avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 194 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... se poate pune taxa pe o valoare cu TVA?
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

se poate pune taxa pe o valoare cu TVA?

As vrea sa obtin o autorizatie de construire pt o locuinta individuala. Legea zice ca taxa pentru eliberarea unei autorizatii de construire pentru o cladire care urmeaza a fi folosita ca locuinta sau anexa la locuinta este egala cu 0,5% din valoarea autorizata a lucrarilor de constructii. Nu este insa precizat daca trebuie considerat valoarea cu TVA sau fara TVA pt calcularea taxei. La primarie vor sa calculeze 0.5% din valoarea toatala (TVA inclus), pe cand architectul meu zice ca nu ar trebui sa platesc 0.5% si pe TVA, ca doar nu se plateste taxa pe taxa. Ma poate ajuta cineva sa stiu cum sa procedez?
Cel mai recent răspuns: danike , utilizator 22:37, 23 Mai 2010
Discutia despre Tva este mult mai complexa decat se pare.
In primul rand trebuie specificat ce calitate aveti in raport cu aceasta taxa.
Sunteti sau nu platitor de TVA .Si de abia de aici trebuie sa plecati la un rationament in raport cu diversele situatii in care va situati fata de TVA.
dar aici este vorba numai de modul in care este calculat o taxa, nu e important daca ulterior o sa platesc TVA sau nu... Eu in momentul de fata trebuie sa platesc o taxa ce se calculeaza din costul de construire a casei, si anume 0.5% din cost. Intrebarea este pur si simplu daca la stabilirea acestei taxe se poate considera costul casei +TVA? Deci trebuie sa platesc taxa si pe TVA, care la randul ei este o taxa si ea?

diferenta de pret nu este foarte mare, dar cred ca nu e corect si nici legal ca primaria sa poate calculeze astfel taxele. La o casa ce se poate construi din 400.000 + TVA, taxa va fi 2000 RON daca se ia costul fara TVA, si va fi 2400 RON daca se ia costul cu TVA inclus ca baza calculului.
daca nu sunteti persoana inregistrata in scopuri tva, costul total al constructiei include si tva care pentru dvs. este nedeductibila si este normal ca taxa sa se aplice la intreaga valoare.

daca sunteti persoana impozabila, tva fiind deductibila, valoarea constructiei, deci a mijlocului fix este fara tva si taxa se va aplica la valoarea fara tva.

sper ca ati inteles ceva...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autorizatia de constructie alex voiculescu alex voiculescu buna ziua am si eu o problema.am construit o locuinta la un metru de limita de proprietate si cei de la primarie nu pot sau nu vor sa mi elibereze autorizatia ... (vezi toată discuția)
Calcul valoare taxa regularizare constructie cristiangrig cristiangrig Am construit in regie propie o casa P+M suprafata utila 160 m2. Am demarat procedurile pentru intocmirea ,,Procesului verbal de receptie lucrari la finalizare ... (vezi toată discuția)
Formula calcul taxa autorizatie de construire crinarug crinarug Astazi am primit de la un inspector al unei primarii din Bucuresti, urmatoarea formula de calcul pentru determinarea taxei pentru autorizatia de construire ... (vezi toată discuția)