Buna ziua,
Dupa ce veti analiza conditiile ce trebuie indeplinite pentru a beneficia de ajutorul public judiciar si, desigur, veti constata ca le indepliniti, va recomand sa formulati o cerere direct la instanta care judeca cererea dvs. de partaj. Aceasta cerere va avea mai multe sanse sa fie admisa decat o cerere adresata baroului. In plus puteti beneficia si de reducerea sau scutirea de la plata taxei de timbru, a onorariului de expert etc.
In alta ordine de idei, se impune o intrebare pentru dnii si dnele avocati care "nu recomanda un avocat din oficiu". As dori sa ii intreb daca dlor au sarit peste faza stagiaturii si din acest motiv au tendinta sa subestimeze avocatii din oficiu (pentru ca, in mare parte, cazurile din oficiu sunt apanajul avocatilor stagiari). Nu stiu cu cat profesionalism si-au exercitat dlor profesia in cauzele in care au fost desemnati din oficiu, insa in ceea ce ma priveste pe mine si, as indrazni sa spun, si pe majoritatea colegilor din generatia mea, pot sustine ca tratam aceste cauze cu cea mai mare seriozitate. Poate cu mai mare seriozitate decat ar face-o unii avocati definitivi.
A afirmat cineva ca in procesul de partaj se audiaza martori, se administreaza interogatorii. Tin sa mentionez ca un cuantum redus al onorariilor acordate de stat nu il opreste pe avocatul din oficiu sa administreze probele impuse de interesul clientului.
In acest context tin sa o felicit pe colega av. Tonica Daniela pentru pozitia exprimata in cauza.
O zi buna tuturor!
Felicitari si dv. J-Brigance!!!!
Cred ca mai multi dintre noi ar trebui sa abordam cauzele in care suntem numiti avocati din oficiu cu seriozitate si profesionalism.....
Pe vremea stagiaturii unora dintre avocati, doar avocatii cu relatii beneficiau de dreptul de a fi avocat din oficiu.Nu ma intrebati care era motivul...
Dar, sa stiti ca parerea mi-am format-o nu acum, ci demult...
Imi vine greu sa cred ca un avocat din oficiu se poate dedica unei cauze in asa maniera incat sa faca o aparare ca atunci cand ar fi platit...
Este parerea si colegilor pe care ii cunosc si exprima acelasi punct de vedere...
Insa niciodata nu se poate sustine ca exista unanimitate in opinii...
Daca imi veti spune ca ati stat 100 de ore sa pregatiti un dosar (un singur dosar) atunci nu mai am ce spune...
De ce nu este posibil acest lucru pentru un avocat din oficu nu cred ca trebuie sa motivez...
Cu siguranta ca nu exista unanimitate, dar nu despre asta era vorba ci despre generalizari. In pozitia pe care v-ati exprimat-o in mod clar ati recurs la generalizare si eu, personal, nu sunt de acord cu generalizarile. Este adevarat ca multi dintre avocatii din oficiu nu considera necesar sa isi consume energia pentru a realiza o aparare corespunzatoare, insa este la fel de adevarat ca asa ceva poate fi intalnit si n randurile avocatilro definitivi. Sintetic, ceea ce sustin este ca nu toti avocatii din oficiu sunt "neseriosi", si in acest context generalizarea ii nedreptateste pe acestia.
Un argument in sustinerea celor afirmate de mine este urmatorul: in unele cazuri avocatul din oficiu este angajat de client, devenind aparator ales; oare in acest caz nu avem de-a face cu acelasi avocat sau dupa plata onorariulu se produce o transformare a acestuia (devine mai harnic si stie mai multa carte...)?
In ceea ce priveste numarul de ore investite in pregatirea unui dosar ... sincer nu fac astfel de contorizari, dar sunt sigur ca nu am investit atatea ore. Poate nu am gasit cazul potrivit. Oricum contorizarea numarului de ore "muncite" pentru un caz este, cel putin in opinia mea, apanajul cartilor si filmelor despre avocati din sistemul anglo-saxon. Din ce am vazut pana acum in sistemul in care cu toti activam important este rezultatul, si nu cat timp a fost "consumat" pentru obtinerea acestuia. Dar, desigur, nici in acest caz nu putem generaliza...
Eu nu am zis ca avocatul din oficiu este neserios.
Ma refeream la faptul ca este indicat ca avocatul sa fie platit pentru a se ocupa de caz, ceea ce este cu totul altceva.Sunt cazuri in care isi poate angaja 20 de avocati si sa nu se poata fece nimic, dar sunt cazuri in care daca avocatul este platit isi va consuma energia si resursele mult mai mult decat daca...nu este platit...
Se vorbeste de chichite si acestea exista de multe ori, dar pentru a le gasi trebuie sa cauti...
Nu numai in sitemul anglo-saxon se pot gasi solutii miraculoase, doar ca de aici discutiile se ramifica mult prea mult pentru a va da explicatii...
Este insa adevarat ca in sitemul anglo-saxon avocatul prea cazul doar daca este in proprotie de 90% sigur ca il castiga.Dar... acolo legea se respecta si nu exista doar proceduri scrise pe hartie...
Rezultatul cateodata nu este decat o formalitate, iar alte ori depinde enorm de avocat.Adica soarta omului, atunci cand are un proces poate depinde enorm de avocat...iar in alte cazuri simple chiar nu conteaza ce avocat are...