avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Contributii medical cod 09
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Contributii medical cod 09

Buna ziua
Va rog, daca ma puteti ajuta, ce contributii se retin pentru indemnizatia de concediu medical pentru ingrijire copil??
Stiu ca aceasta se plateste exclusiv din FNUASS, din acest fapt inteleg ca nu se opresc contributiile aferente ( CAS, CASS, Somaj), insa nu sunt sigura daca se plateste impozitul pe venit pentru aceasta indemnizatie............


Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Elena Savciuc , Consultant resurse umane 08:53, 8 Mai 2010
Cred ca va referiti la concediul de sarcina si lauzie, acesta are caracterul unui concediu medical.
In perioada concediului de ingrijire copil contractul de munca se suspenda, si pe durata acestuia nu se platesc contributii.

Da, concediul de sarcina si lauzie se suporta din FNUASS. Pe durata concediului de sarcina si lauzie, perioada in care beneficiati de indemnizatie de maternitate, se retine contributia individuala de asigurari sociale, cota de 10,5%, care se aplica asupra salariului de baza minim brut pe tara (600 lei) proportional cu numarul de zile lucratoare din luna in care s-a platit indemnizatia. Inmnizatia de maternitate nu este impozabila. In ceea ce priveste contributia pentru somaj, aceasta nu se datoreaza pentru o perioada mai mare de 30 zile de suspendare a contractului individual de munca.

Am spus mai sus ca indemnizatia se suporta din FUNUASS, insa se plateste de angajator cel mai tarziu odata cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectiva. Angajatorul va recupera indemnizatia, care se platesc asiguratilor si care se suporta din bugetul FNUASS, din contributiile pentru concedii si indemnizatii datorate pentru luna respectiva. Indemnizatiile care depasesc suma contributiilor datorate de acesta in luna respectiva, se recupereaza din contributiile datorate pentru lunile urmatoare sau se recupereza la cerere de la casa de asigurari de sanatate.

Am vazut acum, ca in titlul intrebarii v-ati referit la cod 09, eu v-am raspuns crezand ca va referiti ca concediul de sarcina si lauzie.
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Mai 2010
Elena Savciuc, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal/postnatal iuliaiulia01 iuliaiulia01 Buna ziua, care este durata minima a concediului prenatal, respectiv postnatal? in acest timp se plateste indemnizatie, in ce procentaj? si cine o suporta ... (vezi toată discuția)
Impozit si contributii angajat-angajator pt concediu medical cod 08? mariamarineci mariamarineci Buna ziua! Ce contributii angajat-angajator se platesc pentru concediu sarcina si lauzie-cod 08? Acesta se plateste in totalitate de la inceput, din fondul ... (vezi toată discuția)
Concediu medical dupa somaj (sarcina 7 luni) Dana_Saigiu Dana_Saigiu Buna ziua,am si eu o intrebare,am depus azi concediul medical dupa somaj,dar nu mi-au zis cand vine,decat ca vine tot prin posta! Intrebarea mea este: vine ... (vezi toată discuția)