarii deciziei de pensionare pentru limita de varsta ori invaliditate a salariatului, potrivit legii;
Sorin Susca a scris:

Incetarea de drept a Contractului individual de munca

Intrebare: Cand ii inceteaza de drept contractul individual de munca unui functionar public?
Raspuns: De aproximativ 9 ani functionarii publici nu mai incheie contracte individuale de munca! :tooth:

Potrivit art. 98, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 188/1999, raportul de serviciu al unui functionar public inceteaza de drept:
-la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare (pensie pentru limita de varsta) sau, dupa caz,
-la data comunicarii deciziei de pensionare, indiferent pentru ce categorie de pensie.

Ipoteza la care va referiti este reglementata legal, deci institutia poate, prin act administrativ, sa constate ca raporturile de serviciu ale functionarului public au incetat de drept la data indeplinirii cumulative a varstei standard sia stagiului minim de cotizare.

Singura solutie ar fi ca institutia sa fie de acord ca functionarul public sa-si continue activitatea pana la primirea deciziei de pensionare, conform art. 41, alin. (5) din Legea nr. 19/2000.
Precizez ca dispozitiile Legii nr. 188/1999 nu se completeaza cu cele ale Legii nr. 19/2000.
Ultima modificare: Luni, 13 Aprilie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Va multumesc pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumulare pensie limita de varsta (65 ani ) cu salariul de la o institutie de stat hodor dana hodor dana Buna ziua. As dori sa stiu daca pot ramane sa lucrez la institutia de stat, mi-am depus dosarul pentru pensie limita de varsta (am facut 65 de ani) pana cand ... (vezi toată discuția)
Pensionarea functionarului public Ileana Deusan Ileana Deusan Buna ziua! Ma numesc Ileana Deusan,inca functionar public la Casa de Asigurari de Sanatate.Sint nascuta in 12.06.1950,virsta standard de pensionare 58 ani si 5 ... (vezi toată discuția)
Cand inceteaza contractul de munca unui angajat functionar public la solicitare pensie pentru limita de varsta? elena_simion elena_simion Sunt functionar public intr-o institutie publica. Conform legii pensiilor ar trebui sa ma pensionez in ianuarie 2017. Intrebarea mea este daca pot sa fiu ... (vezi toată discuția)