avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contestatie in anulare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contestatie in anulare

Buna tuturor,

Am de lamurit 3 aspecte asupra formularii acestei contestatii:
1.Decizia civila data de curtea de apel Alba a fost comunicata cu data postei 18.05.2010! Care este termenul limita la care pot depune contestatia in anulare?

2.In acea decizie curtea retine decizia de concediere data de angajator ca fiind intemeiata si avand o cauza reala!
Eu pot cere instantei ca proba organigrama unei alte filiale al aceluias angajator sa dovedesc ca nu are cauza reala pentru ca acolo era aceeasi situatie si nu a zburat nici un post..........

Nu am formulat aceste cereri la recurs pentru ca probele administrate erau suficiente numai ca justitia vad ca inchide ochii...........sa nu spun ca doarme..........X-(

3.De asemenea nu m-am folosit de faptul ca eram lider de sindicat dar acum mai pot uza de aceste acte doveditoare????


Va multumesc frumos tuturor.............:wave:
Ultima modificare: Miercuri, 26 Mai 2010
pacurariu maria, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:11, 26 Mai 2010

Momentul pana la care se poate face contestatia in anulare:

a. oricand inainte de inceputul executarii silite;
b. in timpul executarii silite pana la implinirea termenelor de mai jos:
- cel interesat a primit, dupa caz, comunicarea ori instiintarea privind infiintarea popririi;
- debitorul care contesta executarea insasi a primit somatia ori de la data cand a luat cunostinta de primul act de executare, in cazurile in care nu a primit somatia sau executarea se face fara somatie;
c. impotriva hotararilor care nu se aduc la indeplinire pe cale de executare silita, contestatia poate fi introdusa in termen de 15 zile de la data cand contestatorul a luat cunostinta de hotarare, dar nu mai tarziu de un an de la data cand hotararea a ramas irevocabila.

> Termenele de revizuire:

- termenul pentru exercitatea acestei cai de atac este de regula o luna.

Exceptii:
- pentru lipsa de aparare a disparutului sau a incapabilului, termenul este de 6 luni si curge de la intoarcerea disparutului sau dobandirea capacitatii;
- in cazul impedicarii de a se infatisa la judecata, termenul este de 15 zile si curge de la incetarea acestei imprejurari;
- pentru incalcarea drepturilor sau a libertatilor fundamentale termenul este de 3 luni de la data publicarii hotararii CEDO in Monitorul Oficial.

Hotararile irevocabile pot fi atacate cu contestatie in anulare:

- cand procedura de chemare a partii, pentru ziua cand s-a judecat pricina, nu a fost indeplinita potrivit cu cerintele legii;
- cand hotararea a fost data de judecatori cu incalcarea dispozitiilor de ordine publica privitoare la competenta.

* Necompetenta este de ordine publica in urmatoarele situatii:
- pricina nu este de competenta instantelor judecatoresti;
- pricina este de compententa unei instante de alt grad;
- pricina este de competenta unei instante de alt grad si partile nu o pot inlatura.

** Contestia poate fi facuta in cazurile de mai sus numai daca motivele amintite nu au putut fi invocate pe calea apelului sau recursului. Cu toate acestea, calea de atac poate fi primita, cand aceste motive au fost invocate prin cererea de recurs, dar instanta le-a respins pentru ca aveau nevoie de verificari de fapt sau daca recursul a fost respins fara ca el sa fi fost judecat in fond.



Hotararile instantelor de recurs mai pot fi atacate cu constestatie in anulare cand:

- dezlegarea data este rezultatul unei greseli materiale ;
- instanta respingand recursul sau admitandu-l numai in parte, a omis din greseala sa cerceteze vreunul dintre motivele de modificare sau de casare

Instanta competenta sa judece contestatia in anulare:

- contestatia se introduce la instanta a carei hotarare se ataca

Referitor la probele in contestatia in anulare :
Primind cererea de contestaţie, instanţa trebuie să verifice mai întâi dacă aceasta îndeplineşte condiţiile de admisibilitate prevăzute de lege, apoi va examina motivul sau motivele invocate pe baza probelor ataşate la cerere sau existente la dosarul cauzei. Date fiind motivele de nelegalitate, pentru care poate fi promovată contestaţia în anulare, în principiu, sunt admisibile ca mijloace de probă doar înscrisurile.
Astfel, dacă se invocă primul motiv de contestaţie în anulare (prevăzut de art.317 alin.1 pct.1C.proc.civ.) - când procedura de chemare a părţii, pentru ziua când s-a judecat pricina, nu a fost îndeplinită potrivit cu cerinţele legii - instanţa trebuie să constate dacă partea a fost sau nu citată , iar dacă partea a fost citată să verifice neregularitatea procesului verbal de citare şi nu să se mulţumească doar cu existenţa acestuia la dosar. Ca urmare, pentru dovedirea motivului menţionat se va folosi procesul-verbal sau dovada de primire, care reprezintă singura probă a îndeplinirii procedurii de citare sau de comunicare a actelor de procedură, nefiind admisibile probe extrinseci.

Dacă se invocă al doilea motiv de contestaţie în anulare (prevăzut de art.317 alin.1 pct.2 C.proc.civ.) - când hotărârea a fost dată de judecători cu încălcarea dispoziţiilor de ordine publică privitoare la competenţă - instanţa trebuie să verifice, pe baza înscrisurilor de la dosar şi a legii, dacă în speţă au fost nerespectate normele de ordine publică privind competenţa.

Pentru dovedirea motivelor contestaţiei în anulare speciale, nu sunt admisibile alte mijloace de probă decât înscrisurile, indiferent de motivul invocat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriptie - contestatie in anulare Monica H. Monica H. in 2012 am formulat o somatie de plata care mi-a inrerupt prescriptia. Somatia a fost respinsa, insa nu am reusit sa formulez o cerere pe drept comun in ... (vezi toată discuția)
Contestatia in anulare trebuie motivata? pacurariu maria pacurariu maria Buna ziua, Daca formulez contestatia in anulare trebuie sa motivez de la inceput obiectiile sau voi invoca motivele la o urmatoare intampinare? Pe scurt ... (vezi toată discuția)
Contestatie in anulare Martonze Martonze [quot] II. Hotararile instantelor de recurs mai pot fi atacate cu constestatie in anulare cand: - dezlegarea data este rezultatul unei greseli materiale ... (vezi toată discuția)