Deschid un subiect, poate nediscutat pana acum dar sigur interesant pentru multi.
Situatia urmatoare: O masina fara accident pana in prezent, cu toate piesele de origine pe ea, are o dauna RCA. Se face constatarea cu piesele defecte, se accepta de asigurator nevoia inlocuirii lor (aici e putin SF ceea ce spun, pentru ca multi ar da de indreptat daca s-ar putea si un geam), insa cand asiguratorul face oferta verbala sau scrisa, suma este calculata la preturile pieselor after-market, adica nimic de origine, ci doar niste piese care nu vor corespunde niciodata cu cele de origine. Firmele de asigurari mint cu nerusinare cand va spun ca reparatia se va face numai cu piese de origine. V-o spune un om cu experienta in a fi mintit cu nerusinare. Intrebarea mea catre specialistii din domeniu este urmatoarea: Cum se pot pazi asiguratii de aceste tertipuri si mai ales, ne sprijina legea in ceea ce priveste inlocuirea pieselor cu cele de origine in cazul unei daune?
Probabil expertul respectivei societati de asigurare nu s-a confruntat cu un avocat pe masura... asa ca domnul Mihai Vaduva ,pe care il rugam sa ne confirm acest lucru.
Legat de piesele after market se cuvine facuta o precizare. Sunt doua categorii de producatori de astfel de piese: 1- cei care le produc sub contract cu producatorul auto si care sunt contrlati la fiecere 6 luni de catre producatorul marcii respective, daca respecta tehnologia de fabricatie si materialele de productie impuse de producator si 2- cei care lucreaza pe baza de licenta cumparata de la producatorul original si care nu sunt controlati niciodata dupa cumpararea licentei. Piesele din prima categoriesunt aidoma cu cele originale numai ca sunt mai ieftine deoarece au cheltuieli de productie mai mici. Cele din a doua categorie sunt cu adevarat indoielnice si aici trebuie mare atentie. Reparatorul trebuie sa prezinte acte de provenienta ale pieselor pe care le monteaza pe masina.
Se cuvine de facut o precizare cu privire la asa zisele piese after market. ele sunt produse de doua tipuri de producatori: 1.- cei care produc piesele sub un contract cu firama de origine si care la fiecare 6 luni sunt verificati de producatorul origina daca respecta tehnologia de fabricatie si materialele cerute dar la care firesc, preturile sunt mai mici deoarece lipsesc multe din cheltuielile adiacente. 2.- cei care produc pisele sub licenta emisa de producator. Acestia dupa ce au cumparat licenta de la un producator nu mai sunt controlati de nimeni. Acestea sunt piesele cu probleme. Oricare ar fi situatia, reparatorul trebuie sa prezinte clientului facturile de provenienta ale pieselor din care se vede cum au fost produse.
Astazi am trimis actiunea in instanta. Doar termenul este cam lung din cate am auzit, s-ar putea sa fie undeva prin martie 2011. Ma intreb oare daca nu imi mai mergea masina si nu aveam bani de avocat sau de reparatie ce faceam? eram o victima sigura pentru firma de asigurari.
Stiti ca cei de la CSA ii sustin? Nu in mod vadit dar la reclamatia pe care le-am facut-o am primit un raspuns ce mi-a provocat o repriza buna de ras. Nici macar nu era la curent cu normele in vigoare persoana care mi-a formulat raspunsul, invocand un paragraf care fusese modificat inainte de a face eu reclamatia.
Mi-au facut o parere de amatori cei de la CSA, care culmea desi ei emit normele, nu sunt la curent cu modificarile.
Insa, totusi pentru cei care citesc aceste discutii este bine sa fie foarte atenti in cazul in care se confrunta cu astfel de evenimente, primele etape fiind foarte importante. Cel mai important este ca la prima constatare sa se incerce constatarea cat mai multor pagube vizibile, trecerea acestora pe procesul verbal cu solutia tehnologica potrivita, nu cea recomandata de inspectorul de asigurari care de cele mai multe ori trece de la el putere solutii tehnologice nepotrivite profitand de neatentia sau necunostinta pagubitului. Un moment de slabiciune aici va va costa foarte mult dupa aceea fiind foarte greu de schimbat solutia tehnologica. Oricum sunt cateva firme de asigurari care traseaza astfel de sarcini de serviciu, printre care si cea cu care ma voi judeca eu. Nu stiu daca pot mentiona aici numele firmei....
Despre inlocuirea pieselor cod original cu piese cod producator pot sa va spun ca exista doua astfel de tipuri de piese after market:
1.- cele produse de o firma aflata sub contract cu producatorul original si care are obligatia sa verifice productia, procesul tehnologic si materialele o data la 6 luni sicare sunntaidoma cu cele originale , doar ca sunt mai ieftine pt. ca au costuri de productie mai mici.;
2 - cele produse sub licenta cumparata de la producatorul original si care nu sunt supuse dupa cumparaea licentei niciunui control. Acestea sunt mult mai ieftine si decat cele din a 2-a categorie.
Acum trageti si dv concluziile singuri care piese sunt mai bune. Oricum la service trebuie sa va arate factura de provenienta a pieselor din cara se poate vedea daca sunt piese fabricate sub contract sau sub licenta.
Dauna totala
tudorika
Buna ziua....Am cumparat un golf 4 din 2001....am fost lovit...in spate de o masina si proiectat in cea din fata .Cei de la asigurare au spus ca imi dau 2000 ... (vezi toată discuția)