Buna ziua,
În cazul in care avem urmatorul obiect in contractul de cesiune de drepturi intelectuale, respectivele studii fac parte din categoria drepturilor de autor?
"efectuarea de către cedent a studiilor de literatură de farmacologie preclinică asupra produselor medicamentoase"
In speranta unui raspuns prompt, va multumesc anticipat!
buna ziua, va multumesc mult pentru raspunsurile dvs. concrete si ample!
cedentul nostru ar fi de acord cu urmatoarele clauze:
4.1 Cedentul are dreptul de a primi remuneraţia stabilită în prezentul contract conform ART. 3 PREŢUL CONTRACTULUI ªI CONDIŢII DE PLATÃ.
4.2 Cedentul se obligă să realizeze şi să predea lucrările solicitate de Cesionar conform condiţiilor prevăzute la ART. 2 DURATA CONTRACTULUI ªI CONDIŢII DE EXECUŢIE din prezentul contract.
4.3 Cedentul se obligă să răspundă prompt tuturor solicitărilor profesionale ale cesionarului, pe parcursul derulării contractului.
4.4 Toate materialele aferente prezentului contract pot fi folosite de către cesionar în interes propriu sau cedate.
4.5 Cedentul concepe în manieră originală şi sub semnătură proprie materialele aferente prezentului contract.
Drepturile şi obligaţiile Cesionarului:
4.6 Cesionarul are dreptul de a primi de la cedent lucrările solicitate la termenele şi în condiţiile prevăzute la ART. 2 DURATA CONTRACTULUI ªI CONDIŢII DE EXECUŢIE din prezentul contract.
4.7 Cesionarul se obligă să plătească cedentului remuneraţia stabilită conform clauzelor contractuale prevăzute la ART. 3 PREŢUL CONTRACTULUI ªI CONDIŢII DE PLATÃ, precum şi taxele şi impozitele conform legii (10% impozit reţinut la sursă).
4.8 Cesionarul se obligă, pe cheltuiala sa, să pună la dispoziţia cedentului materialele solicitate de acesta în vederea întocmirii documentaţiei
Este neaparat sa introducem prevederile referitoare la reproducerea si imprumutul studiilor?
Imi cer scuze ca vin de fiecare data cu noi intrebari si nelamuriri, chiar si in urma raspunsurilor dvs. clare, dar vrem sa asiguram legalitate deplina raporturilor juridice viitoare...
Din cate vad din postarea dvs anterioara, este vorba de o opera la comanda. Am vazut ca ati inserat prevederi privind termenul de predare si termenul de acceptare a Studiilor, ceea ce este f bine ptr ca in conformitate cu art 46 alin 2 L 8/ 1996 mentionarea acestor termene reprezinta o prevedere imperativa a legii, iar in conf alin 3, neexistenta acestor termene da dreptul persoanei interesate de a denunta contractul. Deci e f bine.
However, in conformitate cu alin 1, in lipsa unei cauze contrare (adaug eu expres stipulate in contract ad probationem), dr patrimoniale apartin autorului. Deci transmiterea dr. patrimoniale trebuie explicit mentionata in contract
Dvs ati inserat faptul ca toate materialele aferente prezentului contract pot fi folosite de către cesionar în interes propriu sau cedate (clauza 4.4) si dr. cesionarului de a primi lucrarile la termen (4.6). Aceste clauze nu acopera transmiterea celorlalte dr. patrimoniale (ex. dr de a realiza lucrari derivate, comunicarea publica, inchirierea, imprumutul, reproducerea, modul de utilizare al operei.
De aceea, este neaparat necesar sa introduceti in clauza prevederile privind toate dr. patrimoniale asa cum le-am precizat anterior si anume:
1. dreptul patrimonial exclusiv de a decide dacă, în ce mod şi când vor fi utilizate Studiile, inclusiv de a consimţi la utilizarea Studiilor de catre altii;
2.Reproducerea Studiilor;
3. Imprumutul Studiilor;
4. comunicarea publică, direct sau indirect a Studiilor, prin orice mijloace, inclusiv prin punerea Studiilor la dispoziţia publicului, astfel încât să poată fi accesate în orice loc şi în orice moment ales, în mod individual, de către public;
5 Realizarea de opere derivate;
Totodata, repet- Studiile respective trebuie identificate in contract cat mai exact cu putinta, fiindca, o clauza generala lipseste contractul de efecte. contractul treb sa contina identificarea studiului prin cat mai multe elemente , ca sa nu existe niciun dubiu asupra apartenentei studiului la contract.
Va rog sa tratati aceste sfaturi ca un ghid orientativ, si va rog sa apelati pentru realizarea draftului, la un avocat specializat in proprietate intelectuala (care sa fie specialist si pe drepturi de autor), si nu la orice fel de avocat care face de toate (penal, civil, comercial, etc) (comment- din pacate, la noi in tara nu exista o specializare a avocatilor pe un anumit domeniu al dreptului, si majoritatea acestora, pentru supravietuire, fac de toate).
Da, aveti dreptate in privinta ultimei atentionari din raspuns (cea referitoare la specializarile avocatilor)...si tocmai din acest motiv, voi lua in considerare raspunsurile dvs. concrete si ample, dupa cum am mai scris si anterior...Nu am obtinut de la o avocata specializata in domeniu (pe care am contactat-o inainte de a incepe discutia de pe site) nici un raspuns mai clar decat cele pe care le-am obtinut de la dvs., fapt pt. care va multumesc inca o data si va doresc toate cele bune!