avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... contributii sociale pentru PFA
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

contributii sociale pentru PFA

Vreau sa ma inregistrez ca persoana fizica autorizata cu activitate principala cod CAEN 6201 - activitati de realizare software la comanda . Pentru acest cod nu exista norme de venit stabilite. intrebarile mele sunt :
1. Pot opta acum in 2012 pentru impozitarea in sistem real cu plata anuala sau trimestriala ?
2. Care sunt contributiile sociale ce trebuie platite obligatoriu, in conditiile in care sunt angajat?
3. Care este baza de calcul al contributiilor sociale?
Cel mai recent răspuns: mayer , utilizator 21:49, 16 Ianuarie 2012
3.baza de calcul o reprezinta venitul net anual impozabil, ce se determina ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile, justificate prin documente.( va trebui sa tineti contabilitatea in partida simpla)
2. 16%- impozit
5,5 % CASS ( daca PFA este singura sursa de venit , nu mai putin de corespondentul salariu min.( in prezent aprox 45 RON anual)
31,3% CAS (1: daca PFA este singura sursa de venit , nu mai putin de corespondentul salariu min.( in prezent aprox 220 RON anual) 2: daca sunteti angajat si in alta parte cu CIM chiar si cu timp partial, nu mai sunteti obligat la CAS)
1. neavand posibilitatea de fi impozitat la norma de venit, nu va ramane decat impoz. in sistem real.Aici platile datorate se fac trimestrial,in primul an, pe baza declaratiei estimative, urmand ca in anul urmator sa se faca regularizarea sumelor

In ceea ce priveste contributia la pensii pentru anul 2012, salariul mediu brut utilizat la stabilirea cuantumului contributiei (2022 lei) s-a transformat in 2117 lei. In concluzie, venitul minim asigurat 35% din 2117 = 741 lei (baza de calcul); 741*31.3% = 232 lei/luna.
L.C.

[ link extern ] /
..foarte binevenita precizarea =D> Observ acum ca am indicat eronat, atat valoarea datorata cat si perioada la care se refera. Scuze !
Ultima modificare: Luni, 16 Ianuarie 2012
mayer, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza contributiile pentru sanatate si pensie pentru p.f.a. birzaveanu birzaveanu Am accesat masura 141 in domeniul apicultura si am fost nevoit sa ma inregistrez ca p.f.a. Va rog sa-mi spuneti ce obligatii fiscale am, mentionez ca nu sunt ... (vezi toată discuția)
Plafon 2012 cas minculescuclaudiu minculescuclaudiu Stie cineva care a fost plafonul anului 2012 la CAS ( Intreprindere individuala) ? (vezi toată discuția)
Pfa contributii cas, cass slade_green2000 slade_green2000 Detin un PFA care se ocupa de comertul cu amanuntul pe internet. Sa zicem ca am incasari pe anul 2012 de 6000 lei, cheltuieli de 4000 rezultand un profit de ... (vezi toată discuția)