avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... avem serviciu extern SSM. ITM ne cere si curs de 40ore
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

avem serviciu extern SSM. ITM ne cere si curs de 40ore

Salut.Firma la care lucrez are contract cu un serviciu extern SSM, care ne-a intocmit dosarul SSM, evaluarile de risc si ne face si instruirea periodica. La un control ITM ni s-a scris in PV ca nu exista un “lucrator desemnat” care sa indeplineasca cerintele minime in domeniul SSM – adica acel curs de 40 ore.Intrebare: de ce avem nevoie de lucrator desemnat daca avem contract cu serviciu extern, care are personal abilitat, calificat, etc?!!!!
Si ce anume sa raspundem ITM la pct acela?Exista vreun articol in lege care sa explice de ce nu ne mai trebuie personal cu curs?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: SC GEEA RUGBY CLUB SRL , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 22:01, 18 Iunie 2012
NORME METODOLOGICE de aplicare a prevederilor Legii securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006

art.. 17
În cazul întreprinderilor care au între 10 şi 49 de lucrători inclusiv, angajatorul poate efectua activităţile din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, dacă se îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) sunt respectate prevederile art. 16 alin. (1) lit. a)-c);
b) riscurile identificate nu pot genera accidente sau boli profesionale cu consecinţe grave, ireversibile, respectiv deces ori invaliditate.

art. 16
(1) În cazul întreprinderilor cu până la 9 lucrători inclusiv, angajatorul poate efectua activităţile din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, dacă se îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) activităţile desfăşurate în cadrul întreprinderii nu sunt dintre cele prevăzute în anexa nr. 5;
b) angajatorul îşi desfăşoară activitatea profesională în mod efectiv şi cu regularitate în întreprindere şi/sau unitate;
c) angajatorul a urmat cel puţin un program de pregătire în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, cu o durată minimă de 40 de ore şi conţinutul prevăzut în anexa nr. 6 lit. A, fapt care se atestă printr-un document de absolvire a programului de pregătire.
......

In speta, daca indeplineste conditiile de mai sus angajatorul poate efectua activităţile din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.
Buna ziua!
Am vazut intamplator discutia...cautam o oferta de cursuri excat pentru ce dezbateti dvs!
Sunt cateva diferente intre articolele invocate! Nu confundati ”lucratorul desemnat” care trebuie sa indeplineasca cerintele specificate octavia 59, cu ”reprezentantul lucratorilor”!
Dupa cum am observat si eu...este cerut de catre ITM si lucratorul desemnat! In mod normal el ar trebui sa fie numai daca nu exista contract cu serviciu extern...iar serviciul extern nu se poate implica in tot!
Cursul de 40 de ore, este un curs minim (de baza) cum il denumesc cei de specialitate si se adreseaza (fiind obligatoriu...) pentru reprezentantii lucratorilor cu raspunderi specifice se securitate si sanatate...
Acestia sunt prezentati mult mai bine la sectiunea 9, unde se vorbeste de CSSM ...insa printre randuri, dar si in definitia de la inceputul Legii 319/2006, se vede ca fiecare firma trebuie sa aiba acesti reprezentanti (nu sunt cei care negociaza Contractul Colectiv de Munca, insa pot fi ...daca sunt alesi de catre salariati!).
Ceea ce a cerut (am firme care au primit aceste solicitari in instiintarea de control si a fost trecut apoi in procesul verbal de control ca inexistent!) reprezentantul ITM, a fost prevederea legala, indeplinita sub forma de procedura in Regulamentul Intern, precum si rezultatul alegerilor...
Eu am facut deja completarile pentru Regulamentele Interne ale firmelor pe care le am sub contract, cu descrierea necesitatii acestor prevederi...inclusiv procedura ce se va insera in Regulamentul Intern, cat si documentele emise pentru fiecare etapa a alegerilor (mi-au iesti vreo 5 documente!), respectiv : Anuntul angajatorului, Referatul grupului de initiativa, Procesul verbal al sedintei de alegeri, decizia de luare a acunostinta de catre angajator a rezultatului alegerilor si decizia pentru aprobarea cheltuielilor legate de particparea la cursuri (confrom art. 48 din HG 1425/2006 cu modificari si completari...).
Cautam niste preturi rezonabile pentru acele cursuri de 40 de ore (sunt autorizat de ITM) si vreau sa le modific, pentru ca mi se par cam scumpe, chiar si la mine!
Probabil voi ajunge la un 289 lei si cu un bonus de 50 de lei, pentru cei care se inscriu in 10 zile de la postarea anuntului!
ATENTIE! Aceasta prevedere care trebuie trecuta in Regulamentul intern, este verificata atat de inspectorii SSM, dar si de cei care se ocupa de gestionarea si relatiile fortei de munca!
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constituire - cssm AndradaCristu AndradaCristu Buna ziua, Unitate cu un numar de aprox. 80 de angajati, ma puteti sfatui putin cum ar trebui sa arate structura CSSM / toti membrii desemnati trebuie ... (vezi toată discuția)
Numarul de salariati care trebuie sa aiba curs ssm anymaryh anymaryh Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti, la un numar de 110 salariati, cati salariati ar trebui sa aiba curs de inspector in domeniul ssm ? Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Desemnare lucrator reprezentant mopy mopy In urma unui audit am avut observatia ca nu este desemnat/ales/selectat de catre lucratori un reprezentant al acestor (conform HGR 1425, art. 52). Noi avem ... (vezi toată discuția)