avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 822 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Am si eu o problema in legatura cu mostenirea mai exact bunicul meu a murit in 1983 ,dupa moartea lui averea sa impartit intre bunica mea ,tatal meu si fratele tatalui meu pana aici totul e ok dar in 1990 a murit si fratele tatalui meu iar acesta era casatorit si avea o fata la vremea aceea minora,acum bunica mea vrea sa ai cedeze partea ei din mostenire stranepotului adica fiului meu,intrebarea mea este poate avea pretentii verisoara mea la pertea bunici?Mentionez ca dupa moartea unchiului meu nu sa facut tacsa de succesiune si au trecut 20 ani de atunci,bunica vrea sa faca testament deoarece ne fiind facuta taxa de succesiune ar costao foarte mult un act de vanzare cumparare si nu al putem face pt ca nu avem cadastru iar cadastrul nu poate fi facut fara a doua taxa de succesiune,este cam complicat dar vas ruga totusi sa ma ajutati pt ca eu sunt singura care are grija de bunica verisoara mea nu a vazuto de aproape 10 ani pe bunica,nu as vrea sa intre in posesia bunurilor intrtinute de mine:sorry:
Bunica dvs. cat timp este in viata poate sa vanda sau sa lase oricui vrea ea partea ei,fara alte pretentii din partea copiilor sau a nepotiilor deci poate sa va lase dvs. partea ei,iar partea bunicului se va imparti egal intre copii si bunica deci o sa mai beneficiati de o particica suplimentare si din parte lui.
Verisoara dvs. are dreptul la cota de mostenire ce i se cuvine tatalui dvs. Cotele de mostenire de pe urma bunicului dvs. sunt de 5/8 pentru bunica si ambii copii cate 3/8 .Deci cota verisoarei este 1/16 din masa succesorala .Trebuie sa dezbateti succesiunea si ulterior iesirea din indiviziune asupra pentru ca bunica sa poate face acte de dispozitie asupra averii succesorale ,
Din pacate fara cadastru si intabulare nu poate sa va faca contract de vanzare-cumparare sau altul inatacabil.
Singura varianta este sa va lase testament, dar poate fi atacat de verisoara, pt ca va culege rezerva care i se cuvenea tatalui ei, din partea bunicii.

Sau puneti toate actele in ordine ( sa dezbata succesiunea dupa unchi sau ce va mai trebuie).
De vreme ce ati mentionat ca la moartea bunicului, partea acestuia s-a impartit intre bunica si cei doi copii, ma duce cu gandul la faptul ca dupa bunic a fost dezbatuta mostenirea.
In momentul de fata, in viata mai sunt bunica, primul copil (tata dvs.) si sotia si fetita celui de-al doilea copil (verisoara). Pe dvs. nu va intereseaza daca cealalta parte si-a facut sau nu succesiunea dupa fratele tataului dvs. Va intereseaza cum poate bunica instraina partea ei copilului dvs (stranepotului).
In aceasta situatie recomand ca bunica sa incheie un act de vanzare - cumparare intre ea si stranepot, cu toate ca va trebui sa plateasca taxele notariale inerente incheierii acestui act juridic.
Nu recomand incheierea unui testament, intrucat testamentul prin definitie este un act revocabil.
Prin incheierea lui, bunica ar urmari o exheredare (inalturare de la mostenire a unor mostenitori legali). Un testament pote fi mult mai usor atacat in instanta fata de un contract de vanzare - cumparare, incheiat in conditiile prevazute de lege, cu respectarea tuturor conditiile de validitate.
Pentru opozabilitatea fata de terti va trebui sa faceti si publicitatea imobiliara prin Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara. Din nefericire pt dvs. nu puteti evita plata nici a taxelor notariale si nici a taxelor de cadastru.
Ultima modificare: Vineri, 15 Octombrie 2010
Stefania M, utilizator
Buna seara! Bunica poate sa-i faca fiicei dvs. un testament pe averea sa. Preferabil este sa mearga la notar. Poate face si un testament olograf, adica scris, semnat si datat de bunica dar va recomand sa mearga la notar. Daca va fi atacat ulterior in instanta sunt sanse mai mari sa ramana in picioare. Mult succes!

Alte discuții în legătură

Mostenire laura_copaci laura_copaci Am si eu o problema cu un imobil care a fost al bunicilor mei,bunicul a decedat in urma cu 18 ani dupa moartea lui sa dezbatut taxa de succesiune si casa sa ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. tatal meu are testament de la sora mamei sale ce scrie ... nightwolf1 nightwolf1 Buna ziua. tatal meu are testament de la sora mamei sale ce scrie ca el mosteneste tot ce are si tot ce va avea sora facut acum vreo 35 de ani , nu mult dupa, ... (vezi toată discuția)
Doresc sa rezolv problema succesiunii mamei mele! livache24 livache24 Mamei mele i-a murit tatal in 2001 ,in consecinta a ramas mama ei adica bunica mea ,vaduva . Bunica are doi copii : mama mea si unchiul meu (frate-sau) . In ... (vezi toată discuția)