avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Eco taxa
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Eco taxa

Buna ziua,

Am achizionat mai multe pungi oxo-biodegradabile , furnizorul de la care le-am luat a atacat in instanta decizia privind aceasta eco taxa si pe parcursul procesului pot comercializa pungi fara sa aplice taxa.
Intrebarea mea .... eu ca vanzator catre clientul final ( in magazin ) trebuie sa aplic eco taxa ? Cui o dau ? Daca le comercializez fara taxa primesc amenda ?
In speranta ca am fost cat mai clar astept cu interes raspunsul dumneavoastra
Cel mai recent răspuns: Consilier juridic Irina , Consilier juridic 20:22, 1 Iunie 2010
Vanzarea pungilor biodegradabile sau oxo-degradabile nu aduce niciun ban in plus fondului din care sunt finantate proiectele de mediu, asa ca nu vad cine v-ar putea amenda... De asemenea, daca nu sunteti producator/importator de astfel de ambalaje, nu vad ce taxa ar trebui sa platiti!
Pentru magazine, achizitia si vanzarea de pungi se inregistreaza la fel ca la marfurile obisnuite. Ca ultim vanzator nu aveti nicio obligatie in a o colecta, declara si plati la stat. Atentie, totusi, chiar daca sunteti exceptat de la obligatia calcularii si platii ecotaxei de 0.2lei/bucata la fondul pentru mediu, sunteti obligat sa evidentiati distinct ecotaxa pe documentele de vanzare, iar valoarea acesteia s-o afisati la loc vizibil, in vederea informarii consumatorilor finali.
Neafisarea se sanctioneaza cu amenda de la 2000 lei la 2500 lei

Oricum, problema este foarte controversata. Mai jos aveti prevederile legale:
Conform Ordinului Ministerului Mediului nr. 1607/2008, obligatia de a calcula si plati ecotaxa de 0,2 lei/bucata revine operatorilor economici care introduc pe piata nationala pungi avand manere integrate sau aplicate, de tip sacosa-banana sau maiou, oricare ar fi destinatia si modul de comercializare/distribuire a acestora, dupa cum urmeaza:
a) producatorului, pentru pungile fabricate in Romania;
b) importatorului, pentru pungile provenind din tari din afara Uniunii Europene;
c) persoanei fizice sau juridice romane autorizate, care introduce pe piata nationala pungile provenind din tari membre ale Uniunii Europene.
Nu sunt supuse taxarii pungile confectionate din hartie si materiale textile si pungile confectionate din alte materiale, pentru care operatorii economici fac dovada biodegradabilitatii

Declararea si plata lunara este o obligatie a comerciantilor care introduc pe piata astfel de pungi de tip sacosa din materiale care nu sunt biodegradabile.
Termenul de depunere a declaratiei lunare este data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-a desfasurat activitatea. Nedepunerea in termen a declaratiilor privind obligatiile la Fondul pentru mediu constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 2.500 lei. Neafisarea la loc vizibil a valorii EcoTaxei este sanctionata cu aceeasi amenda.

Pentru a va fi mai clar, va redau un exemplu prezentat de o persoana de specialitate:
Punga pe care o cumparati are pretul format cam asa:
Pret/bucata = 0,02 lei (punga deci)
Tx ECOTAXA= 0,20 lei (ECOTX)
TOTAL PUNGA = 0.22 lei x 19% = 0.26 lei
Problema este ca legea de fapt descurajeaza detalistii sa mai dea gratis pungile. Cumparatorul va refuza sa mai cumpere pungi daca acestea vor fi cu bani si va avea in buzunar una sau mai multe pungi.
Eu ca detailist daca vreau sa fac cadou aceste pungi le trec pe cheltuiala (Atentie! cheltuieli de publicitate 623.00002) si le suport eu din fondurile mele. Nu vreau sa le suport din fondurile mele, atunci le fac NIR si le vand ca pe orice marfa.
Ultima modificare: Marți, 1 Iunie 2010
Consilier juridic Irina, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ecotaxa liah liah Buna ziua, E aproape 1 ian.2009 si am o multime de intrebari. Cum aplicam ecotaxa? La intrarea in firma a pungilor calculam 0,20 lei la toata cantitatea de pe ... (vezi toată discuția)
Taxa de mediu - pungi plastic raisacristina raisacristina Buna seara, Conform OG 25/2008 trebuia publicata metodologia de calcul a contributiilor si taxelor datorate la fondul de mediu. Ma interseaza prevederea ... (vezi toată discuția)
Ecotaxa dana4max dana4max Spuneti-mi si mie cine plateste ecotaxa operatorul economic sau comerciantul? Nu inteleg nimic din lege. Totul este interpretabil ca sa aiba motiv sa ne dea ... (vezi toată discuția)