avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 719 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida dublă şi ... Formula de calcul
Discuție deschisă în Contabilitate - partida dublă şi obligaţii fiscale declarative pentru societăţile comerciale

Formula de calcul

Buna ziua

Care este formula de calcul pentru pierderea fiscala?
Rezultatul dupa calculele facute se trece in decl.101 la randul 37?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: BEJENARU PETRU , Expert judiciar 09:28, 25 Martie 2014
Veniturile si cheltuielile care se iau in considerare sunt cele care sunt inregistrate contabilitate potrivit reglementarilor contabile, precum si orice alte elemente similare veniturilor si cheltuielilor.

Pi = V - C - Vn + Cn -RP - Af - Pf
Pi = profit impozabil
V= venituri
C - cheltuieli
Vn - venituri neimpozabile
Cn - cheltuilei nedeductibile
RP - rezerve si provizioane
Af - amortizare fiscala
Pf - pierdere fiscala.

Pierderea contabila poate fi diferita de pierderea fiscala.
Din punct de vedere contabil sunt aplicabile prevederile de la pct. 249 din OMFP 3055/2009 privind reglementarile contabile conforme cu directivele europene:
"249. - (1) Pierderea contabila reportata se acopera din profitul exercitiului financiar si cel reportat, din rezerve, prime de capital si capital social, potrivit hotararii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale. In lipsa unor prevederi legale exprese, ordinea surselor din care se acopera pierderea contabila este la latitudinea adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, respectiv a consiliului de administratie.
(2) In cazul corectarii de erori care genereaza pierdere contabila reportata, aceasta trebuie acoperita inainte de efectuarea oricarei repartizari de profit".
Referitor la pierderile fiscale, sunt aplicabile prevederile art 26 din Codul fiscal
Acestea se acopera din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 5 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor fiscale se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale in vigoare din anul inregistrarii acestora.
Prin exceptie, pierderea fiscala anuala realizata incepand cu anul 2009, stabilita prin declaratia de impozit pe profit, se recupereaza din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 7 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale in vigoare din anul inregistrarii acestora. Pierderea fiscala reprezinta suma inregistrata in declaratia de impunere a anului precedent.
Asadar, din punct de vedere fiscal, recuperarea pierderilor fiscale anuale se face in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit, din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 5 ani consecutivi. Incepand cu anul 2009, pierderea fiscala anuala realizata, stabilita prin declaratia de impozit pe profit, se recupereaza din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 7 ani consecutivi.
In concluzie, impozitul pe profit se calculeaza trimestrial, cumulat de la inceputul anului si numai pierderea fiscala stabilita prin declaratia privind impozitul pe profit aferent anului 2013 (rd. 37 din formularul 101), trebuie luata in considerare la calculul profitului impozabil in anul 2014.

De asemenea acoperirea pierderilor din anul 2013 se face din profitrurile anilor urmatori si numai la sfarsitul exercitiului financiar (bilant) se intocmeste Procesul verbal al asociatilor prin care se stabileste modul de repartizare al profitului.


In luna depunerii situatiilor financiare anuale afrente anului 2013 (an 2014), presupunand ca in anul 2013 s-a obtinut profit mai mare decat pierderea din 2012:


Ultima modificare: Marți, 25 Martie 2014
BEJENARU PETRU, Expert judiciar

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pierdere fiscala ? adrianabresug adrianabresug venituri 2014-1990971 cheltuieli 2014-2163406 6581 -6226 Ce fel de pierdere rezulta ? 1990971-2163406+6226=-166209 pierdere fiscala care o tin extra si o ... (vezi toată discuția)
Prescriere pierdere fiscala Cabinet expertcontabil Dontu Irina Carmen Cabinet expertcontabil Dontu Irina Carmen Buna ziua, As dori sa verific cu dumneavoastra termenul de prescriere pentru pierderile fiscale. Mai precis, va rog sa-mi spuneti, dupa opinia ... (vezi toată discuția)
Pierdere fiscala Cristina Vasile Cristina Vasile Buna dimineata, Spuneti-mi va rog daca la calculul impozitului pe profit la 31 dec.2009, completarea decl.101, daca am pierdere fiscala din 2006 si 2007 pot ... (vezi toată discuția)