avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Deplasarea copiilor in tara si in strainatate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Deplasarea copiilor in tara si in strainatate

Legea 272 Art. 18
(2) Deplasarea copiilor in tara si in strainatate se realizeaza cu instiintarea si cu acordul ambilor parinti; orice neintelegeri intre parinti cu privire la exprimarea acestui acord se solutioneaza de catre instanta judecatoreasca.

Pentru ca unul dintre parinti sa calatoreasca prin tara cu copilul, este nevoie de acordul celuilalt parinte ? Eu credeam ca doar la iesirea din tara este nevoie si de acordul celuilalt parinte. Trebuie acordul si la deplasarea prin tara ?
Cel mai recent răspuns: c_mircea , utilizator 20:33, 19 August 2010
nu e necesar acordul celuilalt parinte in cazul deplasarii copilului pe teritoriul statului roman.
Deci legea a fost abogata sau ce e cu ea? De ce spune ca "Deplasarea copiilor in tara" ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 August 2010
c_mircea, utilizator
Legea 272/2004 priveste protectia si promovarea drepturilor copilului.
Art. invocat de dvs. inseamna ca un parinte sa nu se deplaseze fara acordul ( verbal) al celuilalt parinte, in sensul ca cel din urma, nestiind unde e minorul, ar putea face plangere penala de rapire sau ceva.

Calatoria in strainatate cu minori este guvernata de alta lege, 248/2005, privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, conform careia e obligatoriu acordul scris, autentic ( la notar) a parintelui care nu are incredintarea def. si irevoc.
Pe mine ma intreseaza in mod special deplasarile in tara. Eu fiind in divort cu sotia, de cate ori doresc sa-mi vizitez copilul, rudele ei imi spun ca odata se afla la Herculane la bai, odata se afla la niste rude din Suceava, odata se afla la alte rude din Brasov, si tot asa. De cate ori incerc sa-mi vad copilul, culmea ca sunt plecati prin tara. Neexistand o hotarare judecatoreasca cu privire la incredintarea minorului, nu e un abuz faptul ca sotia calatoreste prin tara de fiecare data cand eu doresc sa-mi vizitez copilul? ..desi eu cred ca nu sunt plecati din oras, doar ma minte pentru ca sa nu-mi vad copilul.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 August 2010
c_mircea, utilizator
nu este niciun abuz ca sotia calatoreste cu copilul.puteti sa introduceti o ordonanta presedintiala prin care sa solicitati stabilirea unui program fix de vizitare al copilului pana la pronuntarea hotararii de divort.

Alte discuții în legătură

Program vizita minor inainte de divort?custodie comuna? dragomirmihai87 dragomirmihai87 Buna ziua, In urma unor probleme eu si sotia trecem printr-un divort. -La ora actuala eu m-am mutat cu domiciulul de la acasa,iar sotia ma lasa sa ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna persoana disparuta ? c_mircea c_mircea Ma aflu in divort cu sotia. Acum 6 luni a luat copilul si a plecat. Din clipa aceea nu l-am mai vazut, si nu stiu unde se afla. I-am declarat disparuti. Unii ... (vezi toată discuția)
Drept de vizita prin ordonanta presedintiala LUBEN LUBEN Am obtinut dreptul de vizita printr-o ordonanta presedintiala si nu mi se respecta hotararea care mi s-a dat,ce pot face,unde ma pot adresa ? Pe ce perioada ... (vezi toată discuția)