avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... avocat din spania
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

avocat din spania

va rog sa-mi spuneti daca un avocat cu experienta din Spania poate sa profeseze in Romania. in ce conditii?
Cel mai recent răspuns: seitan , utilizator 16:38, 19 Aprilie 2007
help!! chiar nu stier nimeni nimic despre aceasta chestiune?#-o
Pai... un avocat cu experienta care ar dori sa profeseze in Romania ar trebui sa cunoasca macar reglementarile legale care-l privesc direct si personal....

Aveti mai jos extrase din Legea 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, republicata cu modificari

Dobandirea calitatii de avocat

SECŢIUNEA 1
Conditiile de inscriere in avocatura

Art. 11. - (1) Poate fi membru al unui barou din Romania cel care indeplineste urmatoarele conditii:
a) este cetatean roman si are exercitiul drepturilor civile si politice;
b) este licentiat al unei facultati de drept sau doctor in drept;
c) nu se gaseste in vreunul dintre cazurile de nedemnitate prevazute de prezenta lege;
d) este apt, din punct de vedere medical, pentru exercitarea profesiei.
(2) Indeplinirea conditiei prevazute la lit. d) a alin. (1) trebuie dovedita cu certificat medical de sanatate, eliberat pe baza constatarilor facute de o comisie medicala constituita in conditiile prevazute in statutul profesiei.

Art. 12. - (1) Membrul unui barou din alta tara poate exercita profesia de avocat in Romania daca indeplineste conditiile prevazute de lege, mai putin cea cu privire la cetatenia romana.
(2) Pentru a acorda consultanta juridica privind dreptul romanesc, avocatul strain are obligatia de a sustine un examen de verificare a cunostintelor
(3) Avocatul strain poate exercita profesia de avocat in Romania, la alegere, in cadrul uneia dintre formele de organizare prevazute la art. 5.


Art. 5. - (1) Formele de exercitare a profesiei de avocat sunt, la alegere: cabinete individuale, cabinete asociate, societati civile profesionale sau societati civile profesionale cu raspundere limitata.
(2) In cabinetul individual isi poate exercita profesia un avocat definitiv, singur sau impreuna cu alti avocati colaboratori.
(3) Cabinetele individuale se pot asocia in scopul exercitarii in comun a profesiei; drepturile si obligatiile avocatilor titulari ai unor cabinete asociate isi pastreaza caracterul personal si nu pot fi cedate. In mod corespunzator cabinetele individuale se pot asocia si cu societatile civile profesionale.
(4) Cabinetele individuale se pot grupa pentru a-si crea facilitati tehnico-economice in vederea exercitarii profesiei si isi pastreaza individualitatea in relatiile cu clientii.
(5) Societatea civila profesionala se constituie din 2 sau mai multi avocati definitivi. In societatea civila profesionala isi pot exercita profesia si avocati colaboratori sau avocati salarizati. Societatea civila profesionala si avocatii care profeseaza in cadrul ei nu pot acorda asistenta juridica persoanelor cu interese contrare.
(6) Cabinetele grupate, cabinetele asociate, societatile civile profesionale si societatile civile profesionale cu raspundere limitata pot avea si proprietate comuna.
(7) Avocatul poate schimba oricand forma de exercitare a profesiei, cu instiintarea baroului din care face parte.
(8) Avocatul nu isi poate exercita profesia, in acelasi timp, in mai multe forme de exercitare a acesteia.
(9) Formele de exercitare a profesiei pot fi instrainate prin acte intre vii numai intre avocati definitivi si aflati in exercitiul profesiei sau pot fi lichidate la incetarea calitatii, cu respectarea regimului investitiilor reglementat prin prezenta lege.

Art. 5 ind 1. - (1) Societatea civila profesionala cu raspundere limitata se constituie prin asocierea a cel putin 2 avocati definitivi si aflati in exercitiul profesiei, are personalitate juridica si patrimoniu propriu. Aporturile asociatilor la capitalul social pot fi in industrie, in bani sau in natura, reprezentat de activitatea profesionala, inclusiv aportul de clientela. Capitalul social al societatii este reprezentat de parti sociale transmisibile si negociabile si este de cel putin echivalentul in lei al sumei de 10.000 euro. Transmiterea partilor sociale se poate face numai catre avocati aflati in exercitiul profesiei. Activitatea profesionala se realizeaza de catre avocatii asociati, avocati colaboratori si avocati salarizati. Avocatii care isi exercita profesia in cadrul societatii civile profesionale cu raspundere limitata isi angajeaza raspunderea profesionala numai in limitele capitalului social subscris si varsat.
(2) Dobandirea personalitatii juridice a societatii civile profesionale cu raspundere limitata are loc la data inregistrarii la barou a deciziei emise de catre consiliul baroului in a carui raza teritoriala se afla sediul ei principal.
(3) Societatile civile profesionale cu raspundere limitata sunt supuse regimului impozitarii pe profit.
de drept romanesc si de limba romana, organizat de U.N.B.R.




Avocatii care profeseaza în România sub titlul profesional din statul membru de origine pot desfasura aceleasi activitati profesionale ca si avocatii care profeseaza sub titlul profesional obtinut în România, pot acorda asistenta juridica si pot reprezenta persoane fizice sau persoane juridice în fata instantelor române, referitor la dreptul statului membru de origine, dreptul comunitar, dreptul international, precum si dreptul românesc, cu respectarea regulilor de procedura aplicabile în fata instantelor române.
Vezi Legea nr. 201/2004 privind completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat,
publicata în Monitorul Oficial nr. 483 din 28 mai 2004

de ce esti interesat sa profesezi in Romania?Esti român ?Eu doresc să lucrez ca avocat în Spania.Trimite-mi câteva amănunte,poate colaborăm(în ce domenii doresti să practici,ai clienti români în Spania,etc.Te interesează să ai birou în Bucuresti sau e bine şi la Iasi?Tel.0040742078770,Carmen
:))

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea avocaturii ninelus ninelus Deputatii au votat Legea pentru organizarea profesiei de avocat, stabilind exercitarea profesiei in cadrul societatilor profesionale cu raspundere limitata si ... (vezi toată discuția)
Societate civila profesionala ContSters4579 ContSters4579 ...societatea civila profesionala are sau nu personalitate juridica?...in startutul soc civile a practicienilor in insolventa se spune ca dobindesc pers ... (vezi toată discuția)
Infiintare firma de insolventa bobo24 bobo24 care sunt conditiile ca o persoana sau mai multe, asociate, sa-si infiinteze o firma cu obiect de activitate lichidatre judiciara, insolventa? va multumesc. (vezi toată discuția)