avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Greva
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Greva

O persoana oarecare poate intra pur si simplu in greva (sau un grup restrans de persoane) ?
Adica greva dupa legile actuale trebuie sa fie ceva organizat de sindicat si cu un procent minim de participanti ...sau se poate face si la nivel foarte restrans ?
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 15:43, 25 Octombrie 2010
Cititi integral:
Legea nr. 168/1999 privind solutionarea conflictelor de munca

Cuprinde ceea ce va intereseaza, de exemplu:
Sectiunea 6 - Greva
Art. 40
Greva constituie o incetare colectiva si voluntara a lucrului intr-o unitate si poate fi declarata pe durata desfasurarii conflictelor de interese, cu exceptiile prevazute de prezenta lege.
Art. 41
(1) Greva poate fi declarata numai daca, in prealabil, au fost epuizate posibilitatile de solutionare a conflictului de interese prin procedurile prevazute de prezenta lege si daca momentul declansarii a fost adus la cunostinta conducerii unitatii de catre organizatori cu 48 de ore inainte.
(2) Inainte de declansarea grevei medierea si arbitrajul conflictului de interese sunt obligatorii numai daca partile, de comun acord, au decis parcurgerea acestor etape.
Art. 42
(1) Hotararea de a declara greva se ia de catre organizatiile sindicale reprezentative participante la conflictul de interese, cu acordul a cel putin jumatate din numarul membrilor sindicatelor respective.
(2) Pentru salariatii unitatilor in care nu sunt organizate sindicate reprezentative hotararea de declarare a grevei se ia prin vot secret, cu acordul a cel putin unei patrimi din numarul salariatilor unitatii sau, dupa caz, ai subunitatii, compartimentului sau grupului de salariati in care s-a declansat conflictul de interese.
Art. 43 Grevele pot fi de avertisment, propriu-zise si de solidaritate.
Art. 44 Greva de avertisment nu poate avea o durata mai mare de doua ore, daca se face cu incetarea lucrului, si trebuie, in toate cazurile, sa preceada cu cel putin 5 zile greva propriu-zisa.
Art. 45
(1) Greva de solidaritate poate fi declarata in vederea sustinerii revendicarilor formulate de salariatii din alte unitati.
(2) Hotararea de a declara greva de solidaritate poate fi luata, cu respectarea prevederilor art. 42 alin. (1), de catre organizatiile sindicale reprezentative afiliate la aceeasi federatie sau confederatie sindicala la care este afiliat sindicatul organizator. In cazul grevelor de solidaritate prevederile art. 42 alin.
(2) nu se aplica.
(3) Greva de solidaritate nu poate avea o durata mai mare de o zi si trebuie anuntata in scris conducerii unitatii cu cel putin 48 de ore inainte de data incetarii lucrului.
Art. 46
(1) Grevele sunt organizate de sindicatele reprezentative sau, dupa caz, de reprezentantii salariatilor, care vor stabili si durata acesteia, cu respectarea prevederilor art. 43-45.
(2) Sindicatele reprezentative sau, dupa caz, reprezentantii alesi ai salariatilor ii reprezinta pe grevisti, pe toata durata grevei, in relatiile cu unitatea, inclusiv in fata instantelor judecatoresti, in cazurile in care se solicita suspendarea sau incetarea grevei.
Art. 47
Pe durata in care revendicarile formulate de salariati sunt supuse medierii ori arbitrajului acestia nu pot declara greva.
Art. 48
In situatia in care, dupa declararea grevei, jumatate din numarul salariatilor care au hotarat declararea grevei renunta la greva, aceasta inceteaza.
Art. 49
(1) Greva poate fi declarata numai pentru apararea intereselor cu caracter profesional, economic si social ale salariatilor.
(2) Greva nu poate urmari realizarea unor scopuri politice.
Art. 50
(1) Participarea la greva este libera. Nimeni nu poate fi constrans sa participe la greva sau sa refuze sa participe.
(2) Pe durata unei greve declansate intr-o unitate pot inceta activitatea si salariatii unor subunitati sau compartimente care nu au participat initial la declansarea conflictului de interese.
(3) In situatiile prevazute la alin.
(2) revendicarile sunt cele formulate la declansarea conflictului de interese.
Art. 51
(1) Daca este posibil, salariatii care nu participa la greva isi pot continua activitatea.
(2) Salariatii aflati in greva trebuie sa se abtina de la orice actiune de natura sa impiedice continuarea activitatii de catre cei care nu participa la greva.
Art. 52
Organizatorii grevei, impreuna cu conducerea unitatii au obligatia ca pe durata acesteia sa protejeze bunurile unitatii si sa asigure functionarea continua a utilajelor si a instalatiilor a caror oprire ar putea constitui un pericol pentru viata sau pentru sanatatea oamenilor.
Art. 53
Pe durata grevei conducerea unitatii nu poate fi impiedicata sa isi desfasoare activitatea de catre salariatii aflati in greva sau de organizatorii acesteia. Conducerea unitatii nu poate incadra salariati care sa il inlocuiasca pe cei aflati in greva.
Art. 54
(1) Participarea la greva sau organizarea acesteia, cu respectarea dispozitiilor prezentei legi, nu reprezinta o incalcare a obligatiilor de serviciu ale salariatilor si nu poate avea consecinte negative asupra grevistilor sau asupra organizatorilor.
(2) Dispozitiile alin.
(1) nu se aplica, daca greva este suspendata sau declarata ilegala, potrivit art. 56 sau, dupa caz, art. 60.
(3) Pe durata grevei salariatii isi mentin toate drepturile ce decurg din contractul individual de munca, cu exceptia drepturilor salariale.
Ultima modificare: Luni, 25 Octombrie 2010
smeagull, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Greva de solidaritate Mihaela Sile Mihaela Sile Buna ziua, as dori sa stiu daca pentru ziua cand este organizata o greva de solidaritate ( cu prezenta la serviciu si desfasurarea acvtivitatii in conditii ... (vezi toată discuția)
Refuz munca Vioreld Vioreld buna ziua. pot fi concediati 2 salariati care pe motiv de neplată a salariilor au refuzat sa se deplaseze la o lucrare? (vezi toată discuția)
Conflict de munca Mihai8 Mihai8 Daca un sindicat reprezentativ dintr-o unitate cu capital privat declanseaza conflict de munca,salariatii care nu sunt membri de sindicat dar au aceleasi ... (vezi toată discuția)