avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... avem serviciu extern SSM. ITM ne cere si curs de 40ore
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

avem serviciu extern SSM. ITM ne cere si curs de 40ore

Salut.Firma la care lucrez are contract cu un serviciu extern SSM, care ne-a intocmit dosarul SSM, evaluarile de risc si ne face si instruirea periodica. La un control ITM ni s-a scris in PV ca nu exista un “lucrator desemnat” care sa indeplineasca cerintele minime in domeniul SSM – adica acel curs de 40 ore.Intrebare: de ce avem nevoie de lucrator desemnat daca avem contract cu serviciu extern, care are personal abilitat, calificat, etc?!!!!
Si ce anume sa raspundem ITM la pct acela?Exista vreun articol in lege care sa explice de ce nu ne mai trebuie personal cu curs?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: SC GEEA RUGBY CLUB SRL , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 22:01, 18 Iunie 2012
Administratorul firmei, trebuia sa faca o decizie de numire lucrator desemnat. (de regula firma cu care ati semnat contractul de ssm, intocmeste aceste decizii, iar administratorul firmei la care lucrati, le semneaza)
Daca este o masura data de ITM, faceti decizia de numire lucrator desemnat, si numiti persoana (inspectorul) de la firma de ssm cu care aveti contract.
Intrebare:
firma de ssm cu care aveti contract, nu a participat la control?
Nu a stiut sa rezolve si sa va raspunda acestor intrebari?
De ce nu exista aceasta decizie? (puteti sa-i intrebati...)
Exista o decizie, facuta de serviciul extern, doar ca in decizie este numita o persoana angjata, a firmei noastre care sa se ocupe de activitatile SSM in colaborare cu serviciul extern
Si nu stiu daca avem voie sa numim prin decizie, reprezentant sau lucrator desemnat pe Inspectorul care ne face instruirea. Doar reprezentantul se alege din randurile angajatilor
Si inca ceva.De ce inspectorul a zis ca ne trebuie lucrator desemnat, din moment ce noi avem serviciu extern, doar a vazut contractul.
Daca firma externa a trecut in decizia de numire lucrator desemnat un angajat din firma la care lucrati, atunci ei ce rol mai au?

lucrator desemnat = inspector securitate si sanatate in munca

care trebuie sa aiba cursul de min 40 ore de ssm

Ei pot emite o decizie, in care sa numeasca sefi puncte de lucru - pt a face instruirea angajatilor, iar firma externa de ssm sa faca verificarea (nicidecum lucrator desemnat)

Reprezentantul serviciului extern, este inspectorul de ssm


Reprezentantii lucratorilor cu raspunderi specifice
in domeniul securitatii si sanatatii in munca

Art. 52. - Reprezentantii lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii in munca, definiti conform art. 5 lit. d) din lege, sunt alesi de catre si dintre lucratorii din intreprindere si/sau unitate, conform celor stabilite prin contractul colectiv de munca, regulamentul intern sau regulamentul de organizare si functionare.

Art. 53. - Numarul de reprezentanti ai lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii in munca, care se aleg, va fi stabilit prin contractul colectiv de munca, regulamentul intern sau regulamentul de organizare si functionare, in functie de numarul total al lucratorilor din intreprindere si/sau unitate, cel putin conform cerintelor prevazute la art. 60.

Art. 54. - Lucratorii comunica in scris angajatorului numarul si numele reprezentantilor lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii in munca.

Art. 55. - Reprezentantii lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii in munca trebuie sa indeplineasca cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, corespunzatoare cel putin nivelului de baza, conform prevederilor art. 47-51.


Firma externa (daca mai colaborati cu ei) - mai bine ii schimbati..., trebuie sa faca o decizie si sa numeasca inspectorul de ssm.
nadia_odagiu a scris:

Si inca ceva.De ce inspectorul a zis ca ne trebuie lucrator desemnat, din moment ce noi avem serviciu extern, doar a vazut contractul.



a vazut contractul, dar decizia emisa nu era valabila. Ce trebuie sa faceti, este sa emiteti o alta decizie in care sa numiti lucratorul desemnat - reprezentantul firmei de ssm .

PS: a fost singura neregula gasita de inspectorii ITM?

Alte discuții în legătură

Constituire - cssm AndradaCristu AndradaCristu Buna ziua, Unitate cu un numar de aprox. 80 de angajati, ma puteti sfatui putin cum ar trebui sa arate structura CSSM / toti membrii desemnati trebuie ... (vezi toată discuția)
Numarul de salariati care trebuie sa aiba curs ssm anymaryh anymaryh Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti, la un numar de 110 salariati, cati salariati ar trebui sa aiba curs de inspector in domeniul ssm ? Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Desemnare lucrator reprezentant mopy mopy In urma unui audit am avut observatia ca nu este desemnat/ales/selectat de catre lucratori un reprezentant al acestor (conform HGR 1425, art. 52). Noi avem ... (vezi toată discuția)