avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 287 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA medic - contributii personale catre stat
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA medic - contributii personale catre stat

medicul de familie este PFA. El plateste contributia pentru concedii si indemnizatii 0,85% pentru salariatii sai la Finante. Este medicul obligat sa achite aceasta contributie, pentru el, la Casa de Asigurari de Sanatate conform art 6 * dinOrdonanta 158/2005 sau aceasta contributie este facultativa pentru el?
Cel mai recent răspuns: MARIA MAGDALENA HISUM , Consultant credite si finantari 22:11, 3 Mai 2010
Ordonanţă de urgenţă nr. 158 din 17 noiembrie 2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, prevede:
ART. 1(1) Persoanele asigurate pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate în sistemul de asigurări sociale de sănătate, denumite în continuare asiguraţi, au dreptul, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României, la concedii medicale şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, dacă:
……..
(2) De aceleaşi drepturi beneficiază şi persoanele care nu se află în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1), dar sunt:
………………………..
d) autorizate să desfăşoare activităţi independente;
ART. 5
Începând cu data intrării în vigoare a prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, cota de contribuţie prevăzută la art. 4 alin. (2) se datorează şi se achită de către:
…………………
c) persoanele prevăzute la art. 1 alin. (2).
ART. 6
(1) Persoanele juridice sau fizice prevăzute la art. 5 au obligaţia să calculeze şi să vireze la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate cota de contribuţie pentru concedii şi indemnizaţii.

Deci, din prevederile OUG nr. 158/2006, rezulta ca PFA datoreaza cota de contribuţie pentru concedii şi indemnizaţii.
Mda, si daca mai cautam si alte OUG, HG, OU si decizii, ajungem sa concluzionam ca muncim ca sclavii pentru stat, nu ne alegem cu nimic si intretinem din banii nostri toate leprele care nu au muncit in viata lor

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical pentru pfa ilie_a64 ilie_a64 Ca PFA ,daca am avut un accident la locul de munca mi se plateste concediul medical de CASS?Daca da,spuneti-mi va rog cum se procedeaza(care sunt ... (vezi toată discuția)
Concediu maternitate contract drepturi de autor MihaelaMB MihaelaMB Buna ziua, persoanele angajate cu contract de drepturi de autor se incadreaza la categoria Persoane autorizate sa desfasoare activitati independente? Ma ... (vezi toată discuția)
Concediu postnatal cristian alina cristian alina se poate beneficia de postnatal in urma contractului de colaborare? va multumesc anticipat. (vezi toată discuția)