avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... ecotaxa
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

ecotaxa

Buna ziua,
E aproape 1 ian.2009 si am o multime de intrebari. Cum aplicam ecotaxa? La intrarea in firma a pungilor calculam 0,20 lei la toata cantitatea de pe factura, sau in ritmul in care ies? Dar pungile de reclama pe care le dam cadou, ca ambalaj la produsul cumparat? Platim si pentru ele? Si afisul din magazin - sa arate cum? Ar fi suficient: ,,Legea 25/2008 - 0,20 lei/punga"? Ajutati-ma, va rog! Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Hermon , utilizator 13:15, 18 Ianuarie 2010
Operatorii economici vor plăti, de la 1 ianuarie 2009, o taxă de 0,2 lei pentru fiecare pungă tip sacoşă confecţionată din material care nu este biodegradabil.Aceasta taxa va intra in vigoare din date de 1 ianuarie anul viitor si se va incasa de la operatorii economici care introduc pe piata nationala astfel de ambalaje de desfacere.

Eco-taxa se va evidentia distinct pe documentele de vanzare catre consumatorul final, iar valoarea acesteia va trebui sa fie afisata la loc vizibil. Potrivit legii, agentii economici care nu se vor conforma noii reglementari vor fi penalizati cu amenda.
Prin OG nr. 25/2008, a fost introdusa "ecotaxa" , tocmai cu rolul de a micsora consumul de de ambalaje - pungi de tip sacose care se regasesc in mare masura abandonate in mediu - prin descurajarea distributiei gratuite a acestora si pentru a incuraja productia de ambalaje din materiale biodegradabile sau din materiale reciclabile.

Taxa va trebui declarata si platita lunar de catre operatorii economici care introduc pe piata astfel de pungi de tip sacosa din materiale care nu sunt biodegradabile. Nedepunerea pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-a desfasurat activitatea a declaratiilor privind obligatiile la Fondul pentru mediu va constitui contraventie si se va sanctiona cu amenda de la 2.000 lei la 2.500 lei.
Cu aceeasi amenda se va sanctiona si neafisarea la loc vizibil a valorii EcoTaxei.

Din prevederile OG nr.25/2008 reiese clar ca taxa se va aplica pentru intreaga cantitate de pungi, nu se excepteaza pungile de reclama oferite gratis (cadou), dimpotriva se doreste descurajarea distribuirii acestora.

Ultima modificare: Joi, 20 Noiembrie 2008
Avocat FLORENTINA ALBU, Avocat
Nu exista totusi o formulare anume pentru afisul care trebuie expus? Cum va trebui declarata ecotaxa, ca obligatie la Fondul pentru mediu sau la Buget?
Plata se realizeaza intr-un cont distinct deschis la trezorerie pe numele Administratiei Fondului si urmeaza regimul juridic al impozitelor, taxelor, contributiilor si al altor sume datorate bugetului general consolidat, reglementat de Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Ecotaxa se palteste pentru fiecare punga - 0,2 lei/bucata pentru pungile de tip sacosa - banana, cu maner aplicat, sau maieu -, din materiale care nu sunt biodegradabile, incepand cu data de 1 ianuarie 2009.

pentru afis puteti scrie doar ECOTAXA - 0,2 lei/punga conf. art.9 alin.1 lit.q din OUG nr.196/2005



Multumesc! Totusi, eu comerciantul (adica ultimul din sirul celor care intra in contact cu pungile) platesc ecotaxa sau producatorul pungilor.

Alte discuții în legătură

Taxa de mediu - pungi plastic raisacristina raisacristina Buna seara, Conform OG 25/2008 trebuia publicata metodologia de calcul a contributiilor si taxelor datorate la fondul de mediu. Ma interseaza prevederea ... (vezi toată discuția)
Eco taxa Alesio Alesio Buna ziua, Am achizionat mai multe pungi oxo-biodegradabile , furnizorul de la care le-am luat a atacat in instanta decizia privind aceasta eco taxa si pe ... (vezi toată discuția)
Taxa pe ambalaje de desfacere hipland hipland Buna, importam pung pentru panificatii. Desfacere, ambalare paine, crornuri a.m.d. Cum se calcueaza \"ecotaxa\"? Se plateste ecotaxa?#-o (vezi toată discuția)