Multumesc pentru raspunsuri .....nu am mentionat dar in clarificarea care am trimiso AC am intrebat :
-"in cadrul acestui standard sunt prevazute :
In capitolul DOMENIU DE APLICARE SI OBIECTIVE :“SA 8000 a fost creata cu intentia de a furniza un standard bazat pe drepturile internationale ale omului si legislatia nationala in domeniul muncii care sa protejeze si sa creasca importanta intregului personal aflat in domeniul de control si influenta al organizatiei, incluzand atat personalul propriu, angajat de societate, cat si pe cel al furnizorilor/sub-contractanti, subfurnizorilor si muncitorilor la domicilie.......”
Iar in capitolul ELEMENTE NORMATIVE SI INTERPRETAREA LOR ca : ”Organizatia trebuie sa se conformeze legislatiei nationala si tuturor legilor aplicabile, standardelor industriale in vigoare, altor cerinte la care organizatia subscrie si prezentul standard”
b) La nivel national si international exista un cadru legislativ privind domeniul muncii
c) nu exista obligativitatea legala de a detine acest standard
d)Impunerea acestei cerinte din partea Autoritatii contractante contravine legislatiei ( OUG 34.2006 actualizata, HG 925/2006 actualizata,etc)
prin impunerea acestui standard se incalca principiile care stau la baza atribuirii contractului de achizitie publica: nedescriminarea, tratamentul egal, proportionalitatea...."
-..."in cazul in care nu detinem acest certificat care sunt documentele pe care le acceptati ca echivalentul acestui certificat?
acceptati declaratie pe proprie raspundere privind indeplinirea acestei cerinte "......
-si nici la intrebare referitoare la baza legala nu au raspuns clar
Nu au accepta nici eliminarea cerintei si nici declaratia.Si aici daca legea permite prezentarea unor documente echivalente....AC considera aceasta doar documentul care atesta ca persoana juridica e in curs de autorizare...... Daca o societate presteaza/executa servicii intr-un anumit domneniu de ani de zile , are referinte excelente, respecta normele legislative de ce nu poate fi documete echivalente conform OG 34: " In cazul in care operatorul economic nu detine un certificat de calitate astfel cum este solicitat de autoritatea contractanta, aceasta din urma are obligatia de a accepta orice alte probe sau dovezi prezentate de operatorul economic respectiv, in masura in care probele/dovezile prezentate confirma asigurarea unui nivel corespunzator al calitatii"
Problema e ca nici eu am gasit o baza legala clara (in afara de OG34) prin care sa pot demonstra ca impunerea acestor standarde e facultativa sau e in functie de anumite criterii .....faceati referire la un moment la o directiva europeana care ar spune ca sunt facultative ...imi puteti da un numar/an ?
Va multumesc pentru raspunsuri
- DIRECTIVA 2004/18/CE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ªI A CONSILIULUI din 31 martie 2004 privind coordonarea procedurilor de atribuire a contractelor de achiziţii publice de lucrări, de bunuri şi de servicii- art 44 si urmatoarele si
DIRECTIVA 2004/17/CE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ªI A CONSILIULUI din 31 martie 2004 de coordonare a procedurilor de atribuire a contractelor de achiziţii în sectoarele apei, energiei, transporturilor şi serviciilor poştale.
Intr-un fel dle Mariussco aveti dreptate ca la inceput mai nimemi nu avea ISO 9001 dar daca acesta nu este obligatoriu de ce sa facem jocul tuturor acestor autorit care se cred "buricul pamantului" si prin introducerea prezentarii acestui certificat sa facilitizeze doar participarea unui agent economic "favorit"? In plus ca si acest certificat costa! Si acum pe bune ...oare cati din agentii economici chiar aplica tot ce se cere in ISO 9001, ISO 14001 sau OHSAS?
Cred ca majoritatea autoritatilor contractante au " clientii " lor fideli la contractele lor...., mai ales daca si niste sume mai maricele! Eu cred ca este doar o portita ptr a restrictiona accesul mai multor participanti la oferte... Mai ales ca nu este obligatorie prezenta acestui certificat. In conditiile in care soc respectiva are cele 3 certificate printre care si OHSAS mi se pare nesimtire sa-mi impui si prezentarea a inca unui ceretificat! In cond in care exista o legislatie impusa pe care noi toti ar trebui s-o respectam.
Mi se pare chiar interesant de urmarit rezolvarea contestatiei.
Daca imi permiteti un argument si din cealalta tabara, daca nu s-ar mai cere acele certificate (trecand peste subiectivitatea reflectarii lor reale asupra calitatii detinatorului), atunci ne-am trezi iar cu firme fantoma, infiintate cu 5 zile inainte, care ar lua contractul cu sume aiuritoare, iar executarea lui ar fi la fel.
Este doar o opinie...
... Domnisoara Irina, nu contest faptul ca AC au "clienti" fideli, din contra, sunt de acord cu dumneavoastra, dar cel putin in acest caz, se prefera un "standard mai bun" fie el si de protectie a drepturilor internationale ale omului, etc...
...iar portitele sunt lasate..., stiti cum, :" Lg este ca o bariera, peste care sar dulaii,pe sub care trec cateii, de care se impiedica "majoritatea""
...pe de alta parte este interesnt de urmarit rezolvarea contestatiei, asa cum bn zice Vlad,deoarece in Directivele europene nu am gasit sa se sugereze solicitarea acestui Standard...