avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... testament, succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

testament, succesiune

am o intrebare , cine ma poate lamuri???
daca avem o mostenire de la bunica paterna ,si aceasta i -a facut testament unui frate de-al nostru pe toata averea familiei care era pe dansa ,ce sanse mai avem noi ceilalti frati sa avem din aceasta mostenire ,fiindca el si cumnata pretind ca totul e al lor casa (cumparare vanzare)pamant tot si nu mi se pare deloc corect
Cel mai recent răspuns: marfan , utilizator 06:42, 22 Martie 2007
Tata e in viata? Mai are frati?
Testamentul pe TOATA averea bunicii incalaca rezerva succesorala a copilului sau (copiilor sai).
De ex, daca tatal vostru este singurul copil, LUI i se cuvine 1/2 din ceea ce ar fi luat daca NU exista testamentul. (jumatate din avere).
Asta se chema reductiunea liberalitatilor excesive si poate fi ceruta de TATA in termen de TREI ani de la decesul mamei sale.

multumesc pentru raspuns;
tata nu mai e in viata, deci dansul a murit inaintea bunicii si astfel toata averea era pe bunica paterna ;
tata a fost singur la parinti deci ar fi fost mostenitorul intregii averi ,dar uite ca bunica nu apucase sa treaca averea pe dansul ca a murit la 48 de ani ,
dansa i-a facut testament fratelui ,fara a ne consulta pe noi , pana cand ne a cerut acum ,fratele sa- i semnam pentru a si face casa la copil;
mentionez ca, pe casa are vanzare cumparare si pe pamant testament facut in 1978 cand era legea aceea care interzicea sa se dea pamant altfel decat prin mostenire;
bunica a murit in 1984,si nu s a facut succesiune pana acum dupa dansa
el ne-a dat in judecata sa-i semnam pentru ca pretinde ca totul e al lui ,e posibil asa ceva???
o parere doar, ca eu nu sunt de specialitate:

ce a dat cu act de vanzare cumparare e bun pierdut

ce a lasat prin testament da, poate fi atacat, pentru ca voi ceilalti frati aveti drepturi egale la mostenire (tatal murind inaintea bunicii, voi fratii ati devenit mostenitorii directi ai averii bunicii, prin reprezentare)
Daca sa zicem sunteti 3 frati, fiecare are dreptul la o treime. Iar chiar daca exista un testament, tot aveti dreptul la macar 1/6 din mostenire (jumatate din cota normala, asta e rezerva pe care nu v-o poate lua nimeni).

Eu asa stiu. Se pare ca mai exista si un termen pentru atacarea testamentului, situatia e mai complicata. Cel mai bine ar fi sa va raspunda un specialist, si mai ales unul care practica meseria, nu care o stie doar din carti. Succes!
Ultima modificare: Joi, 22 Martie 2007
marfan, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legat de o viitoare mostenire . incerc sa explic detaliat o anumita ... gratiela26 gratiela26 Legat de o viitoare mostenire . Incerc sa explic detaliat o anumita situatie : Bunicul dupa tata, acum in varsta si cu probleme de sanatate , traieste cu ... (vezi toată discuția)
Mostenire laura_copaci laura_copaci Am si eu o problema in legatura cu mostenirea mai exact bunicul meu a murit in 1983 ,dupa moartea lui averea sa impartit intre bunica mea ,tatal meu si fratele ... (vezi toată discuția)
Buna ziua tatălui meu ia fost facut un testament prin care bunicul ... Andreea_georgiana Andreea_georgiana Buna ziua Tatălui meu ia fost facut un testament prin care bunicul meu ia lasat lui toată averea.. In acel testament este trecut si pământul din câmp ... (vezi toată discuția)