avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cărţi. Interesante, de ... PLEDOARII CELEBRE
Discuție deschisă în Cărţi. Interesante, de recomandat, topuri...

PLEDOARII CELEBRE

Am citit o carte - "Pledoarii celebre" de Iolanda Eminescu.
Superba, de-adreptul ireala!!! Te-apuca doru' de duca atunci cand vezi cum se facea pe timpuri avocatura si ce-a ajuns azi:(
A mai citit-o cineva? A "aflat-o" la fel?! Sau eram eu in vreo pasa?!
Sper sa se reediteze; tare mult as vrea sa o am....
Cel mai recent răspuns: Bogdan Negara , Avocat 22:35, 28 Februarie 2011
ai dreptate,
pe vremuri avocatii puneau si suflet.......care din pacate in societatea de azi a cam disparut......
pot doar sa spun ca am avut norocul sa aud o astfel de pledoarie......adica 2, 1 in replica la curtea de apel din Cluj......si m-am intrebat si eu la fel...... de ce nu asa face toata lumea_????:(
..cred, ca, pe de o parte, cerintele/cererile societatii actuale, tumultuoase ca evolutie si ritm de mecanica a deplasarii:D, nu mai sunt congruente cu lungile pledoarii impodobite cu figuri de stil.....din pacate mai mult 3 minute sunt suficiente judecatorilor, pt a-si afisa mina plictisita si blazata.....

pe de alta parte, din ce imi amintesc io, avocatii pledanti erau o specie/categorie aparte, indatorirea lor principala fiind tocmai atingerea corzilor sensibile ale magistratilor....era sa scriu coardelor sensibile :)), ce ti-e si cu degradarea asta de sensuri:D...ce vremuri, dom'le, ce tara, ce oamenii....:)
Ai mare dreptate!
Cand omul ala are sedinta de 70 de dosare si tu te apuci sa vorbesti juma' de ora... nu te miri ca se uita urat la tine. :))
Altii mai grabiti iti cer concluzii scurte si iti dau "ocazia" sa depui concluzii scrise.
S-au dus vremurile cand avocatii care aveau o cultura vasta reuseau sa farmece auditoriul.
una dintre cele mai frumoase pledoarii celebre mi se pare cea din Procesul Tramvaielor...
si as vrea sa am si eu ocazia sa lungesc o pledoarie ca in filmele americane....sa pot pune tot sufletul toata dorinta stransa in ani grei de facultate...dar ehhh ....:"> romania....ne ocupa tot timpul ....
Si eu am cartea-editia 1973. Toate pledoariile sunt superbe. Mie mi-a placut in mod deosebit Pledoaria lui Henrion de Pansey pentru eliberarea unui negru. Incepe asa : Nu exista crima de care omul sa nu aiba a rosi. Nu exista insulta pe care sa n-o fi facut naturii, nu exista rau pe care sa nu-l fi facut semenilor sai. Dar cel mai mare este desigur acela de a fi indraznit sa atenteze la liberatatea lor.
Adevarul cuprins in aceste fraze este universal valabil, absolut si imprescriptibil.
Intr-adevar cartea acesta ar trebui reeditata. Desi vremea marilor pledoarii a disparut, citind acesta carte ,orice avocat ii vede cu ochii mintii pe un Delavrancea, Dongoroz sau Gambetta pledand in fata Curtii.
Daca aveti ocazia cumparati-o, daca aveti putin timp liber cititi-o. Nu veti lasa din mana aceasta carte pana nu o veti devora din scoarta in scoarta-garantat. Cel putin eu asa am procedat.

Alte discuții în legătură

Pledoaria avocatului in contextul actual Andrei Dina Andrei Dina Stimati colegi, as vrea sa stiu si parerile voastre referitor la actul pledoariei in sine. In contextul actual in care judecatorii sunt bombardati cu dosare, ... (vezi toată discuția)
Carti importante care schimba opinia despre drept oliviamarcov oliviamarcov cursurile de psihologie judiciara schimba cu totul opinia despre DREPT, il completeaza, il fac mai "integru" mai riguros, si in acelasi timp mai tolerant, mai ... (vezi toată discuția)