avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... greva de solidaritate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

greva de solidaritate

Buna ziua,
as dori sa stiu daca pentru ziua cand este organizata o greva de solidaritate ( cu prezenta la serviciu si desfasurarea acvtivitatii in conditii normale) este legal sa ni se retina drepturile salariale si sa fie retribuiti numai sefii de birouri.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:23, 27 Mai 2010
Daca sefii de birouri nu participa la greva, pot fi retribuiti.

LEGE nr.168 din 12 noiembrie 1999
privind soluţionarea conflictelor de muncă

ART. 45
(1) Greva de solidaritate poate fi declarata in vederea sustinerii revendicarilor formulate de salariatii din alte unitati.
(2) Hotararea de a declara greva de solidaritate poate fi luata, cu respectarea prevederilor art. 42 alin. (1), de catre organizatiile sindicale reprezentative afiliate la aceeasi federatie sau confederatie sindicala la care este afiliat sindicatul organizator. In cazul grevelor de solidaritate prevederile art. 42 alin. (2) nu se aplica.
(3) Greva de solidaritate nu poate avea o durata mai mare de o zi si trebuie anuntata in scris conducerii unitatii cu cel putin 48 de ore inainte de data incetarii lucrului.

ART. 50
(1) Participarea la greva este libera. Nimeni nu poate fi constrans sa participe la greva sau sa refuze sa participe.
(2) Pe durata unei greve declansate intr-o unitate pot inceta activitatea si salariatii unor subunitati sau compartimente care nu au participat initial la declansarea conflictului de interese.
(3) In situatiile prevazute la alin. (2) revendicarile sunt cele formulate la declansarea conflictului de interese.

ART. 51
(1) Daca este posibil, salariatii care nu participa la greva isi pot continua activitatea.
(2) Salariatii aflati in greva trebuie sa se abtina de la orice actiune de natura sa impiedice continuarea activitatii de catre cei care nu participa la greva.


ART. 54
(1) Participarea la greva sau organizarea acesteia, cu respectarea dispozitiilor prezentei legi, nu reprezinta o incalcare a obligatiilor de serviciu ale salariatilor si nu poate avea consecinte negative asupra grevistilor sau asupra organizatorilor.
(2) Dispozitiile alin. (1) nu se aplica, daca greva este suspendata sau declarata ilegala, potrivit art. 56 sau, dupa caz, art. 60.
(3) Pe durata grevei salariatii isi mentin toate drepturile ce decurg din contractul individual de munca, cu exceptia drepturilor salariale.
Ultima modificare: Joi, 27 Mai 2010
Ana Muntianu, Consultant fiscal
Mihaela Sile a scris:

Buna ziua,
as dori sa stiu daca pentru ziua cand este organizata o greva de solidaritate ( cu prezenta la serviciu si desfasurarea acvtivitatii in conditii normale) este legal sa ni se retina drepturile salariale si sa fie retribuiti numai sefii de birouri.
Multumesc.



Greva constituie o incetare colectiva si voluntara a lucrului intr-o unitate ... prin urmare, nu aveti cum sa lucrati si sa fiti si in greva in acelasi timp.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Greva BX BX O persoana oarecare poate intra pur si simplu in greva (sau un grup restrans de persoane) ? Adica greva dupa legile actuale trebuie sa fie ceva organizat de ... (vezi toată discuția)
Refuz munca Vioreld Vioreld buna ziua. pot fi concediati 2 salariati care pe motiv de neplată a salariilor au refuzat sa se deplaseze la o lucrare? (vezi toată discuția)
Greva masayoshi masayoshi Inafara de legislatia din Codul Muncii si legatura aceasta: http://www.scribd.com/doc/23278939/Dreptul-La-Greva-in-Romania Ce ma sfatuiti in cazul in care ... (vezi toată discuția)