avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... durata somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

durata somaj

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Care va fi perioada in care voi beneficia de somaj in conditiile in care sunt angajata din martie 2007 la o firma? Mentionez ca in aceasta perioada am beneficiat de anumite concedii (sarcina cu risc, prenatal, postnatal , pt cresterea copilului) din septembrie 2009 pana in martie 2012. In acelasi timp, am urmat cursurile la zi ale unei universitati (octombrie 2011- iunie 2014).In aceste conditii voi beneficia de somaj 6 sau 9 luni in cazul unor restructurari?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:12, 18 Iunie 2014
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 39.
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã şomerilor prevãzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:

a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevãzute la alin. (1) este o sumã acordatã lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:

a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;

b) suma prevãzutã la lit. a) la care se adaugã o sumã calculatã prin aplicarea asupra mediei salariului de bazã lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.

(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevãzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
...

2. Perioadele in care ati fost in concedii medicale si in concediu de maternitate nu sunt stagii de cotizare la somaj.

3. Perioada de concediu crestere copil (CCC) este asimilata stagiului de cotizare la somaj si se ia in calcul numai pentru stabilirea perioadei pentru care veti beneficia de indemnziatie de somaj.

4. Daca frecventarea cursurilor este simultana cu contractul individual de munca nu se ia in calcul pentru somaj.

5. Din totatl stagiului de cotizare (vechime in munca) scadeti perioadele de concedii medicale si adaugati perioada de CCC si aflati stagiul de cotizare conform art.39(1) din lege, redat de mine mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere a copilului ContSters159916 ContSters159916 Daca am am fost in somaj pe perioada sarcinii, beneficiez de indemnizatie de crestere a copilului?Multumesc. (vezi toată discuția)
Somaj anca24l anca24l Am lucrat la o firma timp de 10 luni dupa care am intrat in concediul de crestere copil apoii am mai lucrat cam 5 luni apoi m-au trimis in somaj. Mi-au spus ca ... (vezi toată discuția)
Care este suma neagu georgeta neagu georgeta cat iau somaj daca salariul anainte de crestere copil era de 945 ron iar dup aceia 2 ani 6mil plus alocatia 2 mil total 8.cat voi lua somaj.multumesc (vezi toată discuția)