avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... cum se procedeaza in cazul unei insulte prin email
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

cum se procedeaza in cazul unei insulte prin email

Buna ziua,
Va multumesc pentru bunavointa de a-mi acorda un sfat referitor la pasii de urmat in cazul unei insulte trimise pe mail in situatia urmatoare:

O persoana a solicitat o oferta de pret companiei noastre si nefiind de acord cu pretul a trimis un email cu injuraturi la adresa persoanei cu care a discutat pe mail.
In mailul folosit de persoana care a trimis aceste injuraturi nu este specificat numele exact sau alte date de identificare.

As dori sa stiu daca un mail poate fi considerat insulta si daca este incrimat de lege si care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmez pentru a gasi persoana care a trimis acel mesaj. Nu ne intereseaza beneficii materiale, dar am dori ca persoana care a trimis injuraturile sa poata fi obligata prin lege sa ne ceara scuze in mod oficial . Este acest lucru posibil avand doar adresa sa de email? Unde ar trebui sa merg mai intai? la Politie, la furnizorul de servicii de internet,la un avocat?

Va multumesc!
Insulta este infractiune prevazuta si pedepsita de codul penal art 205
Practic ,datorita inexistentei elementelor constitutive ale infractiunii prev de art 205 Cod penal,putine cauze ajung in instanta
Teoretic, este posibila identificarea autorului,dar necesita desfasurarea unor activitati specifice si implicarea unor unitati dotate cu tehnologie speciala
Fiind vorba de o infractiune, va puteti adresa direct poitiei sau parchetului.
Dar tocmai fiindca in general insulta este ceva greu de dovedit si tratata superifical de politie din cauza pericolului redus, si in special orice infractiune in mediul virtual are specificul ei (mai greu de dovedit, mai greu de identificat autorul, victima, etc.,) va recomand sa consultati un avocat, cu toate datele problemei la dvs., pe cat posibil.
Este evident ca ne aflam in fata unei infractiuni de insulta. Legal, faptuitorul poate raspunde. Totusi, in aceasta situatie, este foarte greu sa se identifice autorul. Casuta de mail este un instrument susceptibil de contrafacere; cu alte cuvinte este foarte greu sa se probeze ca persoana x, inntr-o anumita data a utilizat o anumita adresa de mail si a scris anumite expresii jignitoare. Este foarte greu, dar nu imposibil!
In primul rand ar trebui depusa plangerea la politie, insotita de toate mijloacele de proba disponibile in acest moment, iar mai apoi ar trebui sa se ia legatura cu un avocat penalist pentru a schita strategia. Organele de ancheta nu mainifesta interes in astfel de cazuri si pe cale de consecinta, partea ar trebui sa depuna mai multe diligente.
Succes!

Av. Claudiu Sorin Feteanu
Chiar daca organele de ancheta se implica ,unitatea specializata este practic sufocata de multitudinea de analize si verificari ,care se fac prin intermediul unei singure baze tehnice cu personal redus

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fals informatic ContSters88252 ContSters88252 buna ziua am facut o adresa de mail cu numele unei persoane si am trimis mai apoi cateva mail-uri in numele acelei persoane la niste ... (vezi toată discuția)
Injuratul unei persoane -unde se clasifica ? popo_acas popo_acas Buna ziua , Nu stiu daca am pus intrebarea unde trebuie ; deci , cind injuram de mama o persoana de fapt ce reglementare incalcam ? in ce categorie ... (vezi toată discuția)
Daune morale pentru insulta. alexandu823 alexandu823 Buna ziua tuturor. Am facut greseala sa trimit un mail prin care am insultat o anumita persoana. Acum, aceasta persoana ma ameninta ca ma va da in judecata ... (vezi toată discuția)