avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... incadrare in grad de handicap
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

incadrare in grad de handicap

in anul 1994 tatal meu a fost internat la sectia de neurologie in urma a 3 episoade de atacuri ischemice cerebrale tranzitorii si reversibile , repetitive , hemipareza dreapta. In urma carora a fost pensionat cu pensie de boala. In luna iunie 2009 a trecut la pensie de limita de varsta (61 de ani) datorita anilor lucrati in grupa a 2 a. La 30 septembrie 2009 sufera un alt AVC ischemic, in urma caruia a ramas cu hemiplegie stanga , lacunarism cerebral, tetrapareza, cardiopatie ischemica, hta stII.Am depus dosar pentru incadrarea in grad de handicap care a fost respins pe motiv ca nu se incadreaza in criteriile medicopsihosociale ale legislatiei in vigoare. Sincer nu stiu care pot fii aceste criterii si nici nu am gasit pe cineva in masura sa ma lamureasca. Nu poate beneficia de 2 pensii , cea de limita de varsta si de handicap? Sau care este de fapt problema?
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 10:03, 6 Mai 2010
Referitor la incadrarea in grad de handicap ,comunicati toate documentele medicale pe care le detine tatal dvs la
Autoritatea Nationala pentru persoanele cu handicap Comisia Superioara de Expertiza medicala a persoanelor cu handicap pentru adulti
Bucuresti,str Cezar Bolliac nr 42,sector 3,cod postal 74.304,C.P. 4-2

Interventie moderator Am rugamintea sa continuati discutia inceputa folosind butonul "raspunde". Multumesc!

Tatal dvs. poate fi incadrat si in grad de handicap si poate beneficia si de pensie pentru limita de varsta, cele doua situatii nu sunt incompatibile si nicio prevedere legala nu interzice cumulul lor. De altfel, pensia se plateste din bugetul asigurarilor sociale de stat iar indemnizatia aferenta gradului de handicap din bugetul de stat.

Gabriela Pintea

jimonalisa a scris:
Va referiti la contestatie? Daca raspunsul este acelasi si din partea Comisiei Superioare nu mai avem decat sa deschidem proces si credeti-ma suntem destul de necajiti ca sa ne mai lipseasca si asta. Ce acte medicale am depus la dosar : referat medical de la medic neurolog specialist, scrisoare medicala de la medicul de familie, biletul de iesire din spital pe acestea toate au fost trecute aceleasi afectiuni: hemiplegie, tetrapareza, cardiopatie ischemica. Am fost la Arad la Directia pentru protectia sociala acolo o doamna mi-a spus ca hemiplegia si tetrapareza ar fi 2 notiuni care se contrazic, mi-a spus ca AVC -ul nu mai este considerat handicap , am intrebat daca actele medicale nu sunt intocmite gresit a refuzat sa-mi spuna. Ne lovim de niste ziduri peste care nu putem trece, nimeni nu-ti da nici o explicatie , nici un sfat parca ar trebui sa0ti dezvaluie secrete de stat. Toti acesti functionari publici sunt platiti din banii nostrii si cand ai nevoie de informatii nimeni nu este in masura sa te ajute.Eu vreau sa stiu daca tatal meu are dreptul de a fi incadrat in grad de handicap avand in vedere ca beneficiaza de pensie la limita de varsta si acest AVC a survenit dupa ce a primit decizia de pensionare definitiva chiar daca boala a debutat in 1994 cand a fost pensionat pe caz de boala tot pe motive de AVC dar a fost reversibil.Este un caz real , nu o nascocire asa cum am vazut ca sunt atatea cazuri. Oare chiar nimeni nu poate sa ma lamureasca?
Va multumesc!
Suplimentar precizarilor pertinente si concrete ale distinsei doamne moderator,
mentionez ca prerogativa analizarii afectiunilor medicale apartine exclusiv comisiilor de expertiza medicala
Conform precizarilor dvs,afectiunile medicale ale tatalui dvs ,se afla in normativul in vigoare al afectiunilor incadrabile in grupe de handicap

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap margaretacovaciu margaretacovaciu Am orimit un certificat de incadrare in grad de handicap cu respingere pe motiv ca , codul bolii 160.1 ( inserat in certificat) nu se incadreaza in criteriile ... (vezi toată discuția)
Incadrare in grad de handicap Mathushalem Mathushalem Va rog sa ma lamuriti, in masura in care acest subiect va este cunoscut, daca o persoana de 26 de ani care sufera de cancer al sanului, operat prima oara in ... (vezi toată discuția)
Stabilirea gradului de handicap Mofir Mofir Tatal meu in varsta de 66 de ani a fost diagnosticat cu tumora pulmonara stanga gradul IV(cu metastaze la celalalt plaman),HTA gradul II,cardiopatie ... (vezi toată discuția)