avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general capital propriu negativ la bilant 2009
Discuție deschisă în Contabilitate în general

capital propriu negativ la bilant 2009

Buna ziua, as dori sa stiu cum se trateaza capitalurile proprii negative. Societatea are o pierdere din 2009 de acoperit iar la finelele anului nu a acoperit-o in intregime astfel ramane capitalul propriu negativ. In cat timp trebuie reintregit?, ce alte implicatii sunt si ce as putea face? va multumesc mult
Cel mai recent răspuns: carabela_anca , utilizator 16:19, 15 Noiembrie 2010
Daca nu ma insel, existenta capitalurilor negative conduce la dizolvarea societatii comerciale.
Ideal ar fi sa procedati la rezolvarea acestei situatii, si cred ca cea mai buna solutie ar fi majorarea capitalului social.
Cu siguranta societatea nu se va dizolva si nici capitalul social nu sunteti obligat sa-l mariti.
CF ART. 26
Pierderi fiscale
(1) Pierderea anuală, stabilită prin declaraţia de impozit pe profit, se recuperează din profiturile impozabile obţinute în următorii 5 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua în ordinea înregistrării acestora, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale în vigoare din anul înregistrării acestora.
(5) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), pierderea fiscală anuală realizată începând cu anul 2009, stabilită prin declaraţia de impozit pe profit, se recuperează din profiturile impozabile obţinute în următorii 7 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua în ordinea înregistrării acestora, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale în vigoare din anul înregistrării acestora.


Daca lucrati intr-un domeniu in care de obicei se castiga, motive de ingrijorare ati putea avea doar daca stiti ca ati lucrat la negru si ca pierderea e doar in acte.
Da asta stiam si eu ca pierderea fiscala poate fi recuperata dar daca capitalul propriu e negativ legea societatilor comerciale zice ca nu se poate repartiza profitul pana nu se reintregeste capitalul social, astfel ce sa inteleg ca pana la finele lui 2010 trebuie sa reintregesc acest capital sau nu pot incheia 2009 cu capital propriu negativ?
Cred ca faceti referire la art 69 din legea 31/90 rep:
Dacă se constată o pierdere a activului net, capitalul social subscris va trebui reîntregit sau redus înainte de a se putea face vreo repartizare sau distribuire de profit.

Ce nu pot sa inteleg ; situatia pe care o descrieti exista ? Adica aveti profit si in acelasi timp capitaluri proprii negative ?Sau va ganditi in viitor ?
Da avem profit la dec.2009 dar capitalurile proprii sunt negative datorita pierderii din 2008, cu profitul se va acoperii pierderea din 2008 partial ce ma nelinisteste e ca nu stiu ce consecinte am daca inchid bilantul asa.

Alte discuții în legătură

Capitaluri proprii negative ddena ddena la sfarsitul lui 2009, in bilant, capitalurile proprii sunt negative.Ce inseamna asta? multumesc (vezi toată discuția)
Formula de calcul NNorbert NNorbert Buna ziua Care este formula de calcul pentru pierderea fiscala? Rezultatul dupa calculele facute se trece in decl.101 la randul 37? Multumesc (vezi toată discuția)
Prescriere pierdere fiscala Cabinet expertcontabil Dontu Irina Carmen Cabinet expertcontabil Dontu Irina Carmen Buna ziua, As dori sa verific cu dumneavoastra termenul de prescriere pentru pierderile fiscale. Mai precis, va rog sa-mi spuneti, dupa opinia ... (vezi toată discuția)