avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... FUNCTIONAR PUBLIC SAU NU?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

FUNCTIONAR PUBLIC SAU NU?

Buana ziua,
Va supun atentiei urmatoarea problema:
Ca urmare a prevederilor Legii nr.329/2009 privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, instituţie aflată în subordinea Ministerului Justiţiei, i-a fost schimbat regimul de finanţare, trecând de la finanţarea din venituri proprii la finanţarea integrală de la bugetul de stat. Drept consecinţă a acestei schimbări, personalului Oficiului Naţional al Registrului Comerţului i-au devenit aplicabile (cel putin asa cred ..... :D) dispoziţiile Legii-cadru nr.330/2009 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice şi ale OUG nr.1/2010 privind unele măsuri de reîncadrare în funcţii a unor categorii de personal din sectorul bugetar şi stabilirea salariilor acestora.
Vreau sa stiu daca acum, angajatii Oficiului National al Registrului Comertului sunt functionari publici si daca le sunt aplicabile dispozitiile Legii nr.188/1995 privind statutul functionarilor publici. Angajatilor din ONRC li s-a comunicat de catre conducere faptul ca nu sunt functionari publici. Daca nu se mai autofinanteaza si sunt finantati integral de la buget, cum se poate sa nu fie functionari publici?Atunci in ce categorie se incadreaza acesti angajati?#-o#-o#-o

Cu respect,
=D>
Cel mai recent răspuns: ContSters134600 , utilizator 12:28, 27 Aprilie 2010
Buna ziua !
Nu toti bugetarii sunt functionari publici conf. prev legii nr. 188/1999 , republicata si actualizata , ci numai cei ce intra sub incidenta acestui act normativ . Probabil ca dvs. sunteti personal contractual (angajat cu contract individual de munca) .
Legea 330/2009 se refera la intreg persoanalul bugetar (atat la functionarii publici cat si la personalul contractual) .
In ce articol din Lg.188/1999 se stipuleaza ca nu toti bugetarii sunt functionari publici? Noii avem contracte individuale de munca cu ONRC care este in subordinea Ministerului Justitiei. La ce grila ne incadram: la cea pt. personalul din minister sau la cealalta? Si de cand se calculeaza salariul conform uneia din cele doua grile? Din 2011?
Din cate cunosc eu situatia de la ONRC, toti salariatii au contracte individuale de munca, deci automat sunt personal contractual si nu functionari publici.
Mai mult, din cate stiu, pentru modifcarile de salariu si de incadrare cf legii 330 s-au intocmit acte aditionale la contractele individuale de munca.

Salariatii au fost si raman personal contractual.
Stiu ca s-a produs o "intoxicare" a salariatilor privind chestiunea trecerii de la personal contractual la functionari publici, dar aceasta nu are nici un fel de baza legala. Dvs aveti in continuare contracte individuale de munca, nu ati fost numiti prin decizie pe posturi. Ati fost angajati. Mai mult, chiar si acum, cand sunteti in alt statut de finantare, persoanele nou angajate sunt cu contract individual de munca.
Asa ca atentie!
Daca, sa zicem, in privinta drepturilor salariale nu puteti negocia decat in limitele impuse de legea 330 (fapt sustinut si de art. 157 (2) din Codul muncii - "sistemul de salarizare a personalului din autoritatile si institutiile publice finantate integral sau in majoritate de la bugetul de stat (...), se stabileste prin lege, cu consultarea organizatiilor sindicale reprezentative").

Dar ptr celelalte drepturi care nu sunt de natura salariala si care erau in CCM trebuie sa negociati. Guvernul nu poate impune ca de la o anumita data nu mai puteti negocia. Este incalcarea unui drept fundamental.
Si daca sunteti personal contractula si aveti CIM-uri, obligatoriu trebuie sa existe si CCM, ptr ca in CCM sunt prevazute toate drepturile si obligatiile partilor. Si orice CIM are la baza un CCM, ptr ca altfel nu mai exista logica existentei lui.

Prin "intoxicarea" la care ati fost supusi ati pierdut drepturi privind concediul de odihna (din cate stiu s-au pierdut, in mod nelegal si abuziv) zile de concediu de odihna care fusesera negociate si prevazute in CCM) si, probabil, ca ati mai pierdut si alte drepturi, repet, care nu erau de natura salariala.
Pt.clio06 :

Cand ne-am angajat in cadrul ONRC am fost numiti prin decizii ale Directorului General Ministrului Justitiei de la acea vreme. Eu personal ma lupt cu ei pentru a imi recalcula salariul la intoarcerea din concediul de crestere a copilului si incerc sa ma leg de ce pot. M-au lasat cu acelasi salariu din 2007, in timp ce colegilor mei li s-au marit salariile destul de mult in cei doi ani cat am fost in concediu legal de crestere si ingrijire a copilului. Realitatea este cu totul altfel decat atunci cand este vazuta din scaunul domunlui Boc ........
Ah, si apropo's de CCM la nivel de unitate> nu mai exista, a expirat in 31.01.2010 si nu s-a incheiat altul pana acum .........:((X-(#-o#-o

Alte discuții în legătură

Salariu consilier juridic Ela_Cj Ela_Cj Buna ziua, am si eu o intrebare la care nu ii gasesc raspunsul si nimeni nu ma poate lamuri cu certitudine. Sunt consilier juridic debutant la o primarie ... (vezi toată discuția)
Prima de vacanta carmen a carmen a Se acorda prima de vacanta in anul 2010? (vezi toată discuția)
Se aplica grila de salarizare? borcanm borcanm Lucrez intr-o institutie publica si din luna august 2010 avem o noua organigrama si din functionari publici am redevenit personal medical (personal ... (vezi toată discuția)