avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Fisa postului
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Fisa postului

Exista o lege care arata obligativitatea incheierii fisei postului la angajare, mai ales la peroanele care lucreaza cu bani?
Cel mai recent răspuns: ContSters137614 , utilizator 20:08, 20 Mai 2010
In Codul muncii, modificat si completat, se specifica urmatoarele:


• Salariatul are obligatia de a realiza norma de munca sau, dupa caz, de a indeplini atributiile ce ii revin conform fisei postului (art. 39 alin. (2) lit. a) din Codul muncii).

• Angajatorul are dreptul sa stabileasca atributiile corespunzatoare pentru fiecare salariat, in conditiile legii si/sau in conditiile contractului colectiv de munca aplicabil, incheiat la nivel national, la nivel de ramura de activitate sau de grup de unitati (art. 40 alin. (1) lit. b) din Codul muncii).

• Anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata in vederea angajarii ori, dupa caz, salariatul cu privire la (...) functia/ ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative si atributiile postului (art. 17 alin. (2) lit. d) din Codul muncii).

La pct. F din modelul-cadru al contractului individual de munca aprobat prin Ordinul M.M.S.S. nr. 64/2003, modificat si completat, se precizeaza:
‘‘Atributiile postului sunt prevazute in fisa postului, anexa la contractul individual de munca”.

Asadar, fisa postului este un document obligatoriu, anexa la contractul individual de munca, si trebuie adusa la cunostinta salariatului chiar de la incheierea contractului.
Fisa postului nu intra in categoria documentelor ce trebuie depuse in evidenta inspectoratelor teritoriale de munca, potrivit Legii nr. 130/1999, modificata si completata, privind unele masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca, dar trebuie prezentata de angajator la solicitarea inspectorului de munca.


Sfatul nostru este sa nu considerati fisa de post ‘‘o simpla formalitateÓ. |n momentul in care ii veti acorda importanta cuvenita, veti fi surprins de usurinta cu care vi se vor lamuri multe dintre confuziile si neclaritatile legate de angajatii dvs.

Flexibilitate si exagerari in elaborarea fisei postului

Este adevarat ca fisele de post nu sunt usor de conceput, dar - bine intocmite-aceste documente sunt de un real folos in activitatea de resurse umane si nu numai.
Oricat de mica ar fi firma dvs., nu neglijati redactarea unor fise de post cat mai cuprinzatoare. |n felul acesta, veti avea o imagine clara si concreta a responsabilitatilor si calitatilor colaboratorilor dvs. si va va fi mult mai usor sa estimati cum va evolua organigrama firmei in viitor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fisa post coryvas coryvas Va rog sa-mi spuneti daca exista un act normativ conform caruia se intocmeste fisa de post si cine o intocmeste. Multumesc. (vezi toată discuția)
Anexa la cim looker2010 looker2010 o intrebare : Anexa unui contract individual de munca se semneaza sau nu ?? mi-a fost intocmit in c.i.m. unde la un moment dat apare .... fisa postului este ... (vezi toată discuția)
Fisa postului Dinush Dinush Daca avem salariati de diferite nationalitati trebuie sa le intocmim fisa postului in limba lor materna? (vezi toată discuția)