avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Incredintare copil minor catre tata
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Incredintare copil minor catre tata

Buna ziua.

Sunt casatorit de anul trecut, data 10.10.2010. Impreuna cu sotia mea, avem o fetita in varsta de 3 ani, pe care am conceput-o dinaintea casatoriei.(fetita imi poarta numele)
Problema este urmatoarea: In data de 26.04.2010 m-am certat cu sotia mea, si a plecat la mama ei. Dupa cateva ore s-a intors cu un echipaj de politie si cu mama ei, si a cerut sa-i dau copilul ca sa plece. I-am spus de fata cu politia ca nu ii dau copilul sa plece, dar daca doreste, ea poate intra in casa sa-l vada. Am specificat verbal de fata cu politia si mama ei, ca nu o alung de acasa, deci poate sta linistita cu noi, cu conditia sa nu plece cu copilul. A spus ca o conduce pe mama ei acasa si se va intoarce.
S-a intors a 2-a zi, impreuna cu o prietena a ei, care este si nasa copilului. Impreuna cu sotia, copilul si acea prietena, am facut o plimbare prin parc. Dupa ce ne-am intors acasa, sotia mea a spus ca nu mai are tigari. A spus ca pleaca dupa tigari. A luat-o cu ea pe fiica noastra. Dupa 30 minute am constatat ca nu se mai intoarce, si am sunat-o. Surprizxa, avea telefonul inchis. Totul a fost pus la cale impruna de sotia mea si nasa fiicei. Bas mai mult, in timpul cat a plecat dupa tigari, nasa fiicei a ramas cu mine, probabil ca sa imi adoarma banuielile si sa am incredere. Dupa cateva zile, in data de 30.04.2010 am mers la politia si am depus o reclamatie de disparitie, abandon de familie si parasire de domiciliu.
Ieri dimineata, in 07.05.2010 de la ora 4 noaptea pana la 6 dimineata m-am postat in fata portii bunicii ei si am asteptat. La un moment dat a iesit din casa sotia mea, insotita de un tip. Dupa niste discutii, acel tip a sarit la bataie. Urmarea este ca i-am cam ciufulit pe amandoi. Sotia mea a spus ca refuza sa ma lase sa-mi vad fiica.
MENTIUNI:
-anul trecut, in aprilie 2009, sotia mea era in vizita la bunica ei, impreuna cu fiica mea. La un moment dat a spus ca merge sa bea un suc, si nu s-a mai intors. Mama ei a dat-o disparuta la politie. La fel si eu, desi nu eram inca casatoriti. Dupa 2 saptamani, prietena mea(sotia, nu eram inca casatoriti) s-a intors acasa, si a spus ca a fost in Italia cu amantul ei.
-in trecut m-a inselat cu varul meu
-am mai fost inselat o data (a fost impreuna cu un amant in apartamentul verisoarei ei)
Stiu, sunt un prost, dupa toate acestea m-am insurat cu ea.

Acum doresc sa intentez proces si sa cer incredintarea fiicei noastre.
Doresc niste sfaturi:
-inainte de toate, sa cer ordonanta presedintiala de incredintare a fiicei mele ?
-sa cer in instanta incredintarea fiicei mele, sau tutela? Care e termenul corect?
-in cazul de fata, pentru faptul ca a spus ca pleaca dupa tigari, si de fapt a fugit, o pot acuza de ceva anume? O incadrare juridica anume?
-daca ma deplasez la domiciliul bunicii ei, si constat ca e acolo, dar ca nu ma lasa sa-mi vizitez fiica, pot sa anunt politia, iar in cazul acesta, politia poate face o constatare in care sa scrie ca nu sunt lasat sa-mi vad fiica?
-avand in vedere ca in continuare nu mi-am vazut fiica de la disparitia ei, mai pot face o reclamatie sau ceva? Desi teoretic fiica mea este cu mama ei, pentru mine este disparuta, nu am vazut-o, nu stiu in ce stare este, etc, deci practic e disparuta pentru mine. Unde si cui pot inainta o noua reclamatie cum ca doresc sa aflu daca fiica mea este intreaga?
-inainte sa inaintez ordonanta presedintiala sau incredintare copil, sa astept raspunsul politiei privind disparitia sotiei si fiicei mele? Sau voi dpune ulterior la dosar raspunsul politiei?(in cazul ordonantei presedintiala am vazut ca totul se poate rezolva/termina intr-o saptamana, deci raspunsul politiei ar putea veni prea tarziu)
-care credeti ca sunt pasii pe care trebui sa-i urmez? Nu ma sfatuiti sa-mi iau avocat fiindca nu-mi permit, dar asta nu inseamna ca nu as avea destule mijloace ca sa imi cresc fiica.
-care ar fi sansele de castig daca dovedesc clar(cu martori) ca m-a inselat de cateva ori, sa zicem de 5 ori, chiar daca m-a inselat si inainte de casatorie. Conteaza chestiile astea pentru moralitatea mamei? I se poate incredinta copilul unei mame cu o astfel de moralitate?
-daca pe acest forum exista un avocat din Cluj, il/o rog frumos sa-mi dea un mail la newbie.style@yahoo.com in care sa-mi lase niste date pentru contact

Va multumesc! Cu consideratie, Mircea C.
Cel mai recent răspuns: mary120 , utilizator 16:37, 14 Septembrie 2010
Pentru a introduce ordonananta presedintiala ,care are un caracter de urgenta si de vremelnicie,trebuie introdusa inainte , actiune de divort prin care solicitati si incredintarea minorei.
In paralel cu introducerea actiunii de divort care se dovedeste cu acte,martori,interogatoriu pe capatul de cerere privind incrdintarea,doi martori si ancheta sociala,introduceti si cerere de ordonanta presedintiala de incredintare a minorei,care se dovedeste cu aceleasi probatorii.
In functie de probatoriile administrate de parti,in raport cu concludenta lor,dar si in raport de concluziile autoritatii tutelare,instanta urmeaza a se pronunta asupra incredintarii,avand in vedere ,din analiza acestor probatorii care dintre parinti ofera mai bune conditii de crestere si educare copilei,din punct de vedere social,moral si material.
Copila,fiind la o varsta destul de mica,sansele sunt mici sa va fie incredintata,fiind vorba si despre o fetita
Ultima modificare: Vineri, 7 Mai 2010
Radu Gabrian, Mediator
Multumesc frumos pentru raspuns.
Am o nelamurire. Ati spus "Copila,fiind la o varsta destul de mica,sansele sunt mici sa fie incredintata,fiind vorba si despre o fetita". Adica? Deci nu va fi incredintata? Va ramane asa.. in aer treaba? Imi cer scuze dar n-am prins ideea.
Ultima modificare: Vineri, 7 Mai 2010
c_mircea, utilizator
Am sa corectez,sa va fie incredintata.
Aveti dreptate.
Mai astept sfaturi, fiindca luni la prima ora doresc sa incep cu divortul.. sau ordonanta presedintiala.. sau ce ma sfatuiti.
Din pacate, plangerea aia la politie ati facut-o si degeaba, si impotriva dv. Nu vad de ce anume ati facut-o si cine v-a sfatuit.
Nu va spun sa va luati avocat, insa va spun ca sanse reale in lipsa unei indrumati experimentate in domeniu, nu vad.
Nu conteaza ca v-a inselat mama pe dv., asta nu are legatura cu minora decat daca puteti demonstra ceva influiente... si e greu pana la imposibil.
Nu va putem spune mai nimic, pentru ca va axati pe supararea creata de mama si nu pe motivele pentru care e mai bine sa va fie incredintata minora. Reveniti cu detalii pe acest aspect.

Ordonanta presedintiala se poate introduce si fara sa existe un dosar pe fond iar in ea decizia poate fi data pe probe mult mai putine ca dosarul de fond; daca pierdeti ordonanta, sansele se diminueaza sa obtineti incredintarea.

Din pacate, dv. aveti zeci de intrebari si nelamuriri, noi nu cunoastem in amanunt situatia familiei, asa incat e imposibil sa va dam toate informatiile de care aveti nevoie.
In plus, acesta este un loc de informare generic, nu prea e posibil sa va coordonam un dosar asa, pe net, imi pare rau.

Alte discuții în legătură

Deplasarea copiilor in tara si in strainatate c_mircea c_mircea Legea 272 Art. 18 (2) Deplasarea copiilor in tara si in strainatate se realizeaza cu instiintarea si cu acordul ambilor parinti; orice neintelegeri intre ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna persoana disparuta ? c_mircea c_mircea Ma aflu in divort cu sotia. Acum 6 luni a luat copilul si a plecat. Din clipa aceea nu l-am mai vazut, si nu stiu unde se afla. I-am declarat disparuti. Unii ... (vezi toată discuția)
Nepasare sau incompetenta ? c_mircea c_mircea Am mai scris despre cazul meu, acum cateva luni. Sotia mea a spus ca merge dupa tigari impreuna cu fiica noastra de 3 ani. Nu s-a mai intors. Am incercat sa ... (vezi toată discuția)