avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... PFA plata CAS si CASS
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

PFA plata CAS si CASS

Buna ziua,

In calitate de PFA (neplatitor de TVA si sistem real) ce procentaj trebuie sa platesc pentru CAS si CASS si, mai ales, sunt acestea deductibile?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Delia Elena NEDA , Traducator autorizat 19:39, 30 Mai 2010
Da sunt deductibile.
CAS - 31.03% aplicat asupra venitului estimat, dar nu mai putin de o patrime din salariul mediu pe economie ( 459 ron).
CASS-5.5% , estimat dar numai putin de 600 lei.
Multumesc pentru raspuns!

As mai avea totusi o intrebare: se plateste sau nu acel impozit forfetar (PFA servicii IT)? Intrucat doamna de la administratia financiara de care apartin mi-a spus ca se plateste inclusiv de catre PFA. Dar ca Intreprindere Individuala?
Ultima modificare: Joi, 20 Mai 2010
catojul, utilizator
"Potrivit Art 49 din CODUL FISCAL si NORME
Stabilirea venitului net anual din activitati independente pe baza normelor de venit, tipurile de activitati pentru care veniturile se pot impozita conform normelor de venit se stabilesc de catre Ministerul de Finante prin ordin (Ordinul 1847/2003). Nivelul normei de venit ce va fi impozitat este stabilit de autoritatile locale ale fiecarei localitati, iar PFA vor plati 16% din acest nivel indiferent de veniturile reale obtinute."
Ultima modificare: Joi, 20 Mai 2010
iulia53, utilizator
Multumesc pentru raspuns dar ma interesa in sistem real nu la norma de venit.
dupa cum a scris mai sus - impozitul PFA este de 16% INDIFERENT de sursa venitului ori de cuantumul acestuia. Daca in contabilitate de inregistraza "Pierdere" nu se plateste impozit.

Alte discuții în legătură

Taxe si impozite pfa simonabrindusa simonabrindusa As dori un raspuns la o intrebare la care pana acum nu mi s+a putut da indiferent unde am intrebat. Sunt PFA si platesc impozit pe venit 16 %. Nu mai lucrez ... (vezi toată discuția)
Completare declaratia 220 pfa ASPAZIA ASPAZIA Buna Ziua, va rog frumos sa ma indrumati si pe mine in completarea Declaratiei 220 PFA. Mentionez ca voi obtine venituri din profesii libere ( expert ) ... (vezi toată discuția)
Contributii sociale pentru pfa ContSters237549 ContSters237549 Vreau sa ma inregistrez ca persoana fizica autorizata cu activitate principala cod CAEN 6201 - activitati de realizare software la comanda . Pentru acest cod ... (vezi toată discuția)