avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu pre si postnatal si firma inchisa
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu pre si postnatal si firma inchisa

buna ziua,

la31 iulie se va inchide firma unde lucrez si atunci voi avea 5 luni de sarcina. cum trebuie sa procedez sa pot sa iau si eu indemnizatia pentru copil si ce si unde pot depune pentru a avea continuitate. voi naste in decembrie.sunt din bucuresti si locuiesc in sectorul 6.
va multumesc pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: fulgisordenea , utilizator 15:24, 21 Mai 2010
Buna ziua,

firma va trebui sa va trimita in somaj. Intrati in somaj, daca indepliniti conditiile legii, apoi, cand veti avea concediul medical, il veti prezenta celor de la AJOFM, pentru a suspenda somajul si a va plati concediile medicale.
Puteti apoi depune dosarul pentru indemnizatia crestere copil pana la 2 ani.( trebuie sa aveti minim 42 zile concediu medical "sarcina si lauzie", post-natal)
multumesc mult pentru raspuns.daca intru in somaj cat din salariu primesc sau cum se calculeaza?
daca as intra in medical pentru risc maternal , as putea depune undeva medicalele si apoi as intra in cele 126 de zile fara a intra in somaj?
1. In somaj fiind puteti beneficia de orice fel de concediu medical, inclusiv de concediu de maternitate si apoi de CCC pana la 2 ani.
2. Certificatele medicale le prezentati la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
3. Toate aceste concedii suspenda perioada de somaj care se reia, deunde a ramas, dupa expirarea acestora.
4. Cel mai bine este sa intrati in somaj pentru a avea continuitate in cele 12 luni premergatoare nasterii, necesare pentru a beneficia de indemnizatie de CCC pana la 2 ani.
5. Din Legea 76/2002:
Art. 39. - (1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 75% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) suma prevăzută la lit. a) la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
daca mi se vor acorda salarii compensatorii, se vor lua in calcul pentru calcul indemnizatie crestere copil?
1. Salariile compensatorii nu se iau in calculul indemnizatiei de somaj deoarece pentru ele nu se retine contributia pentru somaj.
2. Salariile compensatorii sunt impozitate si ar trebui luate in calculul indemnizatiei pentru CCC pana la 2 ani.
Ultima modificare: Vineri, 21 Mai 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Indemnizatie somaj Angela Stancioi Angela Stancioi As dori sa intreb cum se calculeaza indemnizatia de somaj in urmatorul caz: -stagiu de cotizare de 12 ani (include si concediu ingrijire copil de 2 ani) -CIM ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie somaj EuPiti EuPiti Buna ziua, Beneficiez de concediu crestere copil de 2 ani dar intre timp postul pe care-l ocupam la serviciu s-a desfiintat. Peste cateva zile trebuie sa-mi ... (vezi toată discuția)
Durata somaj sykes sykes Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Care va fi perioada in care voi beneficia de somaj in conditiile in care sunt angajata din martie 2007 la o firma? ... (vezi toată discuția)