avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... nerespectarea hotararilor judecatoresti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

nerespectarea hotararilor judecatoresti

buna ziua .
am si eu urmatoarea speta : doi cetateni romani divorteaza . ea are resedinta in austria si mandateaza un avocat sa o reprezinte ( in 1997 ) . desi doamna nu a cerut sa revina la numele de domnisoara , instanta dispune obligatia acesteia de a relua numele anterior casatoriei . din anul 1997 si pana la ora actuala doamna in cauza nu procedeaza la revenirea numelui anterior .
se recasatoreste in austria cu numele dobandit prin casatoria anterioara . la ambsada i se cere sa dea primul sot o declaratie la notar ca este de acord ca fosta sotie sa pastreze numele . sotul da declaratia.

doamna se casatoreste deci in austira, pastrandu-si fiecare sot numele sau .
acum este in proces de divort si doreste sa -si faca buletin in romania .
nu are domiciliu aici dar o persoana a declarat ca o ia in spatiu .
de la politie i s-a spus ca nu poate sa-si faca buletin in romania .
in austria a achizitionat cu cel de-al doilea sot imobile .

solutia ?? sa procedeze la reluarea numelui de domnisoara ?? dar toate acele acte facute in austria , pe numele pastrat prin casatorie nu sunt nule ??
sau dupa ce va reveni la numele initial se poate sa modifice toate actele respective ??
este vorba de fals si uz de fals in acest caz ?? asa i s-a spus de la politie ..
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 12:51, 29 Aprilie 2010
Isi poate elibera in romania CI cu numele de domnisoara in baza hot judecatoresti de divort. Actele semnate in austria cu numele din prima casatorie raman valabile, nu intereseaza valabilitatea actului ce nume a avut persoana care la- semnat, ci consimtamantul valabil exprimat al acesteia. Nu poate fi vb de infractiune de fals, iar in ce priveste modificarea acelor cu numele din casatorie nu se pune problema, practic pt autoritatile austriece acela e numele real cu care au avut-o in evidenta. mai mult decat atat, pana in 2007 ca sa poate purta numele de domnisoara in austria trebuia facuta or ecunoastere a hot judecatoresti romane prin procedura exequatur, in cazul in care nu apucase sa isi schimbe CI pe numele de domnisoara.
Nu cred ca se poate pune problema de fals si uz de fals, pentru care elementele constitutive sunt altele decat cele prezentate de dvs.
Nu inteleg de ce politia i-a spus ca nu poate sa-si faca buletin in Romania ! Nu mai are cetatenie romana ? Pentru ca doar in acest caz ar fi veridica afirmatia politistilor.
In cazul in care are cetatenie, din punctul meu de vedere, nimeni si nimic nu o poate impiedica sa isi scoata buletin aici ... pe numele de acum, adica al fostului sot.
Daca instanta a hotarat sa isi reia numele de dra (fara a i se fi cerut), dar sotul si-a dat acordul in fata unui notar ca poate sa isi pastreze numele de dupa casatorie, cu aceste 2 acte se va duce la politie, care in conformitate cu prevederile OUG 97/2005, va trebui sa ii elibereze actul de identitate.
multumesc pentru raspunsuri :love1:
de fapt problema era alta , doamna in cauza a omis sa-mi spuna ca nu mai are cetatenie romana .
acum stiu care este problema ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eroare decizie divort marla marla Buna ziua. Am divortat in urma cu 1 an de zile pe cake amiabila, ambii fiind in afara tarii si avand ca reprezentant acelasi avocat. Din pacate avocatul a ... (vezi toată discuția)
Fosta sotie a sotului meu refuza sa-si schimbe numele ContSters256287 ContSters256287 Buna ziua. Sotul meu actual a fost casatorit pana in 2011, apoi a divortat. Pe actul de divort scrie clar ca sotia revine la numele anterior. In schimb ea ... (vezi toată discuția)
Hotarare de divort ionitaaurel ionitaaurel am si eu o nelamurire.in hotararea de divort a mamei , in prima parte se precizeaza cerintele paratei, printre care si pastrarea numelui dobandit prin ... (vezi toată discuția)