avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Lucrari imbunatatire bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Lucrari imbunatatire bloc

Buna seara ,

va rog sa imi clarificati ce acte sunt necesare si care sunt pasii de urmat pentru intreprinderea lucrarilor de anvergura la un bloc.

De asemenea va rog sa imi precizati daca tevile care trec prin apartamentele fiecaruia ( tevi canalizare, apa curenta) sunt considerate ca facand parte din spatiul comun , deci in cazul in care trebuie remediata orice defectiune asoctia de proprietari trebuie sa suporte cheltuielile aferente.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 20:16, 26 Mai 2010
Concret ce intelegeti dvs prin lucrari de anvergura la un bloc ?
Tevile canalizare,apa curenta nu sunt considerate ca facand parte din spatiul comun ,eventual constituie instalatie parte comuna
"Tevile canalizare "nu trec prin apartamente.
Asociatia de proprietari in conformitate cu dispozitiile in vigoare L nr 230/2007 si normele de aplicare HG nr 1588/2007 este responsabila pentru buna functionare si intretinere parti comune constructie/instalatii imobil
Lucrari de anvergura : mansardare, lucrari la reteaua de tevi, ...etc.

Pe la mine prin baie trece ,ca si pe la vecinii mei de deasupra , conducta de canalizare + celelalte tevi de apa ...
Pentru mansardare trebuie desfasurata procedura speciala care implica responsabilitatea individuala a tuturor proprietarilor,care urmeaza sa incheie individuala document notarial de renuntare la cota parte din terasa parte comuna
Intretinerea/reparatia "conducta de canalizare+celelate tevi de apa "care constituie parte comuna instalatii,reprezinta responsabilitatea exclusiva a asociatiei de proprietari si se suporta din fondul de reparatii individual constituit,depozitat in contul asociatiei de proprietari cu perioada limitata de utilizare,conform hotararii adunarii generale ,in conformitate cu bugetul de venituri si cheltuieli
asso a scris:

va rog sa imi clarificati ce acte sunt necesare si care sunt pasii de urmat pentru intreprinderea lucrarilor de anvergura la un bloc.

Lucrarile de reparatii se pot executa in urma sesizarilor facute de proprietari, stabilite prin hotarare a adunarii generale sau prin decizia comitetului. Administratorul prezinta comitetului executiv o selectie de oferte ale firmelor de profil. Comitetul executiv, avand in vedere lucrarea, conditiile de plata si pretul, materialele, referintele firmelor, garantia lucrarii... decide cu ce firma incheie contractul de realizare a lucrarii. Costurile se repartizeaza pe proprietari in functie de cota indiviza calculata conform suprafetei utile a apartamentelor. Actele ce stau la baza lucrarii sunt: sesizarile, procesele verbale ale adunarii generale sau comitetului, devizele de lucrari, contractele, receptiile, facturile, chitantele...
@asso
Lucrarile de anvergura sunt de mai multe feluri:
- lucrari care se fac din cauza sesizarilor proprietarilor ca in apartamentele lor au aparut probleme - terasa, coloane de apa sau canalizare;
- lucrari care se fac prin sesizarea administratorului asupra problemelor aparute la infrastructura comuna a blocului - avarii sau defectiuni mai mici dar care pot deveni avarii in subsol, deteriorarea interfonului (instalatia centrala), deteriorarea coloanei de evacuare gunoi, deteriorare usi, ferestre de la holuri;
- lucrari prinse in bugetul de venituri si cheltuieli, adica lucrari planificate - zugravit holuri, reparatii pe spatiile comune, scari, uscatorii, ghene de gunoi etc

- mansardare.

Pentru aceste lucrari, cu exceptia mansardarii, primul pas este sesizarea locatarilor, a administratorului sau un plan de efectuare a acestor lucrari (in buget).
Administratorul este insarcinat de comitet sa gaseasca firme cu care se pot executa lucrarile. Acesta cauta si preda comitetului executiv un numar de oferte.
Aceste oferte sunt analizate in comitet, incluzand si contactul direct cu prestatorul care prezinata un deviz estimativ al lucrarii si se hotaraste in acest for executarea lucrarii sau asteptarea unor noi oferte.
Cand se decide executarea lucrarii, prestatorul intocmeste, impreuna cu comitetul executiv contractul lucrarii. Se apuca de treaba si la sfarsit preda lucrarea comitetului executiv, care tre' sa faca un PV de receptie si pe care il ataseaza langa contractul lucrarii, impreuna cu devizul estimativ.

Pentru efectuarea acestor lucrari nu este nevoie de aprobarea Adunarii Generale (in afara de cazul celor planificate in buget si care se stabilesc in AG anuala a asociatiei), efectuarea lor sunt decise de comitetul executiv si sunt platite din fondul de reparatii sau, in cazul in care acesta nu exista (este obligatoriu sa existe, prin lege) din neglijenta comitetului executiv, sau este insuficient pentru valoarea lucrarii, atunci se distribuie cheltuiala necesara pe liste, fie in suma unica, fie in rate, dupa cum s-a inteles prin contract cu prestatorul.

Mansardarea este un capitol aparte. Daca veti citi topicurile pe aceasta tema probabil ca va veti lamuri.

Tevile verticale (apa rece, apa calda, evacuare, caldura, gaze) apartin proprietatii comune, cheltuiala cu reparatia lor este sarcina asociatiei de proprietari. Impartirea se face in functie de cota-parte indiviza (suprafata).

Tevile orizontale, inclusiv cotul de bransare la teava comuna fac parte din proprietatea individuala a proprietarului respectiv si reparatia acestei portiuni din infrastructura revine in exclusivitate proprietarului.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Mai 2010
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Cum sa procedam corect? ContSters161342 ContSters161342 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti cum trebuie sa procedeze comitetul executiv ,pentru a nu avea probleme cu recuperarea banilor ,daca va fi vorba sa se ... (vezi toată discuția)
Centrala termica de apartament danuca_dana danuca_dana Buna seara! Ma numesc Dana. Locuiesc intr-un bloc de apartamente la etajul 2. In planseul dintre etaje, respectiv etajul2 si etajul 1, s-a spart teava de apa ... (vezi toată discuția)
Acoperis bloc, reparatii cristi2 cristi2 Buna ziua ,as dori sa imi spuneti daca pentru repararea acoperisului unui bloc, in care toate apartamentele din bloc aceeasi suprafata, daca suma ce revine ... (vezi toată discuția)