avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 174 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... BO refuzat - litigiu cu privire la dreptul de ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

BO refuzat - litigiu cu privire la dreptul de proprietate

Bună ziua!
Ne confruntăm cu următoarea problemă şi dilemă... Aveam un BO de încasat, scadent în data de 06.04.2010, deoarece bănuiam ca ar avea probleme financiare emitentul (clientul) , am încercat sa-l contactăm. După mai multe încercari eşuate am reuşit, confirmându-ne că nu are disponibilul în cont. Între timp ne-am interesat la bancă care este termenul în care poate fi depus BO şi ei ne-au răspuns că ar fi 30 zile. Aşa ca i-am oferit o "perioadă de graţie"... desigur clientul nu a mai dat nici un semn de viaţa şi am depus BO la banca după 10 zile. Cum era de aşteptat a fost refuzat. Problema apare aici, deoarece la explicaţie apare refuz depunere in afara termenului- litigiu cu privire la dreptul de proprietate. Am întrebat la banca şi ni s-a spus că motivul refuzului este litigiul cu privre la dreptul de proprietate(cont poprit) nu nedepunerea în termen, dar din formulare se întelege altceva. Deci care este termenul??? ... cel mult 2 zile lucratoare(Legea 58/1934). Clientul a intrat în CIP ? Cum ne sfatuiţi să procedăm?... să cerem lămuriri băncii în scris vis-a-vis de refuzul BO cu care să ne prezentăm la tribunal sau este corecta explicaţia aceasta? Vă mulţumesc!
Cel mai recent răspuns: juridic dana , utilizator 12:39, 28 Aprilie 2010
Asa e cum v-au comunicat de la banca - este contul poprit.
Puteti sa-l investiti cu formula executorie si sa-l executati silit pe client daca aveti ce, daca nu .... :((
Sigur a intregistrat incidente bancare cu instrumente de decontare intrabancara
Nu am precizat dar, biletul la ordin este avalizat, se schimbă situaţia cu ceva? Răspunde administratorul cu bunurile lui personale ?
ªi dacă poate să-mi spună cineva care este termenul de prezentare a BO...
Vă rog! Mulţumesc!
Da se schimba
Dupa investirea BO cu formula executori puteti executa avalistul in caz ca nu aveti ce executa de la societate, oricare dintre ei - societae si avalist poate sa raspunda cu patrimoniul in limita sumei inscrisa pe bo+chelt de executare silita
ªi dacă poate să-mi spună cineva care este termenul de prezentare a BO...


Raspunsul il gasiti in prevederile ART. 41 din Legea 58/1934, coroborate cu cele ale ART. 106
Art. 41. - Posesorul unei cambii plãtibilã la o zi fixã sau la un anume termen de la data emisiunii sau de la vedere trebuie sã o prezinte la platã, fie în ziua în care ea este plãtibilã, fie în una din cele douã zile lucrãtoare ce urmeazã.


Art. 106. - Sunt aplicabile biletului la ordin, în mãsura în care nu sunt incompatibile cu natura acestui titlu, dispoziþiunile relative la cambie, privind:
-------
- platã (art. 41- 46);
-------

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bo analici analici Buna ziua Am un bilet la ordin de la un furnizor care are data scadenta 31.01.2012 intrebarea mea este daca mai pot sa il depun la banca pentru ridicarea ... (vezi toată discuția)
Bilete la ordin refuzate la plata - solicit ajutor urgent! Sioux-2 Sioux-2 Buna ziua. Am si eu o problema legate de B.O. In perioada 20.10.2008 - 03.11.2008 mi-au fost refuzate la plata de catre banca beneficiarului un numar de 4 ... (vezi toată discuția)
Este dator executorul judecãtoresc sã verifice titlul executor prezentat spre executare? rapoimpex rapoimpex Caz: Un contract bancar pe o societate comercială, negarantat de proprietari cu bilete la ordine. Biletele sunt deținute de bancă pe un alt contract ... (vezi toată discuția)