avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 374 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Cum actioneaza o decizie data la un recurs in ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Cum actioneaza o decizie data la un recurs in interesul legii, asupra unei sentinte data de o instanta, in opozitie cu decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie?

In urma unei actiuni in instanta prin care s-a solicitat acordarea sporului de dispozitiv pentru personalul din cadrul primariei, sentinta data de instanta a fost de acordare a sporului in procent de 25% pentru tot personalul primariei. Sentinta a ramas definitiva si irevocabila prin neapelare.
Procurorol general al Romaniei introduce recurs in interesul legii in legatura cu prevederile legate de acordarea sporului de dispozitiviar Inalta Curte de Casatie si Justitie decide ca personalul din cadrul administratiei locale nu poate beneficia de acest spor.
Potrivit Codului de procedura civila, decizia nu are efect asupra sentintelor emise.
Intrebarea care se pune este: prevederile Codului de procedura civila se intind asupra drepturilor salariale (sporului de dispozitiv) incasate pana la emiterea deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie iar de la publicarea in monitorul oficial a deciziei sentinta nu se mai poate aplica?
sau decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nu poate afecta nici drepturile incasate pana la publicarea deciziei si nici dreptul de a incasa in continuare sporul de dispozitiv obtinut prin sentinta definitiva si irevocabila.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:49, 5 Mai 2010
Indiferent ca a incasat sau nu banii acest drept exista.
Decizia pronuntata de ICCJ nu afecteaza o eventuala executare silita.

avocat Claudiu Lascoschi
Prin acest recurs se solicită Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să se pronunţe asupra chestiunilor de drept care au fost soluţionate diferit de instanţele judecătoreşti.
Scopul pentru care se exercită recursul în interesul legii, stabilit prin alin.1 al art.329 C.proc.civ., este de a asigura interpretarea şi aplicarea unitară a legii pe întreg teritoriul României.
Soluţiile se pronunţă numai în interesul legii si nu au efect asupra hotărârilor judecătoreşti examinate şi nici cu privire la situaţia părţilor din acele procese (alin.3 al art.329 C.proc.civ.).
Deciziile prin care se soluţionează sesizările se publică în Monitorul Oficial al României, partea I (art.329 alin.2 C.proc.civ.), iar dezlegarea dată problemelor de drept judecate este obligatorie pentru instanţe.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ril beliskner beliskner Imi poate explica si mie va rog ce anume este un RIL? (Recurs in interesul legii). In ce anume consta? (vezi toată discuția)
Daune cominatorii. neretroactivitatea recursului in interesul legii in materie civila rodica_post rodica_post Tip: Sentinţă civilă Nr./Dată: 11760 (22.10.2008) Autor: Judecătoria Iaşi Domenii asociate: contestaţie la executare Prin sentinta civila nr. ... (vezi toată discuția)
Anteproiect de lege privind asigurarea practicii judiciare unitare Atitienei Atitienei O echipa de cercetare din cadrul UNIVERSITATII \"NICOLAE TITULESCU\" a elaborat un anteproiect de lege privind asigurarea practicii judiciare unitare. ... (vezi toată discuția)