avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1081 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Infractiunea de loviri si alte violente
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Infractiunea de loviri si alte violente

Buna Seara,
Am un prieten, sa ii spunem X, care a fost atacat intr-o seara de catre un baiat in stare de ebrietate, Y. X a ajuns la spital in stare grava, in urma ranilor produse de cutitul cu care l-a taiat Y, cutitul insemnand acel "cutit" cu care se taie carnea la shaormerii. Lui X i s-a spus de catre medici ca daca acel cutit ar mai fi patruns inca 3 mm ar fi murit. A primit deocamdata 21 zile de spitalizare. Eu as vrea sa stiu ce poate pati Y in acest caz? X trebuie sa mearga sa isi scoata certificat medico-legal si ulterior sa faca o plangere la politie? Despagubirea morala si materiala o suporta Y in orice conditii? Sau exista o limita stabilita de lege in acest sens?
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 00:22, 7 Mai 2010
Victima trebuie sa ceara o suma care reprezinta aceste despagubiri.
Conform C.pr.pen parte vatamata formuleaza oc erere de constituire parte civila in care arata sumele pe care le solicita de la inculapt.
victima cere iar instanta aproba in functie de circumstantele in care s-a comis fapta , posibilitatea platii, motivarea daunelor cerute, etc. Partea vatamata nu este obligata sa se constituie parte civila dar nici nu i se poate impune sa nu se constituie. Ramane la latitudinea ei la fel ca si suma pe care intelege sa o ceara drept despagubire.
Instanta dispune atat pedeapsa cat si obligarea la plata daunelor.
Si in legatura cu inchisoarea? Totusi eu cred ca se incadreaza in tentativa de omor avand in vedere ca Y l-a taiat cu un cutit pentru shaorma...care e destul de mare dupa cum stim cu totii.
Asta depinde de incadrarea pe care o va primi fapta.
Daca cutitul a fost indreptat spre organele vitale,d esigur este vorba de o tentativa de omor, iar inculpatul risca inchisoarea.
Tentativa la omor in varianta simpla se pedepseste cu inchisoarea intre5 si 10 ani, air in varianta omorului calificat se pedepseste cu inchisoarea
intre 7,5 si 12,5 ani inchisoare.
Ca si colegii mei, apreciez ca trebuie depusa plangere la politie pana nu expira termenul de 60 de zile de la data la care persoana vatamata a stiut cine este autorul faptei. Desi este destul de probabil ca organele judiciare sa faca schimbarea incadrarii juridice si sa se dispuna cercetarea pentru tentativa de omor, (infractiune neconditionata de plangerea prealabila), trebuie totusi sa nu ratati termenul de 60 de zile. Avand in vedere zona vizata si mijlocul prin care a fost atacat respectivul (un ditai iataganul), se poate dispune schimbarea incadrarii.
Trebuie scos certificat de la IML, dar numarul de zile de spitalizare nu coincide cu cel al ingrijirilor medicale; cel din urma se stabileste de catre medicul legist si este de obicei mai mare decat primul!
Mai trebuie sa indicati si ceva martori (sau orice alt mijloc de proba pe situatia de fapt) si cam atat... de restul se vor ocupa organele judiciare.
Constituirea de parte civila se poate face pana la cititrea rechizitoriului. Este bine ca suma ce se va cere, sa fia impartita in despagubiri materiale reprezentand cheltuielile de spitalizare si refacere si in daune morale. Pentru primele va trebuie chitante... iar pentru daunele morale va trebuie putin talent pentru a convinge instanta.. si putin noroc:)
Poate un avocat specializat in drept penal v-ar fi de mare ajutor, nu de alta dar faza de urmarire penala este anevoioasa si se intinde pe o lunga perioada de timp.
Succes!

Av. Claudiu Soin Feteanu

Alte discuții în legătură

Pedeapsa pt lovire emil00099 emil00099 buna ziua !am dubla fractura de maxilar <in urma unei lovituri cu o bara metalica>si azi am fost la iml pt certificat care am inteles ca este gata in ... (vezi toată discuția)
Accident auto cu victimă, pe trecerea de pietoni. cum se poate afla starea dosarului, unde se află acesta, și ce ar trebui să facă victima să se asigure că își recuperează cheltuielile? danidcn danidcn O cunoștință a fost victima unui accident auto pe trecerea de pietoni. La fața locului a venit un echipaj de politie, iar victima a fost transportată cu ... (vezi toată discuția)
Partea vatamata ana-maria iacob ana-maria iacob buna seara. Ce se poate intampla in cazul in care partea vatamata nu depune plangere la politiein termen de 60 de zile? Este vorba despre un accident in care ... (vezi toată discuția)