Acum 2 ani am cumparat o garsoniera.
Cel care era proprietar, a murit, iar eu am cumparat de la tatal defunctului necasatorit.
Cel de la care am cumparat(tatal defunctului), avea certificat de mostenitor de la notar si actul de vanzare-cumparare al defunctului asa ca notarul a facut actul de vanzare-cumparare intre mine si tatal defunctului.
Toate bune si frumoase, pana acum o saptamana cand am primit citatie de la fiica nelegitima a defunctului prin care solicita o comparatie de titluri de proprietate si cerere in revendicare.
Eu am fost cumparator de buna-credinta, dar totusi exista o mostenitoare care e recunoscuta de defunct pentru ca are numele lui in certificatul de nastere chiar daca defunctul nu a fost casatrit.
Mi-am luat un avocat care zice ca am sanse sa raman cu locuinta cam 50%.
Ce pot face?
Eu nu cred ca mai pot sa recuperez nimic de la cel care mi-a vandut (tatal defunctului).
Si mie mi se pare corect sa castig pentru ca am dat o gramada de bani pe ea, si am investit inca atat.
Dar problema e ca daca ma pun in locul persoanei care revendica, are si ea dreptate, ca e mostenitoare de drept.
De vina e cel care mi-a vandut, tatal defunctului.
Problema adevarata este ca ea ma cheama la proces pentru COMPARARE DE TITLURI, o chestie destul de isteatza pentru ca titlul ei e mai solid pentru ca e mostenire (mai bine caracterizat), iar al meu nu e asa solid pentru ca e dobandit de la o persoana de rea-credinta.
Ea nu poate sa atace actul meu de vanzare-cumparare pt ca e terta fata de acest act, asa ca revendica direct.
Mie nu-mi prea vine a crede ca asta s-a intamplat fara concursul vreunui notar... Totusi, ambii notari (si cel care a elib certif most tatalui defunctului, si cel care a elib certif most fiicei defunctului) trebuie sa fie din aceeasi unutate adm-teritoriala, ceea ce inseamna ca, atunci cand a facut adresa la Camera Notarilor teritoriala, cel putin unul dintre ei ar fi trebuit sa primeasca raspuns ca s-a mai dezbatut mostenirea... Ciudat, mai reflectez...
Buna-credinta se probeaza destul de usor in cazul dv., e vorba de acte autentice... Fata ar trebui sa demonstreze ca dv. erati mana in mana cu tatal si notarul...
Imobilul are Carte funciara? Ati intabulat? Dar fata?
A avea numele tatalui in certificatul de nastere nu inseama a avea un TITLU pe care sa-l compar cu al altuia.
Daca judecatorul nu-i tampit atunci nu poate admite o actiune in revendicare INAINTE de a se fi pronuntat o hotarare judecatoreasca pentru anularea certificatului de mostenitor...... fara de care eu sunt doar fiica lui tata, dar nu si mostenitorul averii lui, pentru ca pana la anularea sa prin hotarare judecatoreasca certificatul de mostenitor face dovada deplina in privinta calitatii de mostenitor a celui care apare in el (in cayul dvs tatal mortului).
Calea fireasca intr-o astfel de situatie este anularea certificatului de mostenitor si anularea actului subsecvent de vanzare-cumparare (cerere in cadrul careia se poate invoca teoria mostenitorului aparent). Daca nu se anuleaza certificatul de mostenitor si actul de vanzare-cumparere (daca acesta continua sa-si produca efectul translativ de proprietate) atunci inseamna ca fiica nu detine un titlu ACTUAL de proprietate pe care sa-l compare cu al altuia. Pentru ca intr-o actiune in revendicare nu compar certificatul de nastere cu un act de proprietate.
Da, imobilul are carte funciara si am intabulat.
Dupa cate stiu eu, nu s-a dezbatut mostenirea.
Tatal fetei a obtinut certificatul de mostenitor la un notar in felul urmator:
s-a prezentat un martor care a sustinut ca l-a cunoscut pe defunct de 10 ani si a declarat pe propria raspundere ca el nu are copii.
Batranul care mi-a vandut mie stia de fata(cred), asa ca atunci cand a obtinut certificatul de mostenitor a mintit.
Si totusi, trecusera 4-5 luni de la moartea tatalui ei si pana am cumparat eu. De ce nu a venit atunci?
Ii este imputabil ca nu a venit in perioada imediat urmatoare?
De ce a stat 2 ani?
Anulare act
valentin popescu
In anul 2000 unul dintre copii aduce imbunatatiri casei pasrintesti cu resurse proprii(material si financiar)In anul 2002 i se fac act vanzare -cumparare ... (vezi toată discuția)